Dieta lekkostrawna – co można jeść, wskazania, pokarmy lekkostrawne, czego unikać

Niektóre pokarmy mogą drażnić jelita i powodować nieprzyjemne poczucie pełności czy dyskomfortu. Pikantne dania, tłuste mięso czy niektóre warzywa mogą stać się trudnymi do strawienia i w konsekwencji wywoływać gazy, wzdęcia a nawet problemy z oddawaniem stolca. Taki stan również zalicza się do procesów chorobowych, dlatego też warto zastanowić się nad uregulowaniem trawienia i włączenia do diety produktów lekkostrawnych.

Dieta lekkostrawna to rodzaj żywienia leczniczego. Tego typu dieta wskazana jest w niektórych chorobach, szczególnie w schorzeniach jelit, po operacjach czy zatruciach. Niekiedy, taki rodzaj żywienia zaleca się osobom starszym, ponieważ dieta lekkostrawna nie obciąża żołądka.

Wskazania – dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna jest bardzo dobrym sposobem żywienia w niektórych schorzeniach zdrowotnych. Należą do nich wszystkie choroby układu pokarmowego. Między innymi:

  • przejściowe nudności,
  • zatrucia pokarmowe,
  • biegunkę,
  • nieżyt żołądka i jelit,
  • refluks żołądkowo-przełykowy,
  • przewlekłe zapalenie jelit.

Niezależnie od przypadku, wybór odpowiedniego pokarmu może być kluczem do uniknięcia potencjalnych zaburzeń i poczucia się lepiej.

Pokarmy lekkostrawne

Pokarmy, które są łatwe do strawienia, mają niską zawartość błonnika. Dzieje się tak, ponieważ błonnik – będąc zdrową częścią diety – jest częścią owoców, warzyw i ziaren, które nie są trawione przez organizm człowieka. W rezultacie włókno przechodzi przez jelita grubego i może powodować wiele problemów począwszy od gazów skończywszy na wzdęciach i problemów z oddawaniem stolca.  Związku z czym, spożywanie pokarmów o niskiej zawartości błonnika zmniejsza ilość niestrawionego materiału i może złagodzić objawy.

Gotowane owoce

Całe owoce zawierają duże ilości błonnika, ale ich ugotowanie znacznie obniża jego ilość. Na przykład 148 gramowa porcja surowej gruszki ze skórą zawiera 4,6 g błonnika lub 18 procent dziennego zalecanego spożycia błonnika. Natomiast 148-gramowa porcja konserw z gruszek zawiera około połowy ilości błonnika na poziomie 2,4 grama. Dlatego też warto spożywać pieczone, ugotowane lub konserwowe w syropie. Dobry wybór w tej kategorii żywności obejmuje:

  • Dojrzałe banany lub morele,
  • Melony,
  • Arbuzy, awokado,
  • Jabłka,
  • Puszkowane owoce,
  • Gotowane owoce bez skóry i nasion.

Warzywa konserwowe lub gotowane

Podobnie jak owoce, całe warzywa mają dużo błonnika. Jednak po ugotowaniu mają zdecydowanie mniej błonnika. Na przykład 128-gramowa porcja surowej marchwi zawiera 4 gramy błonnika lub 14% dziennego zalecanego spożycia błonnika. 128-gramowa porcja konserw z marchwi zawiera mniej niż 2 gramy błonnika. Warzywa są dobrą alternatywą, zwłaszcza, gdy spokojnie można je zakonserwować w warunkach domowych lub kupić w lokalnym sklepie. Ziemniaki bez skórki i sosy pomidorowe to inne opcje dla warzyw o niskiej zawartości błonnika. Zarówno owocowe soki, jak i warzywne, które nie zawierają miąższu, mają również niską zawartość błonnika. Dobry wybór konserw lub gotowanych odmian warzyw to:

  • Dynia bez nasion,
  • Szpinak,
  • Buraki,
  • Bakłażan,
  • Zielona fasolka.

Produkty mięsne i białka

Bez wątpienia najlepszymi mięsami, które są lekkostrawne i zalecane podczas diety są: drób, indyk oraz mięso wieprzowe. Dla wegetarian dobrą alternatywą są jaja, masło, masło orzechowe lub tofu. Warto zaznaczyć, że sposób przygotowania mięsa może również wpłynąć na łatwość trawienia. Zamiast smażenia, warto spróbować grillować produkty, lekko zapiec lub ugotować.

Zboża

Jak wiadomo, najzdrowszymi zbożami są te pełnoziarniste. Jednak nie są one produktami łatwymi do strawienia. Dieta lekkostrawna, niestety, eliminuje tego typu zboża. Należy podkreślić, że podczas lekkiego jedzenia warto sięgać po:

  • Białe pieczywo, jasne bułki,
  • Chleb tostowy,
  • krakersy.

W sklepie spożywczym można również znaleźć suche lub gotowane zboża o niskiej zawartości błonnika- wystarczy poszukać odmian, które zawierają mniej niż 2 gramy błonnika na porcję. Przetworzone ciasteczka, które nie zawierają suszonych owoców lub orzechów, mogą być delikatne i pozytywnie wpływać na układ trawienny. Chipsy i precle z wyrafinowanej mąki również należą do tej kategorii. Modyfikowane mąki (ziarna) zostały przetworzone, aby usunąć otręby i zarodki, dzięki czemu są łatwostrawne.

Nabiał

W kontekście nabiału problematyczną kwestią okazuje się tolerancja organizmu człowieka na zawartą w nim laktozę. Kiedy organizm nie toleruje laktozy może dojść do zaburzeń trawienia i doprowadzić do przewlekłych biegunek. W takich okolicznościach warto sięgnąć po produkty oznaczone napisem „bez laktozy”. Poza tym, osoby, które tolerują laktozę mogą spokojnie spożywać nabiał, ponieważ należy on do lekkostrawnych pokarmów. Nabiał sprawdza się przy przyrządzaniu deserów. Łatwo przyswajalne desery na bazie nabiału to między innymi koktajle mleczne, pudding, lody i sorbet.

Zioła na jeszcze lepsze trawienie
Kliknij i sprawdź ceny!

Inne potrawy

Gotowanie z ziołami i przyprawami powinno być stosowane z ostrożnością. Całe przyprawy mogą nie trawić się dobrze. Natomiast te zmielone są jak najbardziej zalecane. Warto pamiętać, że niektóre produkty spożywcze niekoniecznie pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Takie wytwory jak majonez, musztarda czy sos sojowy mogą różnie oddziaływać na funkcjonowanie wątroby czy jelit.

Czego unikać?

Inne produkty, których powinno się unikać to wszelkiego rodzaju dżemy, galaretki i potrawy zawierające duże ilości nasion. Ponadto, napoje gazowane tj. coca-cola, oranżada, energetyki czy alkohol mogą powodować pewne rewolucje gastryczne. A pikantne lub smażone potrawy mogą powodować zgagę lub niestrawność.

Dieta lekkostrawna eliminuje również spożycie suszonych i mrożonych owoców. W aspekcie mięs, nie należy przesadzać z ich przyprawianiem oraz panierowaniem, ponieważ mogą okazać się trudne do strawienia. Kiełbasa, hot-dogi czy golonka zdecydowanie odpadają w diecie lekkostrawnej.

Zostaw odpowiedź