Węglowodany w diecie – gdzie ich szukać i jaką odgrywają rolę?
Mówiąc o zbilansowanych i pożywnych posiłkach, mamy na myśli odpowiednią zawartość wszystkich składników odżywczych – węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i minerałów. Każdy z nich pełni określoną funkcję i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dziś skupimy się na źródle energii, dzięki któremu możesz stawiać czoła wyzwaniom dnia codziennego. Są to, oczywiście, węglowodany. Dlaczego są ważne w diecie i jaką mają rolę? Podpowiadamy!
Jakie węglowodany występują w diecie?
Węglowodany w diecie to związki chemiczne, które składają się z trzech substancji – węgla, wodoru i tlenu. Podstawowy składnik odżywczy można podzielić na dwa rodzaje: proste i złożone. Co warto wiedzieć o każdym z nich?
- Węglowodany proste są złożone z jednej cząsteczki sacharydu, czyli cukru, i obejmują przede wszystkim fruktozę i glukozę. Z pewnością obiło Ci się o uszy, że powinno się ich unikać lub maksymalnie je ograniczyć. Dlaczego? Ze względu na to, że nie są one trawione, a wchłaniane, to mogą wpływać na gwałtowne podwyższenie poziomu cukru we krwi. Do grupy węglowodanów prostych często zalicza się także disacharydy, czyli dwucukry – maltozę, laktozę czy sacharozę.
- Węglowodany złożone, czyli te złożone z więcej niż dwóch cząsteczek sacharydu, są o wiele dłużej trawione, a sam proces wymaga odpowiednich enzymów. Dzięki temu są o wiele zdrowsze niż ich proste odpowiedniki, a do tego są także źródłem witamin i minerałów. Wielocukry to przede wszystkim skrobia, celuloza i glikogen, które znajdziesz między innymi w ziemniakach, ziarnach zbóż, produktach pełnoziarnistych czy roślinach strączkowych.
Jaką rolę pełną węglowodany w diecie?
Dlaczego węglowodany są tak ważne w diecie? Ponieważ pełnią bardzo ważne role. Na liście ich podstawowych zadań znalazły się:
- utrzymanie prawidłowej temperatury ciała,
- wsparcie aktywności fizycznej,
- zapewnienie energii nie tylko ciału, ale także mózgowi,
- udział w budowaniu struktur komórkowych,
- utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Z kolei niedobór węglowodanów w diecie może powodować senność i spadek energii, rozdrażnienie, a nawet problemy z prawidłowym metabolizmem tłuszczów.
Węglowodany w diecie – jak wybrać te odpowiednie?
Pamiętaj, że wszystko, co ląduje na Twoim talerzu, ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie. Z uwagi na to, że węglowodany powinny obejmować nawet 50% kaloryczności w diecie, to warto wybierać je mądrze. Najlepszym pomysłem będzie włączenie do codziennego menu wielocukrów, czyli na przykład kasz, ryżu, produktów pełnoziarnistego czy nasion roślin strączkowych.