Witamina PP – źródła, właściwości oraz skutki niedoboru
O witaminie PP przeciętny mieszkaniec naszego kraju wie niewiele. Słyszał mnóstwo, chyba najwięcej, o witaminie C, czasem o B lub A, jednak PP mimo, że pojawia się czasem na medycznych ulotkach jest właściwie szerszemu ogółu nieznana. Tymczasem bierze ona udział w procesach metabolicznych, od niej zależy nasza uroda, zdrowie i układ nerwowy z odpornością na stres.
Witamina PP, co to jest?
Witamina PP posiada wiele różnych nazw w literaturze, nazywana jest:
- niacyną
- witaminą B3
- czynnikiem przeciwalergicznym
- kwasem nikotynowym
- amidem kwasu nikotynowego
Mieści się w grupie witaminy B. Wielość nazw spowodowana jest jej składem, najczęściej stosuje się nazwę: witamina B, w której skład wchodzą: witamina PP, niacyna i kwas nikotynowy. Należy ona do witamin rozpuszczalnych w wodzie i jest niezwykle odporna na działanie promieni UV i temperaturę otoczenia.
Witamina PP spełnia kilka ważnych funkcji w organizmie:
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie obwodowego układu nerwowego
- odpowiada za syntetyzowanie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny, insuliny
- bierze udział w produkcji czerwonych krwinek
- wzmacnia zdolność komórek odpornościowych do niszczenia bakterii
Witamina PP jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania:
- układu pokarmowego
- układu nerwowego
- układu naczyniowego
- skóry
- gospodarki lipidowej
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP
Codziennie organizm człowieka musi otrzymać dawkę witaminy PP:
- dzieci: 2-12 mg
- kobiety: 14 mg
- mężczyźni: 16
- kobiety w ciąży: 17-18 mg
- górny limit dzienny dla kobiet i mężczyzn: 35 mg
Przyczyny niedoboru witaminy PP w organizmie
Do rzadkości należy sytuacja występowania niedoboru witaminy PP w organizmie, a to dlatego, że to organizm przede wszystkim ją wytwarza, np. w: jelitach jako florę bakteryjną lub może ją wysentytezować z cząsteczki białkowej o nazwie trypofan, który organizm z kolei pozyskuje z pożywienia: ryb, jaj, bananów, mleka, mięsa.
W szerszej skali niedobór witaminy PP może pojawić się w krajach rozwijających się, których mieszkańcy cierpią głód. Niedobór może też spowodować dieta uboga w niacyny i tryptofan lub alkoholizm. Najczęstszymi przyczynami niedoboru witaminy PP są:
- długotrwałe stosowanie leków przeciwgruźliczych, które są analogami strukturalnymi niacyny
- choroba Hartnupów, czyli zaburzenie wchłaniania tryptofanu
- upośledzone wchłanianie składników z przewodu pokarmowego
- zwiększone zapotrzebowanie na witaminę PP, spowodowane zwiększeniem ilości zadań energetycznych,na przykład wskutek spożywania dużych ilości cukru
- nadmierne zużycie tryptofanu do produkcji serotoniny, co może być spowodowane nowotworem
Szeroki wybór witaminy PP
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!
Skutki niedoboru witaminy PP
Drastyczny niedobór witaminy PP może spowodować chorobę pelagrę, czyli chorobę szorstkiej skóry. Natomiast zachwianie w organizmie zasobów tej witaminy może prowadzić do:
- pojawienia się permanentnie złego samopoczucia, przygnębienia, obniżenia nastroju, zmęczenia, depresji
- stanów zapalnych skóry, jej obumierania i łuszczenia, a także przebarwienia, świąd i pieczenie
- biegunki i zaparcia, bóle brzucha, nudności oraz wymioty
- pleśniawki w jamie ustnej, czerwony język, zapalenie języka, zespół krwawego języka
- spadek masy ciała i siły mięśniowej
- zaburzenia pamięci, orientacji, zmiany zachowania
- niedokrwistość
- brak tolerancji na zimno
- zaburzenia układu pokarmowego
- obniżona koncentracja
- amnezja
- majaczenie i lęki
- nadmierna aktywność
- łuskowata wysypka, zwiększona wrażliwość na światło słoneczne
Pelagra, choroba powstała na tle niedoboru witaminy PP objawia się:
- zaczerwienieniem i szorstkością skóry w miejscach narażonych na promienie słoneczne, otarcia i ucisk
- pęcherze, które po pęknięciu zmieniają się we wrzody
- przebarwienia skóry, przede wszystkim na dłoniach,szyi i twarzy, złuszczenie się naskórka
Produkty spożywcze zawierające witaminę PP
Witaminę PP dość łatwo można dostarczyć organizmowi z zewnątrz. Jeżeli nie zachodzą szczególne okoliczności utrudniające wchłanianie ich do organizmu, wystarczy stosować urozmaiconą, zdrową dietę opartą o pełnowartościowe posiłki. Witamina PP w dość dużych ilościach znajduje się w mięsie oraz mięsnych przetworach. Najwięcej będzie jej w mięsie drobiowym oraz wieprzowym, a także w wątrobie. Znajduje się ona również w produktach roślinnych, zbożowych oraz w ziemniakach.
W produktach spożywczych witamina PP występuje jako kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. Z podziałem na: kwas nikotynowy w znacznych ilościach absorbujemy z produktów pochodzenia zwierzęcego, a amid kwasu nikotynowego z produktów pochodzenia roślinnego.
Źródła witaminy PP:
- sery
- drożdże
- soja
- mięso czerwone
- wątroba
- kasza jęczmienna
- ziarna zbóż
- słonecznik
- fasola, groch, groszek
- pomidory
- ziemniaki
- pomarańcze
- mleko
- zielone warzywa
Skutki nadmiaru witaminy PP
Jak wiele innych substancji potrzebnych człowiekowi nadmiar jest równie szkodliwy jak niedobór. Nadmiar witaminy PP może spowodować:
- oporność na insulinę
- martwicę wątroby
- arytmię serca
- zaburzenia skórne