Seryna – czym jest, jak działa i gdzie występuje?

Czym jest L-Seryna?

L-Seryna należy do grupy aminokwasów nienasyconych. Jest uformowana z innego aminokwasu, zwanego glicyną. Seryna jest ważna zarówno dla zdrowia psychicznego jak i fizycznego. Ma ona decydującą rolę z zapewnianiu sprawnego funkcjonowania centralnego układu nerwowego i mózgu.

Seryna jest zaangażowana w tworzenie fosfolipidów potrzebnych do produkcji komórek. Ten aminokwas odgrywa również ważna rolę w funkcji DNA i RNA, tworzeniu się mięśni a także w metabolizmie tłuszczu i kwasów tłuszczowych.

Seryna działa też na  układ immunologiczny, jako że przeciwciała i immunoglobuliny potrzebne do wspierania jego działania, wymagają do swojej produkcji seryny.

L-Seryna a funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne

Nerwy w naszym ciele są chronione specjalną warstwą, zwaną osłoną mielinową. Do wytworzenia i utrzymania ich w dobrej kondycji, wymagana jest seryna. Bez odpowiedniego zaopatrzenia w ten aminokwas, osłony te mogą ulegać uszkodzeniom.

Sytuacja taka zmniejsza skuteczność systemu nerwowego i zakłóca sygnalizację pomiędzy zakończeniem nerwu w ciele a mózgiem. To „umysłowe zwarcie” może doprowadzić do zaburzenia funkcji poznawczych.

Serotonina jest bardzo ważnym neuroprzekaźnikiem, który reguluje nastrój. Jest wytwarzana z aminokwasu, zwanego l-tryptofanem. Bez seryny, nasze ciało nie jest w stanie wytworzyć l-tryptofanu, a tym samem spada jego zdolność do syntezy serotoniny. Niski poziom tryprofanu i serotoniny powiązany jest z bezsennością, depresją, lękami i atakami paniki.

Badania sugerują, że seryna może być pomocna w leczeniu pewnych chorób psychicznych, takich jak schizofrenia, choroba Parkinsona i depresja. Te obszary są w dalszym ciągu badane przez naukowców, na równi z wpływem seryny na inne problemy zdrowotne, takie jak niepokój czy otępienie.

L-Seryna a zespół fibromialgii

Zespół fibromialgii jest chronicznym zaburzeniem dotykającym wielu ludzi. Charakteryzuje się rozproszoną czułością, szeroko rozpowszechnionym bólem, zaburzeniami poznawczymi i zmęczeniem.

Dokładne przyczyny fibromialgii są nieznane, jednak osoby cierpiące na tę chorobę mają niższe poziomy seryny we krwi w porównaniu ze zdrowymi ludźmi.

Aby ustalić, czy seryna wraz z innymi aminokwasami pomaga w leczeniu objawów fibromialgii, konieczne jest wykonanie większej liczby badań.

L-Seryna a zespół chronicznego zmęczenia

Zespół chronicznego zmęczenia (Myalgic encephalomyelitis) wpływa na system nerwowy, powodując bóle mięśni i stany zapalne w obrębie rdzenia kręgowego i mózgu. Inne powszechne objawy zespołu chronicznego zmęczenia obejmują problemy neuropatologiczne, nudności, zmiany wagi i ciśnienia tętniczego oraz bezsenność. Podobnie jak w przypadku fibromialgii, przyczyna tego schorzenia nie jest znana. To, co charakteryzuje większość pacjentów cierpiących na zespół chronicznego zmęczenia, to niski poziom seryny – stanowi to obecnie przedmiot badań i być może już niedługo poznamy jego wyniki i wpływ l-seryny na to schorzenie.

L-Seryna a wzrost mięśni

Kreatyna to ważna naturalna substancja, stosowana regularnie przez kulturystów i innych sportowców, dla których priorytetem jest wytrzymałość podczas treningu. Kreatyna pomaga budować masę mięśniową i wspomaga zdrowe funkcjonowanie mięśni, co czyni ją również ważną dla układu sercowo-naczyniowego. Seryna poprawia zdolność organizmu do wchłaniania kreatyny, a więc pośrednio – uczestniczy w procesie budowania masy mięśniowej.

Objawy niedoboru seryny

Objawy niedoboru seryny mogą obejmować opóźnione lub obniżone zdolności poznawcze i fizyczne, drgawki i wrodzone małogłowie. Te braki wynikają z chorób neurometabolicznych i wad w biosyntezie tego ważnego aminokwasu. W większości przypadków problemy te są identyfikowane podczas narodzin lub u małych dzieci.

Większość z nas ma unormowane poziomy l-seryny i jest w stanie wytwarzać wystarczające ilości tego aminokwasu. W czasie choroby lub innych okresach stresu fizycznego, wytwarzanie seryny może ulec obniżeniu – dopiero wtedy suplementacja seryną staje się niezbędna.

L-seryna – dawkowanie

L-seryna nie należy do grupy niezbędnych aminokwasów, a więc nie istnieją wytyczne dotyczące jej zalecanego dziennego spożycia.

L-Seryna w kapsułkach
Kliknij i sprawdź ceny!

L-seryna – występowanie w żywności

W celu wytworzenia l-seryny nasz organizm potrzebuje wystarczającej ilości kwasu foliowego i witamin B6 i B3. Aby zwiększyć spożycie tego ważnego aminokwasu, zaleca się spożywanie produktów na bazie soi, mięsa, orzeszków ziemnych i glutenu pszennego. Niestety, niektórzy ludzie reagują alergicznie na kilka z tych produktów.

Występowanie seryny (na 100g):

  • Suszone białko jaj (5,59)
  • Izolat białka soi (4,59)
  • Suszone jajka (3,77)
  • Suszone żółtko jaj (2,82)
  • Mąka sezamowa (2,73)
  • Dorsz, solony (2,56)
  • Parmezan (2,40)
  • Mąka słonecznikowa, pestki słonecznika (2,27)
  • Mleko w proszku, beztłuszczowe, z witaminą A i D (2,71)
  • Ser Romano (1,84)
  • Nasiona dyni, prażone, solone (1,65)
  • Masło orzechowe, solone (1,48)
  • Pierś z indyka (1,34)
  • Pistacje (1,34)
  • Fasola, surowa (1,28)
  • Łosoś bez skóry i kości (1,18)
  • Natka pietruszki, suszona (1,16)
  • Soczewica, różowa lub czerwona, surowa (1,15)

Suplementy z seryną są dostępne w sklepach i mogą przyjmować postać tabletek, kapsułek lub proszku. Seryna jest dostępna jako samodzielny suplement, aczkolwiek częściej znajdziemy ją w połączeniu z innymi składnikami różnych suplementów i napojów sportowych.

L-seryna – podsumowanie

L-seryna to ważny aminokwas wytwarzany w naszym ciele przy pomocy ważnych witamin z grupy B. Seryna jest niezbędna dla prawidłowego wykonywania wielu funkcji w naszym ciele. Główną rolę odgrywa dla funkcji poznawczych, zdrowia psychicznego i  systemu immunologicznego.

Niedobór seryny występuje stosunkowo rzadko, ale jej niski poziom może powodować problemy ze zdrowiem.

Utrzymywanie zbilansowanej diety i generalnego zdrowia powinno zapewnić unormowany poziom seryny. Suplementy diety z zawartością l-Seryny są dostępne na szeroką skalę.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.