Kapsaicyna – nadciśnienie, cukrzyca, odchudzanie, odporność, zatoki, miażdżyca

Kapsaicyna – nadciśnienie, cukrzyca, odchudzanie, odporność, zatoki, miażdżyca
5 (100%) 5 votes

Kapsaicyna to aktywny, ostry składnik papryczek chili. Używana jest często do aerozoli pieprzowych używanych do samoobrony, jednak spożywana w rozcieńczonej formie, na przykład w ostrym sosie z papryczek chili oferuje mnóstwo korzyści zdrowotnych. Papryka chili występuje w setkach różnych odmian, z których każda ma niepowtarzalny smak, kolor, kształt i współczynnik ostrości. Ogólnie rzecz biorąc, im ostrzejsza jest papryka, tym więcej zawiera kapsaicyny.

Czym jest kapsaicyna

Kapsaicyna jest substancją bezbarwną, bezwonną, a jej poziom w papryczkach chili jest wprost proporcjonalny do poziomu przeciwutleniaczy. Innymi słowy, im ostrzejsza jest papryka, tym więcej w niej kapsaicyny. Kapsaicyna nie ma smaku, podczas spożywania papryczek chili, receptory bólu na języku są wielokrotnie stymulowane. Dlatego czujemy pieczenie. W rzeczywistości zaobserwowano, że ból odczuwany często przez ostre papryczki może być całkiem przyjemny, ponieważ ostre papryczki uwalniają endorfiny, tzw. hormony szczęścia. Faktem jest, że starożytne cywilizacje Azteków i Majów uważały za papryczki chili afrodyzjak. Chociaż od wielu lat jest chwalony za korzyści zdrowotne, naukowcy starają się potwierdzić indywidualne korzyści zdrowotne kapsaicyny. Próbują odkodować tajemnicę kryjącą się za ostrym komponentem papryki i wyjaśnić znaną skuteczność kapsaicyny w utracie wagi, tłumieniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała.

Kapsaicyna wspomaga odchudzanie

Dodanie przyprawy do potraw może przyspieszyć utratę wagi. Badania sugerują, że spożywanie ostrych papryczek zwiększa temperaturę ciała, co z kolei przyspiesza metabolizm do pięciu procent i zwiększa spalanie tłuszczu. Oznacza to, że organizm szybciej spala kalorie. Kapsaicyna wspomaga stymulację brązowego tłuszczu, co z kolei przyspiesza metabolizm. Pikantne jedzenie może również pomóc zmniejszyć odczuwanie. Z badań wynika, że spożywanie pikantnych potraw może zmniejszyć apetyt i obniżyć ilość spożywanych kalorii.

Kapsaicyna wspomaga system odpornościowy

Ze względu na wysoką zawartość witamin, w szczególności witamin A i C, papryka chili od dawna jest ceniona jako silny wzmacniacz odporności. Witamina A jest niezbędna do podtrzymywania tkanki błony śluzowej, np. dróg oddechowych, dróg moczowych i jelit. Systemy te są podstawową obroną organizmu ponownie poza infekcjami i drobnoustrojami, więc wspieranie ich siły i integralności z podstawowym budulcem zdrowia, takim jak witamina A, to świetny sposób, aby uniknąć zachorowania. Witamina C pomaga w tworzeniu i utrzymywaniu tkanek łącznych i sercowo-naczyniowych, zapewniając silne i dobre krążenie ciała. Dodatkowo kapsaicyna pomaga usunąć zatory, przenosząc zarazki i toksyny z organizmu.

Kapsaicyna poprawia zdrowia twojego serca

Korzyści z kapsaicyny nie kończą się na wsparciu metabolicznym. Wykazano, że ten niesamowity związek pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i triglicerydów, zmniejszając jednocześnie ryzyko tworzenia się skrzepów krwi. Zmniejszenie tych czynników ryzyka w układzie sercowo-naczyniowym przekłada się na obniżenie ryzyka zawału serca, udaru mózgu lub śmiercionośnego zakrzepu krwi. Papryczki chili mogą pomóc w rozkładaniu złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, nagromadzeniu zwanym miażdżycą i metabolizowaniu ich w celu wydalenia przez przewód pokarmowy.

Kapsaicyna zmniejsza stany zapalne i działa uspokajająco

Wykazano, że kapsaicyna jest silnym środkiem przeciwzapalnym. Hamuje działanie niektórych peptydów w organizmie, które powodują podrażnienie i obrzęk. Ból towarzyszący zapaleniu stawów, bóle głowy, ciśnienie zatokowe i bóle mięśni i stawów, są zwykle spowodowane przez reakcje zapalne, które organizm wytwarza w celu wytworzenia substancji drażniących. Kapsaicyna może uspokoić tę odpowiedź, prowadząc do zmniejszenia bólu i objawów, takich jak obrzęk stawów, sztywność i zaczerwienienie.

Kapsaicyna w profilaktyce raka

Być może jednym z najbardziej fascynujących odkryć związanych z korzyściami zdrowotnymi papryczek chili jest świadomość, że ich silne przeciwutleniacze i kapsaicyna wydają się mieć pozytywny wpływ na raka. Niektóre badania wykazały, że spożywanie papryki może w rzeczywistości zmniejszyć obecność niektórych komórek rakowych, takich jak komórki nowotworowe raka prostaty i jelita grubego. Dodatkowo, bogaty w przeciwutleniacze profil odżywczy pomaga organizmowi chronić się przed wolnymi rodnikami, cząsteczkami, które mają szkodliwe i degenerujące działanie w ludzkim ciele. Pobudzające i przeciwzapalne właściwości kapsaicyny pomagają w hamowaniu rozwoju nowotworów, jednocześnie stabilizując układ odpornościowy.

f-medverita-kapsaicyna-120-kaps Kapsaicyna - nadciśnienie, cukrzyca, odchudzanie, odporność, zatoki, miażdżyca

Kapsaicyna
Kliknij i sprawdź ceny!

Kapsaicyna wygrać walkę z cukrzycą

Badania wykazały, że spożywanie posiłków zawierających papryczki chilli może być bardzo korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Wydaje się, że kapsaicyna zmniejsza poziom insuliny potrzebnej do trawienia pokarmu, przekładając się na obniżony ogólny poziom cukru we krwi. To zmniejszenie wytwarzania insuliny pomaga również zmniejszyć przeciążenie wątroby, prowadząc do większego wydzielania enzymów w układzie trawiennym. Poprzez naturalną i łagodną regulację wydzielania i ponownego wchłaniania insuliny, osoby chore na cukrzycę, które regularnie spożywają papryczki chilli mogą zaobserwować stopniową poprawę ich zdrowia, masy ciała i poziomu glukozy.

Kapsaicyna obniża ciśnienie krwi

Niektóre źródła podają, że kapsaicyna obecna w pieprzu cayenne może obniżyć ciśnienie krwi w ciągu nocy. kapsaicyna otwiera naczynia krwionośne, a to zwiększa przepływ krwi. Wraz ze wzrostem szybkości przepływu krwi przez system ciśnienie krwi spada naturalnie spada. Kapsaicyna wpływa również na nerwy czuciowe, które działają na układy neurohormonalne, co również obniża ciśnienie krwi. Wystarczy wymieszać jedną łyżeczkę pieprzu cayenne z pół szklanki letniej wody i wypić wieczorem przed snem.

Kapsaicyna pomaga w walce z bólem

Kapsaicyna może zmniejszyć ból. Związek ma silne właściwości przeciwbólowe i zadziwiająco dobrze działa po nałożeniu na obolały obszar. Dzieje się to za sprawą substancji chemicznej P, która przekazuje komunikaty o bólu do mózgu. Dlatego w wielu maściach przeciwbólowych kapsaicyna jest jednym z ich składników. Zastosowanie kapsaicyny na skórze powoduje również, że mózg reaguje uwalniając dopaminę – hormon, który daje poczucie satysfakcji i przyjemności. Cayenne działa również na migreny. Spożywanie doustnie również zmniejsza substancję P i hamuje przenoszenie bólu. Co ważniejsze, zmniejsza czynnik agregacji płytek, co prowadzi do migreny poprzez ograniczenie cyrkulacji krwi w głowie.  Papryka chili ma również zastosowanie w leczeniu skurczów. Kapsaicyna może przywrócić komunikację między nerwami i mięśniami. To może pomóc w złagodzeniu skurczów. Niektóre źródła podają, że kapsaicyna pomaga łagodzić nerwobóle.

Kapsaicyna pomaga oczyścić zatoki

Jeśli cierpisz na zatory zatokowe, pieprz cayenne może ci pomóc. Kapsaicyna w pieprzu może rozrzedzać śluz i stymulować zatoki. To ostatecznie przynosi ulgę ułatwiając oddychanie. Jedzenie produktów zawierających pieprz cayenne może pomóc w usunięciu zatorów. Kapsaicyna może również mieć korzystny wpływ na nieżyt nosa, chorobę z objawami, takimi jak katar i przekrwienie błony śluzowej nosa.