Dieta insulinowa – jakie produkty wybierać przy insulinooporności?
Insulinooporność to poważny problem zdrowotny XXI wieku. W naszym kraju może ona dotyczyć nawet połowy Polaków. Co więcej, duża część z nich nie wie, że cierpi na to zaburzenie. Nieleczona insulinooporność jest niebezpieczna i może prowadzić do cukrzycy typu 2. W poniższym artykule dowiesz się, jakie są jej objawy i jaką dietę stosować przy jej leczeniu.
Czym jest insulinooporność?
Insulinooporność to zaburzenie, które zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia[1]. To stan obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny (hormon produkowany przez trzustkę), pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia we krwi.
Insulina to hormon, który odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów oraz białek. W momencie gdy organizm słabo reaguje na prawidłowe ilości insuliny, samoczynnie zaczyna produkować ten hormon w podwyższonej ilości. To z kolei prowadzi do rozwoju chorób, przede wszystkim cukrzycy typu 2 oraz chorób układu naczyniowo-sercowego.
Warto zauważyć, że insulinooporność sama w sobie nie jest jednostką chorobową, ale stanowi część zaburzeń określanych mianem zespołu metabolicznego, które są ze sobą ściśle powiązane:
- otyłości,
- nadciśnienia tętniczego,
- zaburzeń metabolizmu cholesterolu.
Insulinooporność ‒ przyczyny
Przyczyny insulinooporności mogą być wielorakie. Może mieć ona bowiem podłoże genetyczne lub wynikać z zaburzeń hormonalnych, działających przeciwstawnie do insuliny, dlatego też insulinooporność występuje często w przypadku nadczynności tarczycy, zespołu Cushinga czy pierwotnej nadczynności przytarczyc[2].
Niestety, najczęstszym powodem wystąpienia insulinooporności są nadwaga i otyłość. Wpływ mają także: wiek, wysokokaloryczna dieta, mała aktywność fizyczna, alkohol, papierosy oraz ciąża[3].
Objawy insulinooporności
Insulinooporność przez bardzo długi czas może przebiegać w postaci utajonej, ale może także dawać o sobie znać poprzez następujące objawy:
- ciągłe zmęczenie oraz senność pojawiająca się w szczególności po posiłkach bogatych w węglowodany,
- napady tzw. wilczego głodu,
- problemy z chudnięciem,
- zaburzenia koncentracji, ciągłe bóle głowy, ogólne rozdrażnienie,
- nadciśnienie tętnicze,
- podwyższony poziom cholesterolu we krwi[4].
Insulinooporność ‒ dieta
W przypadku zaburzenia metabolicznego jakim jest insulinooporność, dieta jest niezwykle ważnym elementem. Na czym powinna się opierać? Podstawą powinny być przede wszystkim produkty o niskim indeksie glikemicznym, a więc:
- warzywa ‒ surowe lub gotowane na parze lub metodą al dente (dłuższe gotowanie zwiększa ich indeks glikemiczny),
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- chude mięso i ryby,
- półtłuste produkty mleczne,
- warzywa strączkowe,
- oleje roślinne,
- orzechy,
- owoce ‒ lepiej wybierać te mniej dojrzałe, bardzo dojrzałe owoce także posiadają większy indeks glikemiczny.
W przypadku osób, u których stwierdzono insulinooporność, dieta nie powinna zawierać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a więc: słodyczy, napojów słodzonych, ziemniaków, produktów typu fast food, tłuszczów roślinnych oraz dużej ilość bardzo dojrzałych owoców[5].
Bibliografia
1. B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w: Problemy Higieny i Epidemiologii, t.96 nr 1, s. 52.
2. https://lekarzebezkolejki.pl/blog/czym-jest-insulinoopornosc-i-dlaczego-nie-mozesz-przez-nia-schudnac/w-462 [dostęp online: 08.07.2020].
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/cukrzyca/insulinoopornosc-wrazliwosc-na-insuline-przyczyny-objawy-i-leczenie-aa-S8AL-cp9S-HAfx.html [dostęp online: 08.07.2020].
https://www.nowafarmacja.pl/blog/jaka-diete-stosowac-przy-insulinoopornosci [dostęp online: 08.07.2020].
https://www.nowafarmacja.pl/blog/jaka-diete-stosowac-przy-insulinoopornosci [dostęp online: 08.07.2020].