Yerba Mate – pobudza, wzmacnia i oczyszcza

Czym jest Yerba Mate? Wbrew powszechnym poglądom Yerba Mate to nie roślina, lecz nazwa napoju przyrządzany z ostrokrzewu paragwajskiego. Pierwotnie napar ten przyrządzano w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Brazylii, Urugwaju i Paragwaju) oraz w niektórych państwach bliskiego wschodu (głównie Syria oraz Liban). Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom Yerba Mate zyskuje ostatnimi całkiem dużą popularność w Europie oraz Ameryce Północnej.

Ostrokrzew paragwajski, z którego tworzy się Yerba Mate, jest wiecznie zielonym drzewem, które dorasta to 15 metrów wysokości. Ostrokrzew paragwajski występuje obecnie głównie na niewielkim obszarze między rzeką Paraguay, a Oceanem Atlantyckim.

Działanie Yerba Mate

Yerba Mate zyskuje popularność dzięki swojemu szerokiemu działaniu na ludzki organizm. Najszerzej znaną właściwością naparu z ostrokrzewu paragwajskiego jest pobudzenie porównywalne do tego, które zapewnia kawa. Niemniej jednak to nie koniec korzyści, które można odnieść z picia Yerba Mate. Oto lista najważniejszych właściwości tego napoju:

  • regulacja ciśnienia krwi
  • oczyszczanie oraz ożywienie organizmu
  • pozytywny wpływ na wygląd oraz jędrność skóry
  • zwiększanie odporności
  • poprawa przemiany materii i ułatwienie wydalania
  • usuwanie objawów zmęczenia
  • zmniejszanie apetytu
  • w przeciwieństwie do kawy Yerba Mate nie wypłukuje dobroczynnych związków

Nieco więcej uwagi warto poświęcić zawartym w Yerba Mate witaminom C oraz E. Działają ona tak jak przeciwutleniacze, w związku z czym pomagają likwidować wolne rodniki.

Chemiczny skład Yerba Mate

Ostrokrzew paragwajski zawiera około 200 pożytecznych składników. Niestety podczas tworzenia naparu wiele z nich się neutralizuje lub po prostu nie uwalnia się z liści.

Yerba Mate posiada wiele tak zwanych ‚bioaktywnych’ substancji. Poniższa lista przedstawia najważniejsze z nich:

  • Mikroelementy – miedź, mangan, cynk, chrom, krzem
  • Makroelementy – magnez, potas, fosfor
  • Witaminy – A, B1, B2, C, E, PP, H
  • Kofeina (około 2% zawartości) – zaliczana jest do substancji nazywanych ksantynami
  • Saponiny – to właśnie one powodują powstawanie pianki na wierzchu naparu oraz przyczyniają się do gorzkiego smaku mate. Saponiny działają przeciwzapalnie oraz wspomagają w walce z cholesterolem
  • Polifenole – posiadają one niebywałe właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwmutagenne, na czym zależy przede wszystkim osobom walczącym z rakiem.

Przyrządzanie Yerba Mate

Warto sprostować w tym miejscu pewien utarty pogląd na temat Yerba Mate, który niestety nie jest zgodny z prawdą. Otóż przyjęło się, że Yerba Mate to herbata – bardzo często używa się tego określenia w mowie potocznej. Niemniej jednak w rzeczywistości – o czym wspominaliśmy już na samym początku niniejszego artykułu – omawiany przez nas napój poprawnie nazywa się naparem. Jest to bardzo ważne, gdyż Yerba Mate różni się od herbaty na każdej płaszczyźnie – od składu chemicznego, poprzez właściwości, aż do sposobu przygotowania oraz podania napoju.

Yerba Mate spożywa się w specyficznych naczynkach o gruszkowatym kształcie, które moglibyśmy nazwać swego rodzaju kubkami. Napój dociera do gardła za pośrednictwem rurki z sitkiem w środku. Nazywa się ona „bombilla” i z reguł jest ona wykonana z metalu, niemniej jednak zdarzają się także rurki do picia Yerba Mate wytworzone na bazie innych materiałów – na przykład gliny.

Zaparzenie Yerba Mate jest rzecz jasna bardzo proste i intuicyjne. Chyba każdy potrafi umieścić w kubku trochę ususzonych liści, po czym zalać całość wrzątkiem. Niemniej jednak warto wspomnieć w tym miejscu o dwóch szczegółach, z których nowicjusz Yerba Mate może nie zdawać sobie sprawy. Po pierwsze miłośnicy omawianego napoju przyjęli taktykę robienia mocnych naparów. Bardzo często ususzonymi liśćmi napełnia się niemalże cały kubek i dopiero zalewa gorącą wodą. Po drugie po wypiciu naparu nie musimy wyrzucać liści – w zasadzie można używać tych samych liści nawet do około ośmiu razy.


Szeroki wybór herbat i akcesoriów Yerba Mate
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!

Egzotyczny smak

Smak Yerba Mate z pewnością jest kwestią godną szczególnej uwagi. Wiele osób, które próbuje naparu po raz pierwszy w życiu, dziwi się, że Yerba Mate można w ogóle lubić. Zgadza się – napar z ostrokrzewu paragwajskiego jest z natury dosyć gorzki. Możesz oczywiście regulować smak poprzez dodawanie mniejszej lub większej ilości zasuszonych liści, niemniej jednak jeśli chcesz na dobre zacząć swoją przygodę z Yerba Mate, to musisz pamiętać, że urok tego napoju tkwi właśnie w jego goryczce.

Suszenie liści na Yerba Mate

Jeśli masz dostęp do ostrokrzewu paragwajskiego, liście na Yerba Mate możesz przygotować sobie samemu. Zbiera się nie pojedyncze liście, lecz całe, bogato nimi pokryte gałęzie. Następnie gałęzie są suszone. Proces ten trwa od 10 do 24 godzin oraz składa się z kilku etapów. Suszenie można zakończyć wtedy, kiedy liście zawierają jedynie od 6 do 8% wody. Podczas suszenia najważniejsze jest, by nie przypalić lub nie zwęglić zbiorów. Ostatni etap polega na rozdrobnieniu liści do postaci okruchów lub pyłu.

Yerba Mate dla każdego

Pamiętaj, że na rynku istnieje mnóstwo rodzajów Yerba Mate. Każdy z nich posiada nieco inne właściwości zdrowotne oraz inny smak. Z pewnością uda Ci się znaleźć produkt, który najlepiej trafi w Twoje osobiste upodobania oraz potrzeby. Życzymy powodzenia!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.