Nasiona chia – skład, właściwości, zastosowania, skutki uboczne

Nasiona chia są jednym z najzdrowszych artykułów spożywczych. To sprawiło, że zdobyły dużą popularność wśród osób stawiających na zdrowy tryb życia. Co wchodzi w ich skład? Jakie mają właściwości i zastosowania? Czy mogą wywoływać jakieś skutki uboczne?

Skład

Nasiona chia są małe, czarne i są z rośliny, która jest znana jako szałwia hiszpańska. Pochodzą z Meksyku oraz Gwatemali. Kiedyś były one istotnym pożywieniem dla Majów oraz Azteków. W tych nasionach znajdują się m.in.:

  • 17% kwasu alfa linolenowego – mało znany kwas, jednak odznacza się mocnym działaniem biologicznym. Chroni układ krwionośny, wątrobę, stabilizuje poziom cholesterolu, działa korzystnie na układ odpornościowy, ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy czy też wspiera układ nerwowy, co powoduje, że zapobiega wystąpieniu depresji,
  • 31% tłuszczów – aż 60% z nich stanowią cenne kwasy Omega-3,
  • 42% węglowodanów,
  • 16% protein, które mają bardzo dobry amino gram,
  • 34% błonnika pokarmowego – istotny element diety, który m.in. wspomaga trawienie poprzez wzmaganie wydzielanie soków trawiennych, wchłanianie wody, a także korzystne wpływanie na mikroflorę w jelitach,
  • duże ilości istotnych substancji mineralnych – 30 g tych nasion zaspokaja 27% dziennego zapotrzebowania fosforu, 30% manganu, 18% wapnia oraz 30% magnezu.

Właściwości

Nasiona chia posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Można do nich zaliczyć m.in.:

  • opóźnianie starzenia – dzięki dużej zawartości fenoli, czyli przeciwutleniaczy, które są w stanie zatrzymać do 70% niekorzystnej aktywności wolnych rodników. Spożywanie tych nasion spowalnia starzenie się skóry i przeciwdziała rozwojowi zmarszczek,
  • zapobieganie zaparciom, ponieważ regulują pracę oraz wspierają ruchy robaczkowe jelit,
  • działanie antynowotworowe – te produkty efektywnie likwidują zwłaszcza komórki raka szyjki macicy oraz raka piersi. Z tego powodu chia jest zalecana dla kobiet znajdujących się w okresie menopauzy, gdyż są one szczególnie narażone na rozwój damskich nowotworów,
  • przeciwdziałanie cukrzycy – szałwia hiszpańska ma właściwości żelujące, które sprawiają, że cukry są powoli uwalnianie do krwi, dzięki czemu zostaje obniżone ryzyko nagłych wahań poziomu glukozy, a także rozwoju insulinooporności. Przeprowadzone badanie wykazały też, że systematyczne spożywanie nasion chia redukuje długookresowe stężenie insuliny we krwi,
  • korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu – zwiększają koncentrację, pozwalają szybciej się uczyć i poprawiają pamięć, co powoduje, że są wskazane dla studentów, uczniów, a także innych osób, które wykonują pracę umysłową,
  • poprawianie wydolności fizycznej – zwiększają wytrzymałość i umożliwiają utrzymanie długotrwałego wysokiego poziomu energetycznego. To sprawia, że są doskonałym pokarmem przed wymagającą pracą fizyczną lub treningiem,
  • zapewnienie mocnych kości – dzięki wysokiej zawartości wapnia i boru. Wapń pozwala utrzymać na dobrym poziomie wytrzymałość oraz odpowiednią masę kości. Natomiast bor poprawia metabolizm magnezu, wapnia, manganu i fosforu, czyli substancji niezbędnych do prawidłowego wzrostu kości oraz mięśni,
  • zapobieganie nadciśnieniu oraz chorobom serca – obniżają poziom trójglicerydów, złego cholesterolu, podwyższają korzystny cholesterol oraz regulują ciśnienie tętnicze krwi,
  • działanie odchudzające – pęcznieją w organizmie, dzięki czemu na długi czas zapewniają uczucie sytości.


Nasiona Chia
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!

Zastosowania

Nasiona chia są szeroko wykorzystywane w kuchni. Są one dodawane do m.in.:

  • koktajli, puddingów,
  • kasz,
  • omletów, naleśników,
  • płatków, musli, owsianki,
  • jogurtów, dżemów,
  • kanapek.

W formie zmielonej można je dodawać do wypieku ciast, chleba czy też naleśników, przygotować z nich budyń lub zastosować jako zagęszczacz do sosów oraz zup. Mogą być też używane jako substytut bułki tartej. Nasiona z szałwii hiszpańskiej znalazły także zastosowanie w kosmetyce. Olej z nich jest wykorzystywany m.in. jako:

  • środek pielęgnacyjny do twarzy,
  • faza tłuszczowa wykorzystywana w recepturach kosmetycznych,
  • baza pod makijaż,
  • produkt doskonale nadający się do stosowania w okolicach oczu,
  • kosmetyk przeznaczony do cery tłustej i trądzikowej,
  • natłuszczająco-nawilżający olejek przeznaczony do pielęgnacji ciała po kąpieli,
  • środek przeciwdziałający powstawaniu rozstępów,
  • maska do włosów, która jest stosowana przed ich umyciem,
  • produkt przeznaczony do pielęgnacji końcówek włosów,
  • dodatek mający wzbogacić maseczki w proszku.

Skutki uboczne

Jest niewielka liczba skutków ubocznych związanych ze spożywaniem nasion chia. Kiedyś pojawiły się informacje, że kwas liponowy w nich się znajdujący może doprowadzić do rozwoju raka prostaty. Jednak w 2010 wykonano badania, które stwierdziły, że ten kwas nie tylko nie zwiększa ryzyka wystąpienia tego nowotworu, ale nawet je zmniejsza.

Nasiona chia u osób z wrażliwym układem pokarmowym mogą doprowadzić do pewnych dolegliwości trawiennych. Jest to spowodowane przede wszystkim dużą zawartością błonnika. Dla tych ludzi wskazane jest stopniowe wprowadzanie tych nasion do diety. To pozwoli przyzwyczaić organizm, co w konsekwencji powinno doprowadzić do ustąpienia skutków ubocznych. Zalecane jest rozpoczęcie od 2 do 3 łyżeczek na dobę.

Czytaj także: http://gurbacka.pl/nasiona-chia-wlasciwosci/

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.