Glicyna niezbędny aminokwas białkowy

Glicyna jest jednym z dwudziestu aminokwasów białkowych, jako ten o najprostszej budowie jest też jedynym nieczynnym optycznie. Zalicza się ją do grupy aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm ludzki jest w stanie samodzielnie produkować. Glicyna jest podstawowym przekaźnikiem neuronów glicynergicznych. Znalazła zastosowanie w medycynie i kosmetyce oraz chirurgii kosmetycznej.

Glicyna i jej rola w organizmie ludzkim

Glicyna wchodzi w skład wielu białek, a przede wszystkim buduje kolagen, który stanowi aż 30% ogólnej wartości aminokwasów. Wchodzi w skład płynu wytwarzanego przez gruczoł krokowy. Odgrywa też istotną rolę w funkcji dostarczania aminokwasów organizmowi. Glicyna bierze udział w syntezie glukozy i kreatyny, co z kolei wpływa na wydatkowanie energii. Ponadto bierze udział w budowie czerwonych krwinek. Jest niezbędnym składnikiem ważnym dla syntezy glutationu i sarkozyny.

Ważną funkcją glicyny jest jej rola neuroprzekaźnika. Glicyna hamuje przepływ receptorów glicynowych. Aktywność glicyny hamuje strychnina, blokując receptory glicynowe. I odwrotnie, stymulująco na receptory glicynowe działa alkohol etylowy. Glicyna pomaga również w wydalaniu na zewnątrz organizmu kwasu benzoesowego, parabenów oraz salicylanów. Glicyna powstaje w organizmie z seryny. A dzięki syntezie glicyny powstają : porfiryny, kreatyna, kwasy gliksalowe oraz kwasy glikocholowe.

Glicyna bierze udział w następujących procesach:

  • syntezie hemoglobiny
  • syntezie związków purynowych i pirydynowych
  • detoksykacji organizmu człowieka
  • biosyntezie glukozy i keratyny
  • przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym
  • syntezie erytrocytów
  • hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego
  • wpływa na syntezę hormonu wzrostu
  • działa wspomagająco w procesie absorpcji wapnia

Badania dowodzą, że glicyna działa również:

  • przeciwpsychotycznie
  • antyoksydacyjnie
  • przeciwzapalnie

Glicyna – skutki niedoboru

Ponieważ organizm człowieka potrafi sam syntetyzować glicynę z zastanych już składników: alaniny lub choliny, trudno brać tu pod uwagę niedobór glicyny. Jednak w skrajnych wypadkach może on powstać przy okazji permanentnego niedoboru białka w dostarczanym organizmowi pożywieniu lub w przypadku występowania chorób charakteryzujących się niedoborami białka wskutek nadmiernego wydalania go z organizmu.

Synteza glicyny może zostać zaburzona wskutek choroby metabolicznej o nazwie nieketonowa hiperglicyniemia. To choroba neurologiczna występująca u noworodków, związana z upośledzeniem ruchowym i umysłowym dziecka. Leczenie wymaga respiratora, może też zakończyć się śmiercią dziecka.

Glicyna
Kliknij i sprawdź ceny!

Glicyna – działanie pośrednie

Glicyna wzmacnia pamięć i pozytywnie wpływa na koncentrację, bierze też udział w procesach regulujących rytm snu. Ma znaczenie w leczeniu depresji i schizofrenii. Glicyna posiada też właściwości przeciwskurczowe i przeciwzapalne, działa również na organizm antyoksydacyjnie. Razem z alaniną oraz kwasem glutaminowym zmniejsza obrzęk prostaty, łagodzi też objawy łagodnego przerostu gruczołu prostaty.

Pozyskiwane glicyny

Glicyna występuje w większości produktów spożywczych zawierających białko zwierzęce oraz roślinne. Dlatego wystarczy stosowanie normalnej i urozmaiconej diety z obecnością białka.

Dla mężczyzn cierpiących na łagodny przerost gruczołu krokowego zaleca się dietę, która dostarcza organizmowi od 390 do 780 mg aminokwasu glicyny. Glicynę można pozyskiwać choćby z galaretek, gdzie żelatyna używana do ich produkcji zawiera glicynę. Glicyna znajduje się też w mące sojowej, pieczonym schabie, pszennych zarodkach, sezamie, w morszczuku, pestkach dyni, w orzechach archaidowych, a także w siemieniu lnianym, łososiu, piersi z kurczaka, w wędzonej makreli, czerwonej soczewicy, w rostbefie wołowym, chałwie, białym halibucie, migdałach oraz otrębach pszennych.

Zastosowanie glicyny

Glicyna znalazła zastosowanie w kosmetyce i medycynie, jest też składnikiem wielu suplementów diety. Przy pozyskiwaniu jej z zewnątrz, trzeba bardzo ściśle przestrzegać zalecanych ilości. Ponieważ znajduje się ona w sposób naturalny w organizmie łatwo ją przedawkować poprzez suplementację.

Nadmiar glicyny w organizmie może wywołać niepożądane objawy w postaci:

  • wymiotów
  • biegunki
  • nudności
  • poczucia otępienia
  • senności

Glicyna stosowana w kosmetyce wynika z jej obecności w kolagenie. Kolagen czyli białko zawarte w tkance łącznej jest podstawowym składnikiem ścięgien, a także znajduje się w rogówce oka. Jednocześnie jego obecność decyduje o elastyczności  i napięciu skóry, a zanikający w miarę upływu lat kolagen decyduje o pojawieniu się zmarszczek. To dlatego glicyna znajduje się w kosmetykach o działaniu przeciwzmarszczkowym i przeciwstarzeniowym, a także wypełniających, wzmacniających i wygładzających cerę oraz rozjaśniających naskórek. Kolagen jest też stosowany w zabiegach medycyny estetycznej.

Glicyna jest również składnikiem keratyny obecnej we włosach. To dlatego używa się glicynę jako składnika preparatów do pielęgnacji włosów, tych odbudowujących naturalną keratynę. Taki kosmetyk wygładza, nawilża i zapobiega elektryzowaniu się włosów. Keratyna jest też składnikiem paznokci i skóry.
Glicynę wykorzystuje się również w terapiach schizofrenii. Pacjentom cierpiącym na tę chorobę podaje się wysokie dawki glicyny razem z neuroleptykami, lekami przeciwpsychotycznymi.

Glicyna w medycynie wykorzystywana jest do leczenia szeregu dolegliwości:

  • wrzodów
  • łagodnego przerostu prostaty
  • urazów
  • kontuzji
  • schorzeń nerek
  • chorób zwyrodnieniowych
  • zaburzeń metabolicznych
  • zapobieganiu próchnicy
  • w chorobach serca

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.