Dieta cukrzycowa – co można jeść, zakazane produkty, metody planowania posiłków
Dieta cukrzycowa to doskonały sposób na zdrowe odżywianie i wybór najlepszych pokarmów pomagających w leczeniu objawów cukrzycy. Tego typu dieta jest przeznaczona nie tylko dla diabetyków, ale również dla osób, które chcą zapobiec w rozwojowi cukrzycy.
Zdrowa dieta cukrzycowa obejmuje pokarmy bogate w składniki odżywcze, o niskiej zawartości niezdrowych tłuszczów i zbyt wysokich kalorii. Ponadto, dieta cukrzycowa zawiera w sobie odpowiednio rozłożone porcje węglowodanów. Warto zaznaczyć, że dieta to nie tylko treść posiłków, ale także ich staranne planowanie oraz kontrola porcji. Takie zasady pomagają cukrzykom radzić sobie z symptomami choroby. Co więcej, dzięki diecie łatwiej wyeliminować powikłania chorobowe, a jakość życia zdecydowanie jest lepsza.
Dlaczego dieta cukrzycowa jest ważna ?
Jedzenie odpowiednich pokarmów jest jednym z podstawowych sposobów regulacji poziomu cukru we krwi lub glukozy.
Glukoza jest głównym źródłem energii dla organizmu i pochodzi z węglowodanów zawartych w spożywanych przez człowieka produktach. Gdy poziom glukozy we krwi wzrasta, hormon insuliny jest uwalniany z trzustki do krwioobiegu. Pomaga to organizmowi efektywnie wykorzystywać glukozę.
Osoby z cukrzycą typu 1 nie wytwarzają wystarczającej ilości insuliny, a osoby z cukrzycą typu 2 nie są w stanie prawidłowo stosować insuliny. Jeżeli poziom insuliny nie jest monitorowany, choremu grozi wzrost glukozy we krwi, a to zwiększa ryzyko pojawienia się:
- Chorób serca,
- Udaru,
- Utraty wzroku,
- Niewydolności nerek,
- Niedokrwienia kończyn, co ostatecznie prowadzi do amputacji.
Zdrowe odżywianie pomaga również w kontroli wagi i zmniejsza ryzyko chorób serca. Obie te rzeczy są ściśle powiązane z cukrzycą.
Dieta cukrzycowa – co można jeść?
Możliwe jest uwzględnienie większości pokarmów w diecie cukrzycowej, chociaż niektóre muszą być spożywane ze świadomym umiarem. Niektóre produkty można uznać za właściwe i zalecane diabetykom, ponieważ są bogate w witaminy i minerały, a także w błonnik. Wszystkie te składniki pozytywnie oddziałują na poziom cukru we krwi.
Dozwolone produkty
Lekarze i dietetycy stworzyli listę warzyw i owoców, które jak najbardziej są wskazane podczas leczenia cukrzycy i jej objawów. Zaliczają się do nich:
- Fasolka szparagowa,
- Jagody,
- Owoce cytrusowe,
- ciemnozielone, liściaste warzywa,
- beztłuszczowy nabiał, taki jak jogurt, kefir,
- ryby, niesmażone i niepanierowane,
- orzechy i nasiona,
- słodkie ziemniaki-bataty,
- pomidory,
- pełnoziarniste zboża.
Inne produkty, które można regularnie spożywać to:
- awokado,
- jajka,
- owoce,
- chude mięso i drób,
- oliwki i oliwa z oliwek,
- tofu,
- warzywa.
Zakazane produkty
Istnieje także lista pokarmów, które niekoniecznie należy jeść, gdy cierpi się na cukrzycę. Po pierwsze, mogą ona negatywnie wpływać na poziom glukozy. Po drugie, mogą przyspieszyć pojawienie się niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych. Zasadniczo, cukrzycy nie powinni ograniczyć spożywanie sodu i tłuszczów, ponieważ zwiększają one ryzyko chorób serca. Przykłady obejmują:
- tłuste i przetworzone mięsa,
- wysokotłuszczowe produkty mleczne,
- przetworzone przekąski i żywność,
- potrawy głęboko smażone,
- wypieki,
- wysokosodowy i słony pokarm,
- rafinowane ziarna, zazwyczaj zawarte w białym pieczywie.
Ponadto ważne jest, aby zmniejszyć spożycie węglowodanów, nawet zawartych w zdrowej żywności. Dzieje się tak dlatego, że węglowodany mogą powodować wzrost poziomu cukru we krwi, jeśli są spożywane w dużych ilościach.
Jakie napoje ?
Jedzenie nie jest jedynym środkiem, który należy bardzo dobrze przeanalizować przed rozpoczęciem diety cukrzycowej. Ogromny wpływ na poziom cukru we krwi mają również napoje.
Napoje bezalkoholowe
Najlepsze napoje bezalkoholowe picia podczas diety cukrzycowej to:
- woda niegazowana lub gazowana,
- czarna herbata,
- ziołowe herbaty,
- woda z dodatkiem świeżych owoców i ziół.
Inne napoje, które można spożywać, ale z umiarem, obejmują:
- kawę,
- świeże soki owocowe.
Najlepiej unikać napojów gazowanych, napojów energetycznych i innych słodzonych wód. Należy również unikać napojów gazowanych w diecie, ponieważ wykazano, że zwiększają one apetyt na cukier i nadal mogą wywoływać odpowiedź insulinową. Poza tym, zawsze warto sprawdzić poziom cukru we krwi, aby zobaczyć, jak organizm reaguje na różne pokarmy i napoje.
Zioła obniżające poziom cukru we krwi
Kliknij i sprawdź ceny!
Napoje alkoholowe
Większość osób z cukrzycą może spożywać alkohol, ale pod warunkiem, że będą to robić z rozsądkiem i umiarem. Oznacza to maksymalnie 1 drink dziennie dla kobiet lub 2 dla mężczyzn. Nie zaleca się picia na pusty żołądek lub gdy poziom glukozy we krwi jest niski. Dobrym pomysłem jest spożywać jedynie sporadycznie alkoholu.
Metody planowania posiłków
W diecie cukrzycowej istotną kwestią jest rozsądne i przemyślane planowanie posiłków. Czasem warto zasięgnąć opinii lekarza lub dietetyka. Osoby, które czują się na siłach i potrafią samodzielnie zorganizować sobie posiłki mogą skorzystać z kilku metod planowania. Najpopularniejsze z nich to:
Metoda płytkowa
Ta metoda pomaga w kontrolowaniu porcji i najlepiej sprawdza się w porach obiadowych i kolacji. Wystarczy podzielić posiłki we właściwy sposób, wyobrażając sobie, że ich ilość ma zmieścić się na powierzchni płyty winylowej. Około 50 % powierzchni powinny zajmować warzywa o niskiej zawartości skrobi, 25% białko i ostatnie 25% pełnoziarniste produkty. Warzywa o niskiej zawartości skrobi to przede wszystkim: zielone, liściaste warzywa, papryka, pomidory, brokuły, kalafior, ogórek, szparagi. Warzywa o wysokiej zawartości skrobi to: ziemniaki, groszek, bataty, dynia oraz kukurydza. Źródłem białka są jaja, ryby, mięso, tofu i fasola.
Liczenie węglowodanów
To metoda, która polega na śledzeniu i liczeniu dziennego spożycia węglowodanów w celu kontrolowania poziomu glukozy we krwi. Może to być przydatne dla osób przyjmujących insulinę, ponieważ łatwo obliczyć potrzebną wartość insuliny. Wymagana ilość węglowodanów jest różna dla każdej osoby, w zależności od poziomu aktywności i stosowania leków.
Zdrowymi źródłami węglowodanów są:
- owoce,
- warzywa,
- pełnoziarniste produkty,
- rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica),
- mleko nisko tłuszczowe.
Tego rodzaju metoda bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu cukrzycy. Nie tylko pomaga obliczyć ilość spożywanych węglowodanów, ale również sprzyja kontrolowaniu poziomu insuliny.
Jak widać dieta cukrzycowa jest restrykcyjna i wymaga od chorego zdyscyplinowania oraz sumienności. Jednak jest to dieta właściwa, bezpieczna, zdrowa i bezpieczna. Nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, a wszystkie parametry witamin i minerałów pozostają w normie.