Białko sojowe – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Do najbardziej wartościowych roślin proteinowych należy zaliczyć soję, której ziarna są oczyszczane i koncentrowane w nowoczesnych procesach technologicznych. Białko sojowe stanowi tańszą alternatywę dla białek pochodzenia zwierzęcego. Produkty z tej kategorii zawierają w sobie dużą ilość białka, nawet do 90 %. Wegetarianie bądź osoby nietolerujące laktozy sięgają po mleko sojowe ze względu na wysoką zawartość żelaza, wapnia oraz białka.

Izolat białka sojowego jest aminokwasem wysokiej jakości często wykorzystywanym przez sportowców w celu uzupełnienia zapotrzebowania na proteiny. Jego profil aminokwasowy jest porównywalny z innymi białkami wysokiej jakości takimi jak białka serwetkowe. Sportowcy, którzy stosują dietę wegetariańską sięgają po soję, jako alternatywę dla białka zwierzęcego. Pozwala ona zapewnić odpowiednio wysoki poziom białka, a tym samym przyczynić się do pełnego wykorzystania potencjału jaki niesie ze sobą trening siłowy w zakresie wzrostu masy mięśniowej i siły.

Białko sojowe- wartości odżywcze

Soja to ziarno, które jest uważane za najlepszy i pełnowartościowy zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Produkt ten jest bogaty w:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  •  węglowodany,
  •  witaminy z grupy B,
  •  magnez,
  •  fosfor,
  •  żelazo,
  •  wapń.

Białko sojowe- właściwości

 Soja w porównaniu z mięsem i jego przetworami zawiera mniej puryn, czyli związków, które powodują magazynowanie się kwasu moczowego w stawach

 Soja wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu, że zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarty w nim tłuszcz nie odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych. Saponiny i fitosterole, które znajdują się w białku sojowym wspierają działanie układu immunologicznego i łączą się z cholesterolem, aby zmniejszyć jego wchłanianie do organizmu.

Soja ma stosunkowo niską wartość biologiczną, która wynosi 75 BV. Białko sojowe zawiera mniej aminokwasów siarkowych niż inne białka. Hamuje utlenianie tłuszczów w krwiobiegu.

Sama soja jest zdrowa, gdyż zmniejsza ryzyko miażdżycy, choroby wieńcowej i niektórych nowotworów łącznie z rakiem piersi u kobiet.

 Białko sojowe znajdziemy w postaci:

  •  koncentratów,
  •  izolatów,
  •  mąki sojowej.

Białko sojowe jest polecane:

  • wegetarianom
  • alergikom,
  • osobom nietrawiącym laktozy,
  • niemowlętom oraz małym dzieciom,
  • osobom starszym.

Białko sojowe – powstawanie:

Soja przechodzi szereg etapów zanim może być używana jako składnik odżywek czy produktów spożywczych. Roślinę tę starannie się czyści, następnie przechowuje w specjalnie klimatyzowanych pomieszczeniach. Obierana jest ze skorupy, aby potem mogła zostać pokrojona na drobniutkie kawałeczki, z których usuwany jest tłuszcz. Kawałki te suszone są po raz kolejny a następnie przetwarzane w drobny proszek, który możemy wykorzystywać do wielu potraw ale i nie tylko. Często dodaje się ją do odżywek dla sportowców.


Białko sojowe
Kliknij i sprawdź ceny!

Białko sojowe- zastosowanie:

  1. Przyprawa z soi- ze sfermentowanych ziaren soi powstaje pasta sojowa. Można spotkać jej różne odmiany np. ostrą pastę sojową, słodką pastę sojową czy pastę z żółtej soi. Stosowana jest jako przyprawa do sosów. Inną przyprawą jest, także sos sojowy, ma on dwie odmiany. Jasny sos sojowy idealnie nadaje się do potraw smażonych, sosów i zup. Doskonale podkreśla ich smak. Ciemna odmiana charakteryzuje się słonawym posmakiem, często dodaje się go do dań mięsnych, aby nadać im odpowiedni kolor. Z ziaren soi produkuje się makę sojową i kaszę. W mące znajdziemy dużą zawartość biała. Jest ona stosowana do wypieków ciast i chlebów.
  2. Kiełki soi- stosowane są w kuchni jako dodatki do sałatek a także potraw smażonych w woku. Posiadają delikatnie gorzkawy posmak oraz są chrupiące. Można je jeść na surowo jak i po obróbce termicznej. Mają w sobie duże ilości żelaza, witaminy A,B,C, fosforu i potasu. Lekarze w Chinach stosują kiełki soi także do leczenia gorączki.
  3. Mleko sojowe- powstaje na zasadzie rozmoczonych w wodzie a następnie rozdrabnianych ziaren soi. Jest także bogata w wiele odżywczych substancji oraz witamin z grupy B. Mleko sojowe jest podstawowym składnikiem tofu- sereka, który dodaje się do zabarwienia zup, sałatek oraz innych potraw. Z mleka sojowego można wytworzyć dwa rodzaje tofu : twarde i miękkie.
  1. Soję wykorzystujemy również w gospodarstwie rolnym, która po przetworzeniu w mąkę sojową służy jako pasza dla zwierząt.
  2. Z soi otrzymujemy także lecytynę, która jest dodatkiem do żywności oraz ma zastosowanie lecznicze.
Zostaw odpowiedź