Glicerol: co to jest. korzyści zdrowotne i zastosowanie

Glicerol ma szereg imponujących korzyści zdrowotnych, w tym zdolność nawilżania skóry , oczyszczania jelit, szybkiego gojenia się ran, zatrzymywania wody, ochrony układu odpornościowego, a także przyczyniania się do uruchomienia systemów przeciwdziałającym starzeniu.

Co to Jest Glicerol?

Glicerol jest chemicznie alkoholem cukrowym, który pochodzi głównie ze źródeł zwierzęcych i roślinnych, gdzie jest usuwany z trójglicerydów. Jest to bezbarwna i bezwonna ciecz o dużej lepkości i łagodnym słodkim smaku. Glicerol inaczej zwana gliceryna, jest jednym z głównych składników wielu produktów, w tym produktów kosmetycznych, mydeł, syropów na kaszel i wyrobów piekarniczych. Bezpiecznie jest spożywać glicerol, ale tylko z umiarem, ponieważ ma więcej kalorii niż standardowy cukier.

Glicerol, jako termin, często stosuje się zamiennie z gliceryną i faktycznie, gliceryna i glicerol to wszystkie nazwy tego samego związku, propano-1,2,3-triolu.

Rodzaje glicerolu

  • Glicerol roślinny jest wytwarzana z olejów roślinnych (olej palmowy, stearyna palmowa, olej z ziaren palmowych, olej kokosowy, olej sojowy) podczas produkcji mydła lub biodiesla.
  • Glicerol zwierzęcy jest naturalnym produktem ubocznym tłuszczów zwierzęcych (takich jak łój wołowy) podczas produkcji mydła.
  • Syntetyczny glicerol wytwarza się z cukru trzcinowego lub syropu kukurydzianego lub propylenu (pochodnej ropy naftowej).

Korzyści Zdrowotne Związane z glicerolem

Rzućmy okiem na niektóre niesamowite korzyści zdrowotne wynikające z gliceryny w szczegółach.

Ochrona skóry

Najbardziej znanym efektem gliceryny (glicerol) i głównym powodem, dla którego ludzie używają tej prostej substancji, jest jej siła nawilżająca. Skóra wymaga normalnego funkcjonowania wilgoci  i zachowania jej wyglądu. Jeśli twoja skóra nie jest regularnie nawilżona, może zwiększyć widoczność zmarszczek, promować łuszczącą się lub niezdrową, suchą skórę , a także osłabić zdolność skóry do obrony przed nieustanną zaporą zewnętrznych substancji, bakterii i patogenów. Ogólnie, ta nawilżająca jakość gliceryny pomaga skórze wyglądać i czuć się świetnie.

Przyspiesza gojenie się ran

Niektóre osoby decydują się na stosowanie glicerolu na rany lub w pobliżu ran, zadrapania lub skazy, ponieważ mogą one promować naturalne dojrzewanie komórek skóry. Efekt terapeutyczny glicerolu na rany i inne choroby skóry jest bardzo dobrym powodem do użycia tej łatwej do znalezienia i niedrogiej substancji. Spożywanie pokarmów bogatych w glicerynę może w tym pomóc, ale z pewnością nie jest tak skuteczne, jak użycie czystej gliceryny przeznaczonej do celów terapeutycznych.

Stymuluje ruchy jelit

Innym częstym zastosowaniem glicerolu jest kapsułka przeczyszczająca (w postaci lewatywy). To bogate w glicerynę dostarczanie podrażnia błonę śluzową odbytu i powoduje, że wnętrzności biorą więcej wody (efekt hiperosmotyczny), który następnie pobudza płynny ruch jelit.

Dla tych, którzy są wrażliwi na glicerynę w swojej diecie, ten efekt przeczyszczający może być postrzegany jako negatywny efekt uboczny, ale jeśli cierpią na przewlekłe zaparcia to lewatywa pokryta glicerolem może być doskonałym i szybkim rozwiązaniem tego problemu.

Łagodzi podrażnienia

Stosowanie glicerolu w takich stanach jak wyprysk , łuszczyca , wysypka lub suchość skóry może stanowić barierę, która blokuje wilgoć i sprzyja gojeniu, a jednocześnie zmniejsza pragnienie swędzenia! Glicerol ze względu na swoje działanie nawilżające jest zawarty w wielu kosmetycznych mydłach i związkach. Pomaga także złagodzić  stany zapalne na skórze lub nadmierne podrażnienie.

Zapobiega odwodnieniu

Regularne stosowanie na tych częściach skóry  narażonych na działanie czynników (szczególnie wiatru), które powodują utratę wody ze skóry, jest dobrym sposobem na zapewnienie skórze i ciału ochrony przed wysychaniem. W końcu składamy się z ponad 70% wody i ważne jest, aby poziom nawodnienia był wysoki!

Uwaga: Nie zaleca się stosowania glicerolu na całym ciele.

Wzmacnia układ odpornościowy

Glicerol nie tylko blokuje wilgoć, ale także zapewnia ochronę skóry przed środowiskiem zewnętrznym, w tym czynniki drażniące, zanieczyszczenia, toksyny i patogeny, które mogłyby nam zaszkodzić lub zwiększyć podrażnienie.

Działa przeciw starzeniu

Głębokowarstwowa siła nawilżająca glicerolu pomaga w różnych  objawach starzenia. Oprócz zminimalizowania wyglądu zmarszczek, może również zmniejszyć skazy i utrzymać elastyczność skóry, które są jednymi z najczęstszych skutków ubocznych procesu starzenia się.

Obrzęk mózgu

Glicerol stosuje się w leczeniu obrzęku mózgu, stanu, w którym gromadzi się płyn w mózgu, powodując udar, zapalenie opon mózgowych, nowotwór i zapalenie mózgu. Lek podaje się pacjentom dożylnie w celu zmniejszenia ciśnienia w mózgu. Jest skuteczny i bezpieczny bez odwadniających efektów innych metod.

Wytrzymałość fizyczna

Glicerol jest podawana sportowcom przed ich aktywnością sportową, aby utrzymać ich nawodnienie przez długi czas. Utrzymuje również swoją temperaturę poprzez zmniejszoną objętość moczu i zwiększoną szybkość potu. Ogólnie zapewnia większą wytrzymałość i lepszą wydajność.

Zastosowania Glicerolu

Oprócz różnych korzyści, jakie zapewnia glicerol, jest on również wykorzystywany w wielu różnych branżach, w tym w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

  • Przemysł spożywczy: Glicerol jest używany jako substancja słodząca i pochłaniająca wilgoć, higroskopijna substancja używana do utrzymywania wilgotności. Do wielu wypieków i produktów mlecznych do przetworzonych warzyw i owoców , a także produktów zbożowych, sosów i przypraw.
  • Przemysł farmaceutyczny: Glicerol jest stosowany jako rozpuszczalnik bezalkoholowy podczas przygotowywania niektórych leków ziołowych i toników. Jest również stosowany w leczeniu zaburzeń oczu, takich jak jaskra.
  • Środki higieny osobistej: Glicerol jest stosowany w kosmetykach, ponieważ zapewnia gładkość i odpowiednie nasmarowanie, a jednocześnie zatrzymuje wilgoć. Jest to powszechny składnik past do zębów, płynów do płukania ust, mydeł, szamponów i kremów do golenia.

Glicerol jako dodatek do żywności

Glicerol spożywczy może być dodawana jako środek utrzymujący wilgoć (środek zwilżający), zagęszczacz, rozpuszczalnik lub słodzik do produktów nabiałowych (śmietana), konserwy, słodycze, przetworzone owoce, dżemy, batony energetyczne i inne produkty spożywcze. Źródło gliceryny (olej zwierzęcy lub roślinny, syrop kukurydziany, ropa naftowa) stosowana w produkcie spożywczym zwykle nie jest ujawniane na etykietach żywności.

Jak Korzystać z Glicerolu?

Jeśli chcesz zastosować czystą glicerynę miejscowo, najlepiej najpierw użyć niewielkich ilości, aby zobaczyć, jak reaguje twoja skóra. Niektóre osoby mają silne negatywne reakcje na glicerol, więc zanim pokryjesz się ciałem lub użyjesz go jako czopka, porozmawiaj z lekarzem i upewnij się, że gliceryna jest odpowiednim dodatkiem do twojego schematu zdrowia.

Skutki Uboczne

Osoby wrażliwe na glicerol mogą doświadczyć pewnych skutków ubocznych, po jego zastosowaniu, które obejmują:

  • Nudności,
  • Wymioty,
  • Bóle głowy,
  • Efekty przeczyszczające,
  • Nadmiar oddawania moczu,
  • Odwodnienie poznawczego zamieszania,
  • Nieregularne bicie serca lub kołatanie serca.

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.