Oliwa z oliwek zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Oliwa z oliwek w kuchni i kosmetyce

Oliwa z oliwek to produkt idealny. Obok spaghetti to właśnie oliwa z oliwek najbardziej kojarzy się z włoską kuchnią. W naszym kraju zdobywa sobie od kilku lat uznanie i coraz częściej pojawia się w polskich domach. Oliwa z oliwek znalazła zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Docenia się ją za właściwości odżywcze i zdrowotne.

Według greckiej mitologii drzewo oliwne podarowała ludziom Atena, a gałązka drzewa oliwnego stała się symbolem religijnym. Oliwa z oliwek stała się podstawowym składnikiem codziennego menu i to wcale nie do smażenia jak dzisiaj. W oliwie moczy się chleb, oliwa służy do macerowania, konserwowania, pokreślenia smaku.

Skąd się bierze oliwa?

Drzewo oliwkowe jest długowieczne, dożywa nawet 2000 lat i przez cały ten okres może wydawać owoce.Oliwki, owoce drzewa oliwkowego zbiera się jesienią. Zebrane oliwki miażdży się razem z pestkami i tłoczy z nich sok. Pozyskany sok należy odwirować z wody i przefiltrować. W ten sposób otrzymuje się czystą oliwę. Z każdej 1/2 tony oliwek powstaje ok. 57 l oliwy.

Oliwa może przybierać różne kolory, może być żółta, jasna i słomkowa, może być zielona. Smak i zapach oliwy zależą od gatunku oliwek, chociaż najczęściej miesza się kilka gatunków.

Rodzaje oliwy z oliwek

Rodzaje oliwek zależą od kilku czynników:

  • rodzaju gleby
  • lokalnych warunków klimatycznych
  • stopnia dojrzałości owoców
  • techniki zbierania owoców
  • techniki tłoczenia owoców

To kwasowość oliwy decyduje o typie i wartości oliwy.

  • Oliwa extra virgin

Oliwa z oliwek extra virgin to najwartościowsza, najwyższej jakości oliwa. Uzyskuje się ją podczas pierwszego tłoczenia na zimno. Ma zielonkawy kolor i gęstą konsystencję. Ponieważ ma najwięcej składników odżywczych zaleca się spożywanie jej w stanie surowym, jako dodatek do sałatek, pieczywa, wszelkiego rodzaju warzyw. Jej poziom kwasowości wynosi poniżej 0,8%.

  • Oliwa virgin

Oliwa z oliwek virgin także pochodzi z pierwszego tłoczenia. Jej poziom kwasowości waha się pomiędzy 0,08-2% W polskich sklepach dostępna jest stosunkowo rzadko, a nadaje się najlepiej do smażenia, gotowania, można spożywać ją także na surowo.

  • Oliwa lampante

Oliwa z oliwek lampante jest już produktem rafinowanym, podgrzewanym. Wskutek tego procesu oliwa traci swój charakterystyczny zapach i smak, traci też polifenole i witaminy. Do sprzedaży miesza się ją w różnych proporcjach z oliwą extra virgin lub oliwą virgin.

  • Oliwa z wytłoczyn oliwnych

Oliwa z wytłoczyn oliwnych w sprzedaży nosi dodatkowe określenie sansa, orujo lub pomace. Tego rodzaju oliwa traktowana jest jako produkt najniższej jakości wśród rodziny oliwnej, ponieważ otrzymuje się ją w procesie ponownego tłoczenia pozostałości po pierwszym tłoczeniu oliwek. Często dodaje się do niej substancji chemicznych. Oliwa z wytłoczyn poddana jest rafinacji, dzięki temu nadaje się do spożycia.

Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek

Właściwości odżywcze i zdrowotne oliwy doceniane są od setek lat. Prowadzone na temat oliwy badania wykazują, że to jej zawdzięczają swoją szczupłą sylwetkę i urodę Włoszki. Oliwa z oliwek:

  • nie zawiera cholesterolu – jako produkt pochodzenia roślinnego
  • zawiera jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe zapobiegające rozwojowi miażdżycy
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • podnosi poziom dobrego cholesterolu
  • obniża ciśnienie krwi
  • kwas oleinowy zawarty w oliwie chroni przed astmą i niektórymi alergiami
  • pomaga w leczeniu: kamicy żółciowej, nieżycie i wrzodach żołądka
  • pomaga w zaparciach
  • zawarte w oliwie polifenole wiążą wolne rodniki
  • wzmacnia błony komórkowe
  • przeciwdziała starzeniu się
  • działa przeciwzakrzepowo
  • jest bogata w witaminy: A,E,D,K
  • oliwa pomaga w oczyszczaniu organizmu i pozbyciu się z niego toksyn
  • wzmacnia kości
  • zmniejsza łaknienie

Oliwa z oliwek
Kliknij i sprawdź ceny!

Oliwa z oliwek w kosmetyce

Oliwa z oliwek ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Już w czasach starożytnych wykorzystywano ją do leczenia drobnych urazów (na ciepło) i leczenia drobnych ran. Oliwą nacierało się ciało, masowało przy jej pomocy zwichnięte kończyny. Ciepła oliwa stosowana była do okładów łagodzących bóle reumatyczne. Dzisiaj podobnie oliwa z oliwek wykorzystywana jest z powodzeniem w kosmetyce jako sposób na konserwowanie kosmetyków lub jako kosmetyk w czystej postaci. Oliwa z oliwek systematycznie wmasowywana w skórę twarzy czyni ją promienną, gładką i elastyczną. Podgrzana oliwa likwiduje zgrubienia na łokciach i leczy łamliwość paznokci. Oliwę z oliwek można też wykorzystać do kompresu na włosy lub tylko na ich końcówki.

Z oliwy wytwarza się też mydło, balsamy do ciała, delikatne produkty do prania, szczególnie do prania odzieży niemowlęcej.

Oliwa z oliwek w kuchni

Trudno sobie byłoby wyobrazić kuchnię śródziemnomorską bez oliwy z oliwek. Rzadko która potrawa jej nie potrzebuje. Nawet do wypieku ciast dodaje się do niego oliwy. Jeżeli jakieś danie nie potrzebuje oliwy do jego przygotowania to i tak na końcu gotową już potrawę polewa się strużką oliwy. Oliwę z oliwek stosuje się do dań surowych, pieczonych i gotowanych, chociaż najwięcej walorów zdrowotnych zachowuje oliwa surowa.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.