Dieta norweska – zasady, produkty, zalety, wady, skutki uboczne
Dieta norweska to kuracja odchudzająca, której długość trwania wynosi dwa tygodnie. Jest ona dość monotonna, gdyż jej menu oparte jest przede wszystkim na grejpfrutach oraz jajkach. Jej autorzy twierdzą, że dokładne jej przestrzeganie umożliwia zrzucenie nawet do 10 kilogramów. Warto zapoznać się z jej zasadami, produktami zalecanymi i niezalecanymi, zaletami, wadami oraz skutkami ubocznymi.
Zasady
Dieta norweska to dieta odchudzająca odznaczającą się dużą efektywnością. Opracowali ją lekarze oraz fizjolodzy zatrudnieni w szpitalu uniwersyteckim w Oslo. Zasady związane z tą dietą są następujące:
- Należy ją stosować przez ściśle określony czas. Długość trwania diety norweskiej to dokładnie 14 dni. Trzeba zauważyć, że jakiekolwiek odstępstwo od ustalonego menu powoduje, że trzeba z niej zrezygnować, gdyż wówczas mogą pojawić się problemy z uzyskaniem oczekiwanych rezultatów (zabronione jest nawet zjedzenie ciasteczka o niewielkich rozmiarach). Tę dietę można stosować maksymalnie raz w roku, ponieważ wywiera ona nadmiernie eksploatujący wpływ na organizm.
- W jednym posiłku nie powinny być łączone węglowodany z tłuszczami. Dieta norweska to dieta niskowęglowodanowa oraz niskokaloryczna (tak samo, jak dieta kopenhaska). Jej podstawową zasadą jest niełączenie węglowodanów z tłuszczami. Ma to na celu doprowadzenie do zmian chemicznych w ciele człowieka, których zadaniem jest zwiększenie tempa metabolizmu oraz ograniczenie apetytu.
- Jej podstawą są grapefruity, a także jajka gotowane, które można przyrządzić na twardo lub na miękko. Te pokarmy należy spożywać każdego dnia. Z tego powodu ta dieta czasami jest określana jako grejpfrutowa lub jajeczna.
- W tej diecie nie występuje kolacja. Codziennie zjada się jedynie pierwsze i drugie śniadanie, a także obiad. Te posiłki należy spożywać co 3-4 godziny. Zaleca się, aby pierwsze śniadanie miało miejsce ok. godziny 8.00, drugie śniadanie ok. godziny 12.00, natomiast obiad ok. godziny 16.00. Należy też zauważyć, że między wyznaczonymi posiłkami nie wolno podjadać.
- Dziennie należy przyjmować do 3 litrów płynów.
- Do sałatek i surówek nie można dodawać sosów oraz olejów.
- Po zakończonej kuracji wskazane jest unikanie produktów zawierających duże ilości skrobi, a więc m.in. kasz, ziemniaków, makaronów, produktów mącznych oraz roślin strączkowych.
Produkty zalecane i niezalecane
Dieta norweska powinna składać się z takich produktów jak:
- jajka gotowane (mogą być przyrządzane na twardo lub na miękko),
- grejpfruty,
- surówki z ogórka konserwowego, selera naciowego, marchewki, pomidora,
- gotowana kapusta,
- sałatki z warzyw liściastych,
- mięsa i ryby, które mogą być grillowane, pieczone bez tłuszczu (najlepiej w folii) lub gotowane. Dozwolone są: jagnięcina, pierś z kurczaka, wołowina, a także chude ryby (m.in. flądra),
- gotowany szpinak,
- zupa jarzynowa,
- jabłka – mogą być dodatkiem do surówek oraz sałatek,
- gotowane warzywa,
- duszona marchew (nie należy do niej dodawać tłuszczu)
- pieczywo razowe, pełnoziarniste,
- jogurt naturalny,
- następujące przyprawy: ziele angielskie, pieprz, tymianek, liście laurowe,
- woda mineralne niegazowana i naturalna, herbaty owocowe i ziołowe, niezbyt mocna kawa bez dodatku mleka i cukru.
W diecie norweskiej natomiast są niezalecane:
- jajka faszerowane oraz jajka smażone: jajecznica czy sadzone,
- rośliny strączkowe,
- ryby i mięsa panierowane, smażone, pieczone lub grillowane z udziałem tłuszczu,
- sałatki i surówki z dodatkiem śmietany, majonezu oraz oleju,
- ziemniaki,
- ryży, kasze, makarony,
- poza grejpfrutami i jabłkami inne owoce są niewskazane podczas korzystania z tej diety,
- majonez, oleje, śmietana, sól,
- słodzone herbaty, soki, napoje gazowane, kawa z cukrem i mlekiem.
Zalety
Dieta norweska pozwala na szybkie zrzucenie wielu nadmiarowych kilogramowych. Podstawą jest ścisłe przestrzeganie jej zasad. Niektóre osoby twierdzą, że dzięki stosowaniu tej diety schudły nawet od 10 do 14 kilogramów. Inną jej zaletą jest to, że nie jest zbyt skomplikowana w realizacji. Nie jest konieczne ważenie produktów oraz stosowanie wymyślnych przepisów. Dzięki temu z diety norweskiej mogą korzystać wszystkie osoby, także te, które nie mają zbyt zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
Wady
Należy zauważyć, że dieta norweska posiada także pewne wady. Przede wszystkim są to:
- niezbyt urozmaicone oraz monotonne posiłki, dlatego w przypadku jej stosowania niezbędna jest samodyscyplina,
- nieodpowiednie zbilansowanie, które może stać się przyczyną wystąpienia niedoborów niektórych witamin oraz substancji mineralnych,
- redukcja wagi ciała z powodu utraty tkanki mięśniowej i wody, a nie tkanki tłuszczowej,
- możliwość wzrostu stężenia cholesterolu ze względu na stosowanie dużej ilości jaj. Dlatego ta dieta nie jest zalecana dla osób, które mają podwyższony poziom niekorzystnego cholesterolu we krwi.
Książki o dietach
Kliknij i sprawdź ceny!
Skutki uboczne
Dieta norweska może wiązać się z występowaniem takich skutków ubocznych jak:
- odwodnienie (zdarza się przede wszystkim u osób, które przyjmują zbyt niskie ilości płynów lub cierpią na biegunki),
- omdlenia,
- dolegliwości dotyczące cery, włosów oraz paznokci,
- efekt jo-jo – ryzyko jego pojawienia się występuje w przypadku każdej diety niskokalorycznej. Diety tego typu mają za zadanie szybkie zrzucenie nadmiarowych kilogramów. Po skończeniu ich stosowania zazwyczaj następuje powrót do zwykłych nawyków żywieniowych, gdyż rygorystyczna i monotonna dieta jest traktowana jako zło konieczne. Należy zdawać sobie sprawę, że efekt jo-jo jest związany ze spowolnieniem metabolizmu, które wynika z braku ćwiczeń oraz niskiej kaloryczności diety. W takiej sytuacji, gdy nastąpi znaczny wzrost kaloryczności posiłków, to organizm nie radzi sobie z odpowiednim spalaniem energii, co przekłada się na szybkie przybieranie na wadze,
- podwyższona nerwowość oraz drażliwość. Te skutki uboczne są spowodowane głównie stosowaniem monotonnej diety.