Zielone koktajle – przykładowe przepisy, cenne wskazówki!

Zielone koktajle to prawdziwy i niezaprzeczalny hit w przypadku ludzi stosujących zdrowy tryb życia. Tego typu napoje pozytywnie wpływają na cały organizm człowieka. Zapobiegają powstawaniu chorób oraz niedoborom witamin. Do przygotowania takiego drogowego cuda wystarczy blender oraz świeże warzywa i owoce. To pozwoli na wyczarowanie pysznego i pożywnego koktajlu, który często stosowany jest jako dodatkowy posiłek w ciągu dnia.

Z czego najczęściej składają się zielone koktajle?

Chcąc przygotować taki zdrowy napój, wystarczy mieć w lodówce szpinak, pietruszkę lub rukolę oraz oczywiście ulubione owoce. Można w tym przypadku dowolnie mieszać smaki i tworzyć własne kompozycje, które zaspokoją najbardziej wymagające podniebienie. Oprócz wspomnianych wcześniej warzyw dodać warto również jarmuż oraz seler naciowy. To prawdziwa bomba witaminowa, która doda energii do działania oraz nasyci głodną osobę.

Jak często można pić zielone koktajle?

W tym przypadku praktycznie nie ma czegoś takiego jak przedawkowanie. Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę codziennej diety. Im więcej zielonych koktajli, tym więcej zdrowia i wigoru. Zielone koktajle mogą być przyrządzane do pracy lub na trening, aby wzmocnić swoje siły po skończonej aktywności fizycznej. Warto zaznaczyć, ze warzywa i owoce, zwłaszcza zielone stanowią podstawę w diecie wegan. Niektóre osoby muszą się jednak do koktajli przyzwyczaić. Nie jest to gładka masa, lecz papka zawierająca grudki owoców, które nie zostały dokładnie zblendowane. W niektórych przypadkach wywołuje to odruch wymiotny. Przygoda z zielonymi koktajlami powinna rozpocząć się od szpinaku, gdyż ma on neutralny, a wręcz niewyczuwalny smak. Następnie można próbować koktajli z jarmużem lub pietruszką, jednak te liście są już wyraźnie wyczuwane i mogą nie smakować wszystkim. Należy również uważać z ilością zielonych liści, które dodawane są do koktajlu, gdyż zawierają szczawiany, które w dużych ilościach szkodzą organizmowi. Liście zmieniane powinny być również dlatego, że każda roślina zawiera w sobie inne minerały i witaminy. Ciągłe picie tego samego koktajlu stanie się nudne.

Zalety picia zielonych koktajli

Wśród zalet picia zielonych koktajli, warto wyróżnić:

  • Pozytywny wpływ na cerę, włosy i paznokcie,
  • dodatkową siłę i energię,
  • większą odporność,
  • oczyszczanie organizmu,
  • lekkostrawność,
  • niskokaloryczność,
  • dużą zawartość błonnika,
  • dużą zawartość witamin.

Regularne picie zielonych koktajli widoczne jest na twarzy niemal natychmiast. Skóra staje się promienna, wypryski znikają, kolor skóry staje się zaróżowiony. Człowiek ma dużo więcej sił i energii do wykonywania codziennych aktywności.

Zdrowe zielone koktajle- Przepisy

Koktajl ze szpinaku, brzoskwiń i winogron.

Składniki:

  • 1 szklanka szpinaku,
  • 1 szklanka wody kokosowej lub mleka,
  • 1-2 szklanki winogron,
  • 2-3 brzoskwinie.

Najpierw należy zmiksować szpinak wraz z wodą, a następnie dodać owoce i zmiksować ponownie.

Koktajl z selera, ogórka i szpinaku

Składniki

  • 1 łodyga selera naciowego, który obrany jest z włókien,
  • około 10 cm obranego ogórka,
  • mix sałat lub garść szpinaku,
  • 1 łyżka otrębów,
  • 2 szklanki wody,
  • 1/4 awokado (opcjonalnie).

Wszystkie składniki należy obrać, włożyć do blendera, zmiksować i od razu wypić.

Koktajl z gruszki i jarmużu

Składniki

  • 2 szklanki liści sałaty,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 gruszka,
  • woda dla rozgęszczenia całości.

Sałatę zmiksować z wodą, dodać obraną gruszkę oraz miód.

Kilka przydatnych wskazówek!

Kupuj tylko świeże owoce

Jest to absolutna podstawa! Świeże i dojrzałe owoce mają w sobie najwięcej witamin i smaku. Owoce niedojrzałe są często pozbawione smaku, a ich twarda struktura nie wpływa pozytywnie na smak koktajlu. Warto stawiać na produkty ekologiczne, z naturalnych upraw. Takie produkty są łatwo dostępne, ponieważ można spotkać je na bazarach, w sklepach internetowych oraz w supermarketach.

Miód zamiast cukru

Biały cukier jest niezdrowy i psuje całą koncepcję picia zielonych, zdrowych koktajli. Dodanie odrobiny miodu nie tylko zniweluje cierpki posmak zieleniny, ale również poprawi smak koktajlu. Oczywiście słodycz oddają dojrzałe owoce, jednak miłośnikom słodkich rzeczy zaleca się dodawanie cukru zamiast jakiegokolwiek innego rodzaju słodzika. Świetnym dodatkiem są również daktyle i figi.

Mleko roślinne lub woda, zamiast mleka tłustego

Nie warto stosować krowiego mleka z dużą zawartością laktozy powodującej wzdęcia. Warto postawić na pyszne mleka roślinne. Wybór jest gigantyczny. Świetnym pomysłem jest również dodanie wody kokosowej lub świeżo wyciśniętego soku w domu.

Dodawanie przypraw

W owocach i warzywach znajduje się wiele przeciwutleniaczy, jednak jeszcze więcej można spotkać ich w przyprawach. Wzbogacenie koktajlu miętą lub na przykład bazylią może okazać się bardzo rozsądnym posunięciem.

Modyfikacja gęstości koktajlu

Jedni wolą koktajle płynne, inni gęste papki. Gęstość koktajlu można na szczęście w szybki i prosty sposób modyfikować. Dodanie wody rozwodni koktajl, przez co stanie się trochę bardziej płynny. Dostanie większej ilości owoców, zwiększy gęstość koktajlu. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się banany oraz brzoskwinie. Kremowości doda również baza, którą stanowić będzie mleko kokosowe.

Zielenina na początku

Wielu osobom wydaje się, że przygotowanie koktajlu to jedynie wymieszanie warzyw i płynu. W tym przypadku należy kierować się zasadą pierwszeństwa. Odpowiednia kolejność mieszania koktajlu to:

  • Zielenina,
  • płyn,
  • owoce i warzywa,
  • przyprawy i ziarna,
  • owoce mrożone i lód.

Zielone liście często stanowią wyzwanie dla blendera, zwłaszcza wysokoobrotowego. Należy więc dokładnie oczyścić łodygi z twardych elementów, a liście poszatkować na kawałki.

Zasada 40/60

Zasada ta mówi o stosowaniu 40% zieleniny w połączeniu z 60% owoców. To sprawi, że koktajl nie tylko będzie pożywny i zdrowy, ale również smaczny. Nie trzeba niczego specjalnie ważyć. Wystarczy niewielki pojemnik i miseczka oraz dzielenie składników ,,na oko”. Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z zielonymi koktajlami, powinny zacząć od mniejszej ilości zieleniny, która wraz z upływem czasu może wzrastać.

Zielone koktajle to nie pełnowartościowe posiłki!

Niektóre złe diety mówią o tym, aby wyeliminować z diety wszystkie składniki, z wyjątkiem zielonych koktajli. To błędne i nieodpowiedzialne podejście! Zielony koktajl to smaczna przekąska w ciągu dnia, która doda porcji witamin i da uczucie sytości na jakiś czas. Nie jest to pełnowartościowy posiłek i nie można traktować go jak obiadu. Wypicie koktajlu to dobry pomysł przed siłownią lub przed pójściem do pracy. Dzięki temu uzyska się efekt pełnego żołądka oraz lepsze samopoczucie. Takie koktajle to tanie i pyszne rozwiązanie! Sezonowe owoce są tanie, a jedyne, co potrzebne jest do przygotowania tego smacznego specyfiku to posiadanie blendera. Przygotowuje się je w kilka minut i można dodawać do nich wiele różnych owoców. Modyfikacja smaku to świetna zabawa. Warto również mrozić owoce kupione w sezonie, aby poza nim poczuć ulubione smaki. Owoce mrożone w sklepach nie są dobrej jakości.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.