Dieta przy refluksie, czyli co i jak jeść, by cieszyć się zdrowiem?

Dieta przy refluksie

Choroba refluksowa to wyjątkowo dokuczliwe schorzenie, którego objawem pozostaje cofanie się treści żołądkowej w kierunku przełyku. Najczęstszą przyczyną takiego stanu jest zwiotczenie mięśnia zwieracza dolnego, położonego tuż przy żołądku. Zwieracz, który przestaje domykać się w odpowiednim czasie – tuż po przejściu pokarmu do żołądka, zaczyna przepuszczać treści żołądkowe wprost do przełyku. Wraz z pokarmem, w kierunku gardła cofają się kwas solny oraz enzymy odpowiedzialne za jego trawienie. Podrażniają one wrażliwe okolice, powodując odczucie pieczenia, szczypania i dyskomfortu – powodując  popularną zgagę.  Objawy refluksu miewa na co dzień co piąta dorosła osoba, należą do nich najczęściej:

  • zwracanie pokarmu,
  • odbijanie się treści żołądkowej,
  • zmiany zapalne w błonie śluzowej przełyku,
  • bóle i ucisk w okolicy żołądka,
  • w skrajnych przypadkach owrzodzenia oraz krwawienia okolic przełyku.

Wyjątkowe znaczenie podczas leczenia ma stosowanie odpowiedniej diety przy refluksie. Terapia dietą odgrywa bowiem istotną rolę w profilaktyce pojawiania się dokuczliwych objawów oraz zapobieganiu dalszemu niszczeniu błony śluzowej. Jadłospis chorującego powinien zostać przygotowany w porozumieniu ze specjalistą – dietetykiem, który będzie wiedział, w jaki sposób ułożyć plan żywienia dostosowany do indywidualnych cech, zgłaszającego się do niego pacjenta.

W jaki sposób jeść przy refluksie?

Pokarmy, których spożywanie jest zalecane w trakcie stosowania diety refluksowej, mają za zadanie odciążanie przewodu pokarmowego, łagodzenie męczących objawów oraz zapobieganie rozwojowi dalszych. Naturalna jest w przypadku refluksu konieczność zwiększania przyswajania żywności lekkostrawnej, której trawienie, nie pobudza zbyt intensywnie kwasów żołądkowych. Ponadto istotna jest również zmiana codziennych przyzwyczajeń związanych z jedzeniem. Spożywanie posiłków przez pacjenta z refluksem powinno odbywać się:

  • częściej, ale mniejszych ilościach – wskazane jest przyjmowanie posiłków w 5 lub 6 etapach dziennie –  mniej obfite dania nie powodują osłabienia zwieracza dolnego przełyku przez rozciąganie żołądka,
  • w spokojnej atmosferze,
  • stosunkowo wolno,
  • w pozycji, w której żołądek nie jest ściśnięty,
  • najpóźniej około trzech godzin przed snem,
  • jedzenie powinno być spożywane w niezbyt wysokiej temperaturze.

 Co jeść i pić przy refluksie?

Dieta ograniczająca refluks powinna składać się przede wszystkim z potraw, których trawienie nie trwa zbyt długo. Dietetycy zalecają więc spożywanie:

  • chudego mięsa, głównie cielęciny i drobiu,
  • wędlin dobrej jakości,
  • chudych produktów mlecznych takich jak kefiry, jogurty, twarogi i mleko z obniżoną zawartością tłuszczu, maślanki naturalne – bez dodatków smakowych,
  • warzyw gotowanych, najlepiej na parze, szczególnie marchwi, kalafiora, ziemniaków i szpinaku,
  • owoców takich jak banany oraz jabłka bez skórki, morele oraz winogrona,
  • niegazowanych wód mineralnych, których picie oczyszcza przełyk z kwasu solnego,
  • herbat ziołowych – wyjątek stanowi herbata z mięty pieprzowej, która może wpływać negatywnie na stan żołądka oraz przełyku,
  • słabej herbaty czarnej,
  • chudych ryb takich jak pstrąg lub sandacz – nie smażonych lecz pieczonych w piekarniku,
  • jaj na miękko i w formie jajecznicy sporządzonej bez dodatku tłuszczu,
  • w ramach deserów można budyniu, kaszki, galaretek, kompotów z niską zawartością cukru, ciast biszkoptowych oraz drożdżowych w rozsądnych ilościach,
  • podczas stosowania diety przy refluksie, szczególnie łagodzący wpływ mają przyprawy takie jak bazylia, oregano, pietruszka i koper – najlepiej świeże oraz cynamon i wanilia.

Produkty zdrowe i lekkostrawne
Kliknij i sprawdź ceny!

Czego nie spożywać przy refluksie?

Podczas choroby refluksowej nie zaleca się jedzenia:

  • tłustych mięs – przede wszystkim wieprzowiny, wołowiny, mięsa kaczki, gęsi, królika i dzika,
  • tłustych produktów mlecznych takich jak sery i mleko ze zwiększoną zawartością tłuszczu,
  • tłustych ryb – węgorza, łososia, halibuta,
  • wszelkich potraw, których składniki zostały usmażone na patelni lub grillu,
  • mocnej czarnej herbaty i kawy – zarówno sypanej, rozpuszczalnej, jak i tej z ekspresów,
  • napojów gazowanych, w tym również wody,
  • napojów zawierających alkohol, szczególnie wina, które wyjątkowo silnie podrażnia układ pokarmowy,
  • owoców cytrusowych oraz napojów z nich przyrządzonych – szczególnie pomarańczy, grejpfrutów i cytryn,
  • soku pomidorowego, pomidorów oraz keczupu,
  • warzyw takich jak fasola, kapusta, brukselka, cebula,
  • musztardy oraz ostrych sosów,
  • przypraw takich jak chilli, octu, curry, mięty, pieprzu i soli w zwiększonych ilościach,
  • kostek bulionowych z zawartością glutaminianu sodu,
  • czekolady oraz wszystkich wyrobów czekoladopodobnych, których trawienie wymaga wydłużonego czasu,
  • grzybów,
  • dań gotowych do odgrzania,
  • śmieciowego jedzenia.

Dieta stosowana przy refluksie powinna przeciwdziałać pobudzeniu receptorów przełykowych oraz nie może przyczyniać się do obniżenia napięcia zwieracza przełyku. Ważne jest również by produkty jak najkrócej zalegały w żołądku i były trawione przy jak najmniejszym udziale kwasu solnego. Pamiętajmy, iż istotną częścią zapobiegania refluksowi oraz uzupełnieniem diety jest:

  • zaprzestanie palenia papierosów – również elektronicznych,
  • zrzucenie nadmiaru wagi – otyłość może powodować wzrost ciśnienia wewnątrz jamy brzusznej i zakłócać prawidłowe przemieszczanie się pokarmu
    w kierunku żołądka,
  • rozsądne stosowanie leków, w tym również tych dostępnych bez recepty,
  • pozbycie się obcisłych ubrań, w tym wyszczuplającej bielizny, której noszenie może zakłócać proces prawidłowego trawienia,
  • zaprzestanie wykonywania ćwiczeń fizycznych bezpośrednio lub chwilę po posiłku,
  • nie podjadanie tuż przed snem.

W przypadku większości osób zmagających się z cofaniem treści pokarmowych, stosowanie diety przeciwrefluksowej oraz zmiana przyzwyczajeń, a także stosowanie zapisanych przez lekarza leków osłonowych, pozwala na znaczne, bądź zupełne zlikwidowanie niemiłych symptomów ze strony układu pokarmowego.

Zostaw odpowiedź