Dieta eliminacyjna – co to? Jak stosować dietę eliminacyjną?

Alergie pokarmowe są powszechne

Coraz więcej w ostatnim czasie słyszy się o różnego rodzaju alergiach pokarmowych. Problem ten dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych, ponieważ nie każdy z alergii wyrasta. Zdiagnozowanie wstąpienia alergii pokarmowej wydaje się proste jednak znalezienie konkretnego składnika, na który mamy uczulenie już takie proste nie jest. Jedną z metod zdiagnozowania alergenu jest rozpoczęcie stosowania tak zwanej diety eliminacyjnej.

Jako, że jest ona jak na razie jedyną formą leczenia przyczynowego odpowiednie jej stosowanie i przestrzeganie może doprowadzić do całkowitego ustąpienia alergii. Dieta eliminacyjna w głównej mierze polega na stałym lub okresowym wykluczaniu z naszego jadłospisu szkodliwych lub nietolerowanych składników, a następnie zastąpienie ich składnikami zastępczymi o równoważnych wartościach odżywczych.

Celem tej diety jest nie tylko odpowiednie zdiagnozowanie i wyeliminowanie wyżej wspomnianych składników z naszej diety, ale również zmniejszenie reakcji alergicznej naszego układu odpornościowego i zapobieganie wystąpieniu reakcji pseudoalergicznych. Produktami najczęściej alergizującymi są: krowie mleko, jaja, ryby, skorupiaki, mięczaki, orzechy arachidowe, soja oraz pszenica.

Niektóre produkty częściej powodują alergie

Zdecydowanie rzadziej alergie możemy odczuwać po spożyciu: jabłek, porzeczek, jagód, moreli, dyni, marchwi, ziemniaków, buraków, pora, cebuli, kalarepy, brokułów, kalafiora, fasolki szparagowej czy też zielonego groszku.

Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje diet eliminacyjnych. Pierwszą z nich jest dieta polegająca na całkowitym wykluczeniu jednego lub kilku szkodliwych dla nas składników. Polega ona na wykluczaniu z diety pojedynczo kolejnych potencjalnie alergizujących składników na okres około dwóch tygodni i uważną obserwację czy objawy alergii ustępują. Należy jednak pamiętać, że eliminując składniki, które stanowią dotychczas podstawy naszej diety trzeba natychmiast znaleźć i stosować w diecie ich zamienniki.

Takie działanie nie narazi nas na niedobory ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Stosując ten rodzaj diety eliminacyjnej warto jest założyć dzienniczek, w którym dokładnie należy notować skład spożywanych posiłków oraz dokładne obserwacje reakcji naszego organizmu. Jako, że stosowanie tej diety może być długotrwałe pomoże to w postawieniu odpowiedniej diagnozy.

Drugim rodzajem diety eliminacyjnej jest dieta elementarna, której stosowanie rozpoczynamy w przypadku, gdy pierwsza dieta nie przynosi żadnych skutków. Dieta elementarna polega na unikaniu wszelkich możliwych alergenów i żywienie jedynie pojedynczymi aminokwasami niezbędnymi dla naszego organizmu.

Dieta oligoantygenowa

Trzecim typem diety eliminacyjnej jest dieta oligoantygenowa, którą stosujemy, gdy objawy alergii pojawiają się po spożyciu wielu pokarmów. W skład diety oligoantygenowej wchodzą tylko bezpieczne pokarmy, które uczulają niezwykle rzadko. Zaliczamy do nich przede wszystkim mięso jagnięce, ryż, kukurydzę, gotowane jabłka, brokuły, szparagi, szpinak, sałatę, ziemniaki, sól, cukier, ocet winy i oliwa z oliwek. Dietę oligoantygenową można jednakże stosować tylko od jednego do maksymalnie czterech tygodni. Jeśli nie przynosi ona pożądanych skutków należy wrócić do diety elementarnej.

Gdy jesteśmy świadomi jaki produkt nas uczula możemy przejść do kolejnej diety eliminacyjnej, tym razem już trwałej. Takie diety dzielimy na kilka kategorii w zależności od wykluczonego w nich produktu. Pierwszą i najczęściej stosowaną jest dieta bezmleczna wskazana w przypadku alergii na białko mleka krowiego oraz przy pierwotnej lub wtórnej nietolerancji laktozy.

Dieta bezmleczna jak sama jej nazwa wskazuje polega na wyłączeniu ze spożycia produktów zawierających krowie mleko lub z niego pochodzących. Do tej grupy należą między innymi twaróg, żółty ser, jogurt, śmietana, kefir, masło, serwatka, kazeina, laktoglobulina oraz laktoalbumina.

Często zalecane jest również zaprzestanie jedzenia mięsa cielęcego i wołowego. Produktami, którymi należy zastępować białko mleka krowiego są produkty sojowe oraz hydrolizaty białkowe. Drugą najpopularniej stosowaną dietą eliminacyjną jest dieta bezglutenowa, na którą muszą zdecydować się przede wszystkim osoby cierpiące na celiaklie – chorobę trzewną, która przebiega z nietolerancją laktozy. Główną zasadą diety bezglutenowej jest całkowite wyeliminowanie glutenu, czyli pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. Stosując dietę bezglutenową należy zadbać, aby była pełnowartościowa i dodatkowo wzbogacona o podaż witamin z grupy B. Oprócz wyżej wymienionych diet wyróżniamy również dietę bezjajeczną oraz hipoalergenową.

Jak każda dieta, również dieta eliminacyjna posiada swoje wady. Główną jest oczywiście trudność w zmianie nawyków żywieniowych, często również dieta eliminacyjna bywa bardzo restrykcyjna.

Dieta musi być dobrze opracowana

Źle dobrana dieta eliminacyjna może spowodować znaczne obniżenie ilości spożywanych kalorii, niedobór składników odżywczych, a przez to ogólne obniżenie naszego zdrowia i samopoczucia. W pierwszych dniach diety pacjenci mają prawo odczuwać zmęczenie, bóle głowy lub nawet stany lękowe, jednak objawy te z czasem znikną. Z tego powodu dieta eliminacyjna powinna być układana tylko i wyłącznie przez dietetyka, a nie stosowana na własną rękę. Niektórym z pacjentów trudność w diecie eliminacyjnej sprawia również rezygnacja z ulubionych produktów oraz wytrwanie w diecie.

Popraw swój stan zdrowia!!!

Zaletą diety jest oczywiście znaczna poprawa stanu zdrowia oraz eliminacja niekiedy uciążliwych objawów alergii pokarmowej. Gdy dieta eliminacyjna długo nie przynosi pożądanych efektów możliwe jest zastosowanie tak zwanego szoku pokarmowego, czyli spożycia produktu uznanego za alergizujący i dokładną obserwację organizmu przez kolejne 48 godzin. Warto jest jednak pamiętać, że może być to tylko jeden produkt spożyty naraz, a skutek jego zjedzenia może być różny.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.