Brukselka – dlaczego powinniśmy częściej ją jeść ?

Brukselka to warzywo, które rzadko gości na naszych talerzach. Wyjątkowo nie lubią jej dzieci, dlatego też rzadko sięgają po nią dorośli, a to duży błąd. Zazwyczaj wszelkie próby podania brukselki dzieciom kończą się niepowodzeniem, gdyż ma ona specyficzny smak. Tymczasem ma ona niebagatelny wpływ na rozwój dzieci, m.in: wpływa na odporność najmłodszych.Ponadto brukselka znana jest ze swoich właściwości antynowotworowych i wspomagających płodność. Powinny więc po nią sięgać kobiety w ciąży, a także każdy kto dba o swoje zdrowie i ciało.

Brukselka – podstawowe informacje

Swoją nazwę brukselka zawdzięcza stolicy Belgi, jaką jest Bruksela.  Pomimo małych rozmiarów tego warzywa, dorównuje ona swoim właściwościom niejednej roślinie o większych rozmiarach.  Brukselka powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej, dlatego czasem zamiennie nazywana jest kapustą brukselską. Warto wiedzieć, że stworzono ją głównie w celach dekoracyjnych i jest ona najmłodszą rośliną z rodziny kapustnych. Brukselka nie jest zbyt popularna w swojej ojczyźnie. Dużo więcej spożywa się jej w innych krajach, takich jak: Niemcy, Wielka Brytania i Australia. Angielska nazwa brukselki to Brussels sprout, niemiecka – Rosenkohl, a francuska chou de Bruxelles.

Właściwości

Brukselka ma jedynie 43 kalorie w 100 gramach, dlatego z powodzeniem mogą stosować ją osoby będące na diecie odchudzającej. Ponadto w brukselce znajduje się:

  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A,E,K,
  • kwas foliowy,
  • błonnik,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • miedź.

Wartości odżywcze w 100 g ugotowanej brukselki:

  • białko: 3,3 g.
  • tłuszcz: 0,5 g.
  • węglowodany: 7,1 g.
  • błonnik: 2,6 g.

Z powodu zawartych w niej witamin, brukselka wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Pomaga zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że brukselka wspomaga nasz układ odpornościowy, a także leczenie różnych infekcji. Ponadto pomaga chronić przed szkorbutem i wzmacnia układ nerwowy. Wysoka zawartość witamin młodości w brukselce, takich jak: witamina A i E pomaga również dbać o naszą urodę. Są to witaminy, które utrzymują prawidłowy poziom nawilżenia skóry, a także wzmacniają paznokcie, zapobiegając ich rozdwajaniu, a także wzmacniają włosy, dzięki czemu nie są one łamliwe. Brukselka pomoże także przy nadmiernym pękaniu naczyń krwionośnych i powstawaniu tzw. pajączków. Dzięki wysokiej zawartości błonnika w brukselce, uregulują się nasze procesy trawienne oraz będziemy mieli mniejszą skłonność do zaparć. Brukselka pomoże także osobom z problemami hormonalnymi, gdyż dzięki zawartym w niej związkom azotowym, usuwany jest nadmiar estrogenów z organizmu. Z jej dobroczynnych właściwości skorzystają także osoby z cukrzycą, gdyż pomoże ona obniżyć poziom cukru we krwi zwyrodnieniom wywołanym stresem oksydacyjnym.

Właściwości antynowotworowe

Brukselka posiada w sobie wiele antynowotworowych wspomagaczy. Siarka zawarta w brukselce wspiera fazę detoksykacji organizmu. To właśnie siarce brukselka zawdzięcza swój zapach. Kolejnym składnikiem brukselki wspomagających właściwości antynowotworowe są: flawonoidy, izotiocyjaniany oraz witamina C, które zapobiegają niepożądanych zmianom w naszym DNA, a jak wiadomo te zmiany mogą prowadzić do raka. Dzięki związkom azotowym, które pomagają usunąć z organizmu nadmiar estrogenów, stajemy się mniej podatni na  powstawanie nowotworów hormonozależnych, takich jak rak sutka, jajników, macicy. Korzyściami płynącymi z jedzenia brukselki powinni zainteresować się także wszyscy amatorzy potraw grillowanych. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu w brukselce, blokowane są kancerogenne aminy heterocykliczne, które wydzielają się w trakcie przygotowywania potraw na grillu.

Właściwości sprzyjające odchudzaniu

Trzeba przyznać, że jest to jedno z najbardziej niskokalorycznych warzyw. Z tego też powodu brukselka powinna często gościć na talerzach osób odchudzających się. Dzięki błonnikowi, który zawiera brukselka, długo nie będziemy odczuwali głodu. Dodatkowo błonnik, jak wiadomo skutecznie pomaga w leczeniu niestrawności i przesuwaniu mas kałowych w jelitach. Zawarta w niej witamina C, również przyczynia się do szybszej utraty wagi. Witamina C ponadto wpływa na obniżenie kortyzolu, który jak wiadomo wytwarza się podczas intensywnych ćwiczeń, które są często jednym z elementów planu diety odchudzającej. Indeks glikemiczny brukselki wynosi tylko 20, co jest kolejnym powodem do spożywania jej będąc na diecie.

Właściwości na płodność i dla kobiet w ciąży

Wydawałoby się, że gdy mowa o płodności, to brukselka będzie idealnym składnikiem diety wyłącznie dla kobiet. Okazuje się jednak, że zawarty w niej kwas foliowy wpływa na jakość spermy u mężczyzn. Z kolei niedobór kwasu foliowego wpływa na obniżenie ilości plemników w spermie, zmniejsza ich ruchliwość i skraca czas przeżycia plemników w pochwie. W przypadku kobiet niedobór kwasu foliowego może prowadzić do rozwoju wad wrodzonych u dziecka, a nawet doprowadzić do poronienia.

Zostaw odpowiedź