Dieta 1000 kcal – zasady, sposób działania, plusy, minusy, produkty

Dieta 1000 kcal jest jedną z często stosowanych diet niskokalorycznych. Bardzo ważne jest w niej precyzyjne liczenie kalorii i właściwe odmierzanie proporcji, gdyż dzienne menu ma zawierać dokładnie 1000 kcal. Z uwagi na dostarczanie niewystarczającej liczby kalorii, nie można jej stosować przez zbyt długi okres. Jakie są jej zasady, sposób działania, plusy, minusy, a także zalecane i niezalecane produkty?

Zasady

Dieta 1000 kcal nie dostarcza wystarczającej liczby kalorii, ale powinno się w niej znaleźć jak najwięcej niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Istotne jest jej odpowiednie zbilansowanie. Spożywanie pełnowartościowych posiłków przeciwdziała wystąpieniu uczucia głodu i umożliwia utrzymanie odpowiedniego poziomu energii w trakcie całego dnia. Pozostałe zasady tej diety są następujące:

  • W ciągu dnia należy jeść jak najczęściej (wskazane jest 5 posiłków), ale w ograniczonych ilościach. Dzięki temu energia nie będzie magazynowana, ale na bieżąco spalana. Zaleca się, aby śniadanie zjadać jak najszybciej. Obiad powinien mieć miejsce nie wcześniej niż o 14.00 i nie później niż o 15.00, natomiast kolacja około godz. 18.00. Ważne jest to, aby posiłki były zjadane w regularnych odstępach czasu, a przynajmniej jeden z nich był ciepły.
  • Tłuszcze powinny być znacznie ograniczone. Wskazane są przede wszystkim oleje roślinne.
  • Zabronione jest smażenie. Zamiast niego wskazane jest pieczenie w folii lub gotowanie (w tym na parze).
  • Kaloryczność każdego posiłku winna być stała. Najlepiej, aby wyglądało to w następujący sposób: pierwsze śniadanie – 250 kcal, drugie śniadanie – 100 kcal, obiad – 350 kcal, podwieczorek – 100 kcal, natomiast kolacja – 200 kcal.
  • Zalecane jest korzystanie z wagi kuchennej oraz tabeli kalorii. Umożliwi to jak najdokładniejsze odmierzenie proporcji.
  • Wskazana jest aktywność fizyczna, ale niezbyt intensywna, ponieważ organizmowi dostarcza się niewystarczającą liczbę kalorii.
  • Sól powinno się ograniczyć do około 5 gramów na dzień (co odpowiada w przybliżeniu jednej łyżeczce). Istotne jest też zredukowanie w diecie ilości ostrych przypraw, gdyż zwiększają one łaknienie.
  • Najlepiej, aby w potrawach było jak najwięcej błonnika. Zapobiegnie to występowaniu uczucia głodu.
  • Zabronione jest picie alkoholu.
  • Należy codziennie spożywać spore ilości płynów (zaleca się, aby było ich 2 litry).
  • Po zakończonej kuracji wskazane jest zwiększenie liczby kalorii do 1500, a następnie po upłynięciu kilkunastu tygodni ponowne zredukowane ich do 1000 na krótki czas.

Sposób działania

Dieta 1000 kcal pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jej sposób działania jest związany z wykorzystaniem rezerw energetycznych. Średnie dobowe zapotrzebowanie kaloryczne to 2000 kcal. Jeżeli dostarczy się do organizmu 1000 kcal, to powstaje wówczas deficyt energetyczny wynoszący 1000 kcal. Aby zrównoważyć ten ubytek, organizm czerpię energię z kwasów tłuszczowych, które tworzą się dzięki rozpadowi tkanki tłuszczowej. 1 g tłuszczu pozwala uzyskać 7 kcal. W ciągu dnia do uzyskania 1000 kcal konieczne jest spalenie w przybliżeniu 143 gramów tkanki tłuszczowej. W trakcie tygodnia można zatem stracić ok. 1 kilograma tłuszczu.

Produkty zalecane i niezalecane

Dieta 1000 kalorii powinna obejmować:

  • chude mleko, a także jego przetwory – m.in. chudy biały i żółty ser, jogurt naturalny bez dodatku cukru czy kefir niskotłuszczowy,
  • jajka,
  • owoce,
  • warzywa,
  • produkty zbożowe, ale nie składające się z białej mąki. Zalecane są np. płatki kukurydziane, chleb razowy i pełnoziarnisty, kasza gryczana,
  • chude wędliny i mięso (np. indyk czy kurczak),
  • ryby niezawierające zbyt dużych ilości tłuszczu – m.in. dorsz, morszczuk oraz czarniak.

W tej diecie zalecane są następujące napoje:

  • herbatki ziołowe,
  • soki, ale z niską zawartością cukru,
  • niegazowana woda mineralna,
  • herbata i czarna kawa – dziennie maksymalnie jedna filiżanka.

Niezalecane produkty to przede wszystkim:

  • słodycze i cukier,
  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – m.in. masło, łój, smalec,
  • tłuste wędliny, podroby oraz mięsa (np. wieprzowina, gęsina oraz baranina),
  • ryby wysokotłuszczowe – np. makrela, węgorz czy śledź.

Produkty o obniżonej kaloryczności
Kliknij i sprawdź ceny!

Plusy

Najważniejsze plusy diety 1000 kcal to:

  • Umożliwienie szybkiego zrzucenia zbędnych kilogramów. Jeżeli będzie się ją prawidłowo stosować, to w ciągu tygodnia powinno się stracić około 1-2 kilogramy. To w sporym stopniu zależy od wagi ciała danej osoby. Jeżeli ktoś waży więcej, to jego redukcja masy będzie pokaźniejsza. Ta właściwość powoduje, że stosowanie tej diety może być dobrym sposobem na walkę z otyłością.
  • Jest odpowiednio zrównoważona, gdyż jej zadaniem jest dostarczenie organizmowi tych składników odżywczych, które są dla niego niezbędne.
  • Łatwa dostępność i niezbyt wysokie ceny produktów znajdujących się w jadłospisie.
  • Do przygotowania posiłków nie potrzeba zbyt wiele czasu i wysokich umiejętności kulinarnych.

Minusy

Dieta 1000 kcal ma też minusy. Można do nich zaliczyć m.in.:

  • Niezbędna jest konsekwencja oraz samozaparcie, gdyż konieczne jest liczenie kalorii i precyzyjne odmierzanie porcji.
  • Spadek poziomu leptyny – wynika on z utraty komórek tłuszczowych oraz niskiej podaży energii. Leptyna jest hormonem odpowiadającym za wywołanie uczucia sytości. Obniżenie się jego stężenia przyczynia się do zwiększenia uczucia głodu, co przeszkadza we właściwym przestrzeganiu diety.
  • Wzrost stężenia greliny, czyli hormonu, który odpowiada za wystąpienie uczucia głodu.
  • Zwiększoną nerwowość, która może wynikać ze znacznej redukcji kaloryczności posiłków.
  • Dłuższe stosowanie tej diety może przyczynić się do wystąpienia niedoborów witaminowych.
  • Możliwość rozwinięcia się spowolnionego metabolizmu.
  • Ryzyko wystąpienia efektu jo-jo. Aby do niego nie doprowadzić, po zakończonej kuracji trzeba stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków. Wskazane jest, aby przez tydzień dzienna kaloryczność pokarmów nie przekraczała 1400 kcal.
Zostaw odpowiedź