Dieta kapuściana, czyli jak schudnąć bez ponoszenia kosztów finansowych
Raz na jakiś czas na blogach związanych odchudzaniem pojawia się kolejna dieta cud, polecana przez użytkowniczki. Każda z diet funkcjonujących w ludzkiej świadomości zazwyczaj przechodzi test popularności. W praktyce bywa już nieco gorzej. Wiele diet, stosowanych w zbyt dynamiczny i szybki sposób, prowadzi do tzw. „efektu jo – jo”, czyli gwałtownego wzrostu poprzedniej wagi i to jeszcze z nawiązką. Czy dieta kapuściana w tym temacie jest nieco lepsza, niż inne jej siostry? Spróbujmy przyjrzeć się jej nieco bliżej!
Dieta kapuściana i wszystko, co z nią związane
Obliczono, że przez tydzień odchudzania dieta kapuściana daje wynik utraty nawet pięciu kilogramów tygodniowo! Kto najczęściej korzysta z tego rodzaju diety? W pierwszej kolejności dziewczyny oraz kobiety pragnące szybko schudnąć przed zbliżającą się wiosną lub bardzo ważnym, życiowym wydarzeniem. Często stosowana dieta kapuściana narodziła się w Norwegii. Początkowo jej przeznaczeniem było udzielenie pomocy wszystkim pacjentom borykającym się z chorobami krążeniowymi. Dieta kapuściana ma także inne nazwy, w niektórych kręgach nazywana jest także dietą prezydencką. Wszystko przez to, że jej działaniu przypisuje się szybką utratę nadmiaru kilogramów przez jednego z prezydentów Polski.
Nudna, ale skuteczna dieta kapuściana
Wprowadza do organizmu małe ilości kalorii, ale może też nudzić jednostajnością. Dzięki niej można nie tylko schudnąć, ale także wyeliminować z ciała wszelkie substancje toksyczne. Zdaniem wielu osób dieta kapuściana asystuje także w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Jeżeli zakończymy dietę i nie będziemy przy tym obżerać się dotychczas odrzucanymi składnikami, możemy zachować zadowalającą sylwetkę oraz dobre samopoczucie. Dieta musi być jednak zbilansowana i przemyślana, najlepiej w oparciu o fachową literaturę oraz rozmowy z lekarzem.
Zasady zachowania przy diecie kapuścianej
Cechy charakterystyczne, jakie posiada dieta kapuściana:
- Stosuje się ją przez tydzień.
- Trzon jadłospisu stanowi zupa z kapusty. Nie ma żadnych ograniczeń w ilościach posiłku na bazie tej zupy.
- W ciągu pierwszych trzech dni diety kapuścianej dozwolone jest także jedzenie innych warzyw oraz owoców.
- Czwartego dnia do diety dochodzi jeszcze napój przygotowany na bazie mleka oraz bananów.
- Postępując z dietą podczas kolejnych dni, możemy pozwolić sobie na zjedzenie małych ilości mięsa, a także chudą rybę i ryż.
- Istotne jest, by każdego dnia pić przynajmniej 2 litry wody niegazowanej. Dobrym rozwiązaniem będą także herbaty na bazie ziół. Herbatki powinny dawać efekt w postaci pobudzania naszego organizmu do większej przemiany materii oraz gruntownego przeczyszczenia. Bardzo przydatne okazać się więc mogą napary na bazie morszczynu, mniszka lekarskiego czy innych ziół mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
- Dobrze będzie wspomagać się także zieloną herbatą oraz sokami wyciskanymi ze świeżych owoców.
Zupa kapuściana prosta w przygotowaniu!
Dieta kapuściana tylko dzięki jej przygotowaniu przyniesie oczekiwane efekty. Specjał ten jemy codziennie za każdym razem, gdy nabierzemy chęci do jedzenia. Kapusta jako produkt żywieniowy nie ma zbyt dużo kalorii, ale za to nadrabia bogactwem witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej przebogate zasoby błonnika, a oprócz tego bezkres witaminy C, potasu, fosforu i wapnia. Dobrym rozwiązaniem będzie ugotowanie całego garnka zupy na kilka dni, abyśmy nie musieli każdego dnia przyrządzać zupy od nowa. Z każdym dniem po przeleżeniu w lodówce zupa kapuściana nabiera jeszcze większego smaku i aromatu. Do przygotowania odchudzającej zupy kapuścianej potrzebujemy:
- 1 główkę świeżej kapusty lub kapusty włoskiej
- 5 świeżych pomidorów, mogą być także pomidory w puszce
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 1 seler naciowy
- 3 litry wody
- serię przypraw do smaku, można zastosować liście laurowe, ziele angielskie, pieprz zwykły lub ziołowy, chili, kminek, majeranek
Pamiętajmy o tym, żeby zupa kapuściana nie miała dodatku soli! To bardzo istotne! Przygotowanie specjału dietetycznego jest dziecinnie proste. Poszatkowaną kapustę oraz resztę warzyw w formie kostki wrzucamy do garnka. Po zalaniu wodą to wszystko trzeba gotować. Gdy wszystko się już ugotuje po około kwadransie, możemy dodać pomidory. Gotujemy więc wszystko do momentu, gdy wszystkie składniki zmiękną, a zupa nabierze koloru oraz aromatu.
Kapusta i produkty kapuściane
Kliknij i sprawdź ceny!
Dieta kapuściana w plusach i minusach
Rzadko kiedy spotyka się dietę tak prostą, a zarazem tak skuteczną. Każdy składnik zupy kapuścianej ogólnie rzecz biorąc kosztuje przysłowiowe grosze. Do tego cały garnek specjału wystarczy nam na kilka dni. W ciągu siedmiu dni wystarczy ugotować ze dwa duże garnki zupy kapuścianej. Istotne jest także, że składniki kapusty na bieżąco uzupełnią wszelkie braki minerałów w naszym organizmie. Traci się kilka kilogramów na tydzień, wszystko przebiega szybko i sprawnie, jeśli pomiędzy kapuścianymi posiłkami nie podjadamy tłustych przekąsek. Pierwsze dni spożywania kapuścianej zupy stoją pod znakiem utraty wody z organizmu. Jeśli chodzi o negatywne następstwa diety kapuścianej, to trzeba być przygotowanym na pogarszające się samopoczucie, wahania nastroju. Może boleć nas głowa, możemy czuć się osłabieni, możemy walczyć z bólem brzucha. Trzeba pamiętać o tym, że dieta kapuściana nie zdziała cudów i po jej zakończeniu poleca się podążać w kierunku zbilansowanego jadłospisu, dzięki któremu może nabierzemy nieco kilogramów, ale nie do poziomu przerażającego dla wszystkich „efektu jo – jo”. Jeśli wrócimy do dawnych nawyków żywieniowych bez żadnych refleksji i uwagi w kierunku masy własnego ciała – „efekt jo – jo” może zrujnować całą naszą pracę. Do każdej diety trzeba podchodzić z rozwagą. Zdania na temat diety kapuścianej są diametralnie różne.