Chałwa: pochodzenie, rodzaje, wartości odżywcze, produkcja
Chałwa to jeden z najsłodszych produktów spożywczych, który odznacza się włóknistą, tłustą oraz kruchą konsystencją, a także bardzo dużą kalorycznością. Wydawać by się zatem mogło, iż chałwa z uwagi na swoją słodycz nie powinna być w ogóle spożywana, jednak w odróżnieniu od sklepowych batoników, cukierków i ciasteczek zawiera ona szereg cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Oczywiście chodzi tutaj tylko i wyłącznie o prawdziwą chałwę, która nie zawiera żadnych chemicznych dodatków oraz utwardzonego tłuszczu roślinnego. Jakie zatem cenne substancje można znaleźć w chałwie, skąd przybyła ona do naszego kraju i w jaki sposób powstaje?
Pochodzenie chałwy
Chałwa to wyrób cukierniczy, który powstaje z oleistych nasion oraz karmelu. W Polsce największą popularnością cieszy się chałwa sezamowa, jednak można również znaleźć w sklepach chałwę turecką i grecką. Skąd jednak pochodzi chałwa? Smak oraz wartości odżywcze tego produktu jako pierwsi docenili mieszkańcy Iranu, skąd właśnie pochodzi ten produkt, jednak wraz z biegiem czasu charakterystyczną konsystencją tego produktu zaczęli delektować się Azjaci oraz mieszkańcy Europy.
Rodzaje chałwy
W zależności od rodzaju użytych podczas produkcji nasion można obecnie wyróżnić kilka rodzajów chałwy, a mianowicie chałwę:
- sezamową,
- arachidową,
- pistacjową,
- słonecznikową,
- migdałową
Wartości odżywcze i właściwości chałwy
Chałwa zaliczana jest do grona bardzo kalorycznych produktów spożywczych, ponieważ w 100 g można znaleźć ponad 500 kcal, a za kaloryczność tego produktu odpowiada przede wszystkim tłuszcz. Warto jednak mieć świadomość tego, iż w chałwie znajdują się przede wszystkim jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Wśród pozostałych składników odżywczych znajdujących się w chałwie można również wymienić witaminę E, witaminę A, witaminy z grupy B, magnez, fosfor i żelazo.
Witamina B1 obecna w sezamie oddziałuje bardzo korzystnie na nasz układ nerwowy, a oprócz tego poprawia krążenie krwi oraz ochrania nasz organizm przed odkładaniem się w nim złogów cholesterolu. Witamina A pomaga poprawić wygląd naszych włosów, skóry i paznokci, natomiast kwas linolowy minimalizuje ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Czy wszyscy mogą spożywać chałwę?
Chałwa z uwagi na bardzo wysoką kaloryczność nie powinna być spożywana przez osoby, które zmagają się z otyłością i nadwagą, a także przez alergików, cukrzyków oraz osoby walczące z chorobami układu pokarmowego.
Jak powstaje chałwa?
Proces produkcji chałwy nie jest zbyt skomplikowany, ponieważ powstaje ona poprzez wymieszanie oleistych nasion z napowietrzoną masą karmelową. Do tak przygotowanej masy można w zależności od indywidualnych upodobań dodać aromat waniliowy, rodzynki lub ulubione orzechy (przygotowując ją w domowym zaciszu).
Ekologiczna chałwa miodowa
Kliknij i sprawdź ceny!
Chałwa turecka
Składniki:
- po 75 g pistacji, orzechów włoskich, mielonych migdałów i płynnego miodu,
- 350 g cukru,
- 1 łyżka glukozy w płynie,
- 2 białka,
- 6 arkuszy papieru ryżowego,
- 4 łyżki wody,
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Pistacje i orzechy włoskie posiekać, natomiast papierem ryżowym wyłożyć foremkę (27 × 18 cm). Do dużego garnka wsypać cukier, dodając do niego miód, glukozę oraz 4 łyżki wody. Całość podgrzewać na małym ogniu przez cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Syrop zagotować i gotować na małym ogniu tak długo aż osiągnie on temperaturę 140 stopni Celsjusza. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, wlewając do nich powoli przygotowany wcześniej syrop cukrowy.
Masę należy ubijać przez kilka minut, aż stanie się błyszcząca i gęsta, a następnie należy wrzucić do niej posiekane orzechy, mielone migdały oraz aromat waniliowy. Tak przygotowaną masę bardzo dokładnie wymieszać, przekładając ją następnie do foremki i przykrywając arkuszem papieru ryżowego. Tak przygotowaną chałwę odstawić na około 2 godziny w chłodne miejsce, aby masa stwardniała, krojąc ją następnie na mniejsze kawałki i od razu spożywając.
Chałwa sezamowa
Składniki:
- 200 g sezamu,
- kilka łyżek miodu (płynnego),
- ulubione bakalie (można dodać ulubione bakalie lum aromat waniliowy)
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni uprażyć sezam, uważając jednak aby ziarna nie zbrązowiały, ponieważ w takim przypadku chałwa będzie gorzka. Gdy sezam się zarumieni, należy przełożyć go do młynka lub zmiksować przy pomocy blendera.
Tak przygotowany sezam wymieszać z kilkoma łyżkami miodu (ilość miodu uzależniona jest od indywidualnych upodobań smakowych, jednak im jest go więcej, tym chałwa jest bardziej elastyczna). Do tak przygotowanej masy można dodać aromat waniliowy lub ulubione bakalie, jednak nie jest to konieczne. Gotową masę zawinąć w folię aluminiową lub przełożyć do specjalnych foremek, wstawiając na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Gdy chałwa będzie już gotowa, można pociąć ją na mniejsze kawałki i od razu spożyć.
Ciasteczka z chałwą
Składniki:
- po 100 g chałwy i masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania:
Chałwę pokruszyć, przekładając ją do miski, dodając do niej pozostałe składniki oraz zagniatając bardzo dokładnie ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto włożyć do foliowego woreczka, umieszczając je następnie na około 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części, formując z nich ciasteczka oraz układając je na wyłożonej papierem blaszce. Tak przygotowane ciasteczka piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 150 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Sernik chałwowy
Składniki:
- 100 g herbatników,
- 50 g masła,
- 100 g chałwy,
- 70 g śmietany 36%
Składniki na masę:
- po 250 g chałwy i serka mascarpone,
- 0,5 kg zmielonego dwukrotnie tłustego twarogu,
- 150 g cukru,
- 4 jajka,
- 200 g śmietany 36%,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Sposób przygotowania:
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć, natomiast masło roztopić, wlewając je do herbatników i dokładnie mieszając. Tortownicę wyłożyć papierem, wlewając do niej następnie przygotowaną wcześniej masę ciasteczkową oraz piekąc ją w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Tortownicę z zewnątrz owinąć folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dlatego też niezwykle ważne jest to, aby woda nie przedostała się do jego wnętrza.
Tak przygotowaną tortownicę włożyć do dosyć dużego naczynia żaroodpornego. W międzyczasie można przygotować masę serową. W tym celu należy pokruszyć chałwę, umieszczając ją w garnku i zalewając śmietaną. Całość należy podgrzewać do momentu, aż chałwa całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa. Do wystudzonej masy dodać serek mascarpone, twaróg, jajka, cukier i budyń w proszku, miksując całość na gładką masę, którą następnie należy przelać do tortownicy.
Żaroodporne naczynie wypełnić wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy, piekąc sernik w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 stopni Celsjusza przez około 80 minut. Gdy sernik będzie już gotowy, należy wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić go w środku jeszcze przez 60 minut. Tak przygotowany sernik po ostygnięciu włożyć na całą noc do lodówki. Na drugi dzień przygotować polewę, krusząc chałwę, zalewając ją śmietaną oraz podgrzewając, aż całkowicie się rozpuści. Polewę nieco wystudzić, rozlewając ją następnie na upieczonym wcześniej serniku.