Zielona kawa – jak powstaje i czemu służy? Właściwości i zastosowanie

Zielona kawa – jak powstaje i czemu służy?

Wyrażenie „zielona kawa” brzmi nieco groteskowo. Naturalne wydaje się, iż ziarna kawy powinny mieć kolor ciemnobrązowy lub nawet czarny. Czym zatem w rzeczywistości jest zielona kawa? Obecnie na rynku traktowana jest ona jako swoisty suplement wspomagający. To dumne miano zielona kawa zawdzięcza swoim zdrowotnym właściwościom – wspomaga ona odchudzanie oraz kilka dziedzin ludzkiego zdrowia.

Zielona kawa – fakty

Okazuje się, że kawa zielona w rzeczywistości jest bliższa naturze niż tradycyjna, ciemna kawa. Na czym polega różnica? Kawa zielona to po prostu nie jest palona, czemu zawdzięcza ona swój unikalny kolor. Już od dawna wiadomo, że kawa posiada w swoim składzie wiele substancji, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Oto kilka z nich:

  • Kofeina – jak dobrze wiadomo, działa ona pobudzająco. Właśnie z tego względu miliony ludzi na całym świecie zaczynają swój dzień od wypicia filiżanki kawy.
  • Związki obniżające poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
  • Przeciwutleniacze – związki te pomagają w usuwaniu wolnych rodników, na których negatywny wpływ jest stale narażany nasz organizm (wolne rodniki prowadzą do dolegliwości takich jak nowotwory oraz choroby Alzheimera i Parkinsona).

Co jednak czyni z zielonej kawy tak atrakcyjny napój? Okazuje się, że zielona, naturalna kawa zawiera sporo dobroczynnych związków, które znikają w procesie palenia ziaren. Należy wspomnieć w tym miejscu przede wszystkim o kwasie chlorogenicznym. W jaki sposób wpływa on na funkcjonowanie naszego organizmu? Otóż według najnowszych odkryć azjatyckich naukowców połączenie kwasu chlorogenicznego i kofeiny w ziarnach kawy powoduje spadek wagi oraz poziomu cellulitu. Niestety nie jesteśmy w stanie skorzystać z dobroczynnego wpływu kwasu chlorogenicznego pijąc kawę powstałą z ciemnych ziaren, gdyż związek ten znika w procesie palenia.

Okazuje się jednak, że lecznicze właściwości zielonej kawy są dużo szersze. Posiada ona pozytywny wpływ na pracę wątroby. Ponadto, dzięki wzmaganiu produkcji przeciwciał zielona kawa wpływa dobroczynnie na układ odpornościowy. Oprócz tego zawiera ona mniejsze ilości polifenoli, jak chociażby kwas salicylowy, który działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie oraz kwasy galusowy i gentyzynowy, które mają za zadanie zwalczenie wirusów i bakterii.

Zastosowanie zielonej kawy

Oczywiście nie powinno się stosować zielonej kawy w roli głównego lekarstwa na różnego rodzaju dolegliwości, niemniej jednak zdecydowanie warto urozmaicić swoją dietę o ten prozdrowotny napój.

Kawę zieloną dobrze jest stosować z umiarem. Należy pamiętać, że napój ten – mimo odmiennego koloru – wciąż jest kawą. W związku z tym należy zachować daleko idącą ostrożność w tej dziedzinie. Po pierwsze organizm człowieka potrafi bardzo szybko uzależnić się od kawy, a po drugie jej zbyt duże ilości negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Jeśli więc decydujesz się na spożywanie kawy zielonej w roli suplementu diety, podejdź do tematu fachowo. Jak to rozumieć? Dzienną dawkę oraz inne szczegóły związane z piciem zielonej kawy najlepiej jest ustalić z dietetykiem.

Pamiętaj także, że cudowne środki nie istnieją. Zielona kawa co prawda wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów, niemniej jednak warto byłoby połączyć stosowanie tego suplementu z innymi sprawdzonymi metodami na odchudzanie. Należy pamiętać również o zmianie swoich zwyczajów żywieniowych oraz wzmożeniu aktywności fizycznej. Łączenie różnych technik z pewnością da lepsze rezultaty.

Spożywanie zielonej kawy

Zdobycie zielonej kawy może okazać się nieco problematyczne. Od kiedy zaczęto publicznie mówić o zdrowotnych właściwościach tego napoju, jego ceny drastycznie wzrosły. Obecnie zieloną kawę możemy zakupić w różnych postaciach – zaczynając od ziaren, poprzez kawę zmieloną, aż po kapsułki z ekstraktem.

Gdzie szukać zielonej kawy? Można kupować ją w specjalistycznych sklepach – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Czasami także udaje się nabyć surowe ziarna w palarniach kawy, niemniej jednak decydując się na to rozwiązanie warto się upewnić, czy dany towar jest najwyższej jakości oraz, czy pochodzi od zaufanego dostawcy.

W jaki sposób przygotować zieloną kawę do picia, jeśli posiadamy całe ziarna? W takiej sytuacji należy rozbić je w moździerzu, a następnie zmielić w młynku.

Przyrządzenie napoju z ziaren zielonej kawy wygląda tak jak przyrządzanie klasycznej kawy. Można w tym celu używać także specjalistycznych zaparzarek tłokowych.

Zielona kawa
Kliknij i sprawdź ceny!

Rodzaje zielonej kawy

Istnieje wiele rodzajów zielonej kawy. Można wyróżniać zarówno ze względu na skład, jak i na walory smakowe. W pierwszej kolejności przyjrzyjmy się zestawieniu zielonych kaw z uwzględnieniem zawartości kofeiny oraz kwasu chlorogenowego.

Największą ilość kofeiny zawiera robusta pochodząca z Indonezji, a najmniej kawy z Ugandy oraz Wietnamu. Jeśli pod lupę weźmiemy arabicę, okaże się, że najwięcej kofeiny zawiera ta pochodząca z Laos. Z kolei pod względem zawartości kwasu chlorogenowego zdecydowanie wygrywa robusta z Indonezji oraz arabica hodowana w Rwandzie. Natomiast najmniej tego dobroczynnego związku posiada wietnamska robusta oraz arabica z Laos. Co także bardzo ciekawe, wysoką ilością kwasu chlorogenowego przy małej ilości kofeiny może poszczycić się arabica z Kenii. Wydaje się ona najlepszym wyborem dla ludzi poszukujących jedynie zdrowotnych właściwości kawy.

Podsumowanie

Wszelkie diety oraz terapie warto wzbogacać naturalnymi suplementami diety. Zielona kawa może okazać się jednym z nich. Stosowana regularnie oraz w sposób przemyślany z pewnością wywrze pozytywny wpływ na funkcjonowanie Twojego organizmu. Zapoznaj się z ofertą przedsiębiorstw zajmujących się sprzedażą zielonej kawy, a z pewnością uda Ci się znaleźć coś da siebie!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.