Owoce egzotyczne na polskich bazarach

Wyjeżdżając za granicę bardzo często jednym z punktów programu zwiedzania jest wizyta na egzotycznych dla nas bazarach czy giełdach, gdzie na niekończących się straganach leżą kolorowe, nieznane nam owoce i warzywa. Najczęściej nie znając ich przeznaczenia boimy się nawet spróbować ich smaku. Od wielu lat część z tych egzotycznych owoców pojawia się na naszych rodzimych bazarach. Z wieloma z nich warto się bliżej zapoznać, by urozmaicić monotonny często jadłospis i poznać nieznane nam wcześniej smaki.

Owoce egzotyczne pełne smaku

Owoce egzotyczne nie powinny już budzić ani zdziwienia a tym bardziej obawy. Uzupełniając nimi codzienną dietę dostarczamy organizmowi wielu składników odżywczych lub wzbogacamy nimi jadłospis. Bogactwo witamin i minerałów jaka w nich tkwi, wzbogaci każdy posiłek. Kupując owoce egzotyczne warto jednak wcześniej zapoznać się z ich optymalną, dojrzałą wersją. Bardzo często bowiem zrywa się je jeszcze gdy są niedojrzałe, by przetrzymały podróż więc do sklepów trafiają niby dojrzałe, ale pozbawienie ich słońca w tym ostatnim stadium zubaża ich smak i pozbawia wielu walorów odżywczych. Dlatego zanim dokona się zakupu warto wiedzieć z czym ma się do czynienia.

Kaki

Najczęściej owoc ten spotyka się w polskich sklepach pod tą właśnie nazwą, chociaż właściwszą jest hurma, sharon czy persymona. Kaki jest właściwie jagodą drzewa hurmy. Kaki jest zwykle wielkości jabłka o pomarańczowej dość grubej skórze. Wyglądem przypomina pomarańczowego pomidora. Jego skórka jest gładka i błyszcząca, a co najważniejsze jadalna. Wewnątrz znajduje się miąższ o galaretowatej konsystencji i fantastycznym słodkim smaku, pod warunkiem oczywiście, że jest dojrzały i poleży trochę od momentu zerwania. Kaki do jedzenia nie wymagają żadnych polepszaczy, wystarczy je pokroić na cząstki i razem ze skórką zjeść. Można dodać je do wytrawnej sałatki, której dostarczą słodyczy, ugotować sos do lodów czy zalać galaretką. Kaki zawierają sporą ilość witaminy C i beta-karotenu.

egzotyczny owoc kaki

Mango

Kolejnym z grupy owoców egzotycznych jest mango. Mango jest skarbnicą witaminy C, dlatego powinno się go zjadać szczególnie w okresie zimy i przesilenia wiosennego. Posiada też witaminę A, która oddziałuje niezwykle korzystnie na wzrok i witaminę E, zwaną czasem witaminą młodości ponieważ nadaje skórze elastyczność i blask. Mango zawiera również potas i magnez działające kojąco na układ nerwowy oraz pracę serca i mózgu.

Mango dostępne w polskich sklepach występują w kilku kolorach w zależności od odmiany tego owocu. Najczęściej ma kształt wydłużony o zielonkawym,  żółtawym a w miarę dojrzewania złocistym i czerwonym odcieniu. Skórka jest jadalna, chociaż najczęściej się ją wyrzuca. Wewnątrz znajduje się pomarańczowy miąższ, niezwykle soczysty i duża eliptyczna pestka. Mango zjada się w stanie surowym, można używać go również do ciast, galaretek czy sosów. Mango posiada właściwości:

  • przeciwdrobnoustrojowe
  • przeciwwirusowe
  • przeciwzapalne
  • przeciwbólowe
  • przeciwcukrzycowe
  • zapobiega rozwojowi miażdżycy

Mango zawiera również:

  • cukier
  • białko
  • błonnik
  • minerały
  • beta-karoten
  • witaminy: C,PP,B

Granat

Jeden z najpopularniejszych owoców egzotycznych. Może przyjmować kolor czerwony, brunatny, fioletowy. W twardej kolorowej łupinie znajdują się czerwone kuleczki o białych również jadalnych pestkach. Kuleczki słodkie, nieco cierpkie i soczyste zjada się w całości lub wyciska się z owocu sok. Można wyjadać je z wnętrza łupiny łyżeczką, ale najlepiej przekrojony na pół owoc, położyć na dłoni z rozłożonymi palcami i drewnianą łyżką wybijać słodkie kuleczki do naczynia. Całą operację najlepiej jest wykonać nad kranem. Granat jest doskonałym dodatkiem do sałatek słodkich i wytrawnych, wspaniale smakuje w serniku na zimno czy pod galaretką.

Granat to od kilku lat najbardziej obok avocado polecany owoc przez medycynę naturalną, zawiera bowiem mnóstwo odżywczych składników|:

  • kwasy organiczne
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • fosfor
  • witaminę C
  • polifenole

Granat posiada właściwości:

  • jest cenionym antyoksydantem
  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy
  • obniża poziom cholesterolu
  • zapobiega starzeniu
  • zapobiega demencji
  • posiada właściwości przeciwwirusowe
  • posiada właściwości przeciwzapalne
  • chroni przed bakteriami i wirusami

Marakuja

Marakuja to niewielki, okrągły owoc egzotyczny zwany też męczennicą jadalną. Skóra żółtopomarańczowa lub fioletowa zawiera pomarańczowoczerwony lub fioletowy miąższ z drobnymi pestkami. Miąższ zjada się razem z pestkami lub przeciera się go przez sitko. Marakuję można wykorzystać jako sos do ciast i deserów, można dodać go do koktajli, lodów czy jogurtu. Marakuja posiada ponad 30% soku, a w nim witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B, a także wapń i żelazo.

Rambutan

Rambutan to niezwykle oryginalny owoc egzotyczny o wielkości znanej nam dobrze śliwki. Twardą skórkę pokrywa ogromna ilość miękkich włosków, które mogą przybierać kolor czerwony, żółty lub pomarańczowy. Wewnątrz znajduje się przezroczysty i słodki, pachnący miąższ, który wyjada się łyżeczką. Rambutan zjada się na surowo lub dodaje do sałatek, deserów a nawet mięsa. Rambutany najlepiej zjeść bezpośrednio po zerwaniu, nie nadają się do długiego przechowywania. Owoce są bogate w witaminę B12 i C.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.