Dieta przy refluksie, czyli co i jak jeść, by cieszyć się zdrowiem?
Dieta przy refluksie
Choroba refluksowa to wyjątkowo dokuczliwe schorzenie, którego objawem pozostaje cofanie się treści żołądkowej w kierunku przełyku. Najczęstszą przyczyną takiego stanu jest zwiotczenie mięśnia zwieracza dolnego, położonego tuż przy żołądku. Zwieracz, który przestaje domykać się w odpowiednim czasie – tuż po przejściu pokarmu do żołądka, zaczyna przepuszczać treści żołądkowe wprost do przełyku. Wraz z pokarmem, w kierunku gardła cofają się kwas solny oraz enzymy odpowiedzialne za jego trawienie. Podrażniają one wrażliwe okolice, powodując odczucie pieczenia, szczypania i dyskomfortu – powodując popularną zgagę. Objawy refluksu miewa na co dzień co piąta dorosła osoba, należą do nich najczęściej:
- zwracanie pokarmu,
- odbijanie się treści żołądkowej,
- zmiany zapalne w błonie śluzowej przełyku,
- bóle i ucisk w okolicy żołądka,
- w skrajnych przypadkach owrzodzenia oraz krwawienia okolic przełyku.
Wyjątkowe znaczenie podczas leczenia ma stosowanie odpowiedniej diety przy refluksie. Terapia dietą odgrywa bowiem istotną rolę w profilaktyce pojawiania się dokuczliwych objawów oraz zapobieganiu dalszemu niszczeniu błony śluzowej. Jadłospis chorującego powinien zostać przygotowany w porozumieniu ze specjalistą – dietetykiem, który będzie wiedział, w jaki sposób ułożyć plan żywienia dostosowany do indywidualnych cech, zgłaszającego się do niego pacjenta.
W jaki sposób jeść przy refluksie?
Pokarmy, których spożywanie jest zalecane w trakcie stosowania diety refluksowej, mają za zadanie odciążanie przewodu pokarmowego, łagodzenie męczących objawów oraz zapobieganie rozwojowi dalszych. Naturalna jest w przypadku refluksu konieczność zwiększania przyswajania żywności lekkostrawnej, której trawienie, nie pobudza zbyt intensywnie kwasów żołądkowych. Ponadto istotna jest również zmiana codziennych przyzwyczajeń związanych z jedzeniem. Spożywanie posiłków przez pacjenta z refluksem powinno odbywać się:
- częściej, ale mniejszych ilościach – wskazane jest przyjmowanie posiłków w 5 lub 6 etapach dziennie – mniej obfite dania nie powodują osłabienia zwieracza dolnego przełyku przez rozciąganie żołądka,
- w spokojnej atmosferze,
- stosunkowo wolno,
- w pozycji, w której żołądek nie jest ściśnięty,
- najpóźniej około trzech godzin przed snem,
- jedzenie powinno być spożywane w niezbyt wysokiej temperaturze.
Co jeść i pić przy refluksie?
Dieta ograniczająca refluks powinna składać się przede wszystkim z potraw, których trawienie nie trwa zbyt długo. Dietetycy zalecają więc spożywanie:
- chudego mięsa, głównie cielęciny i drobiu,
- wędlin dobrej jakości,
- chudych produktów mlecznych takich jak kefiry, jogurty, twarogi i mleko z obniżoną zawartością tłuszczu, maślanki naturalne – bez dodatków smakowych,
- warzyw gotowanych, najlepiej na parze, szczególnie marchwi, kalafiora, ziemniaków i szpinaku,
- owoców takich jak banany oraz jabłka bez skórki, morele oraz winogrona,
- niegazowanych wód mineralnych, których picie oczyszcza przełyk z kwasu solnego,
- herbat ziołowych – wyjątek stanowi herbata z mięty pieprzowej, która może wpływać negatywnie na stan żołądka oraz przełyku,
- słabej herbaty czarnej,
- chudych ryb takich jak pstrąg lub sandacz – nie smażonych lecz pieczonych w piekarniku,
- jaj na miękko i w formie jajecznicy sporządzonej bez dodatku tłuszczu,
- w ramach deserów można budyniu, kaszki, galaretek, kompotów z niską zawartością cukru, ciast biszkoptowych oraz drożdżowych w rozsądnych ilościach,
- podczas stosowania diety przy refluksie, szczególnie łagodzący wpływ mają przyprawy takie jak bazylia, oregano, pietruszka i koper – najlepiej świeże oraz cynamon i wanilia.
Produkty zdrowe i lekkostrawne
Kliknij i sprawdź ceny!
Czego nie spożywać przy refluksie?
Podczas choroby refluksowej nie zaleca się jedzenia:
- tłustych mięs – przede wszystkim wieprzowiny, wołowiny, mięsa kaczki, gęsi, królika i dzika,
- tłustych produktów mlecznych takich jak sery i mleko ze zwiększoną zawartością tłuszczu,
- tłustych ryb – węgorza, łososia, halibuta,
- wszelkich potraw, których składniki zostały usmażone na patelni lub grillu,
- mocnej czarnej herbaty i kawy – zarówno sypanej, rozpuszczalnej, jak i tej z ekspresów,
- napojów gazowanych, w tym również wody,
- napojów zawierających alkohol, szczególnie wina, które wyjątkowo silnie podrażnia układ pokarmowy,
- owoców cytrusowych oraz napojów z nich przyrządzonych – szczególnie pomarańczy, grejpfrutów i cytryn,
- soku pomidorowego, pomidorów oraz keczupu,
- warzyw takich jak fasola, kapusta, brukselka, cebula,
- musztardy oraz ostrych sosów,
- przypraw takich jak chilli, octu, curry, mięty, pieprzu i soli w zwiększonych ilościach,
- kostek bulionowych z zawartością glutaminianu sodu,
- czekolady oraz wszystkich wyrobów czekoladopodobnych, których trawienie wymaga wydłużonego czasu,
- grzybów,
- dań gotowych do odgrzania,
- śmieciowego jedzenia.
Dieta stosowana przy refluksie powinna przeciwdziałać pobudzeniu receptorów przełykowych oraz nie może przyczyniać się do obniżenia napięcia zwieracza przełyku. Ważne jest również by produkty jak najkrócej zalegały w żołądku i były trawione przy jak najmniejszym udziale kwasu solnego. Pamiętajmy, iż istotną częścią zapobiegania refluksowi oraz uzupełnieniem diety jest:
- zaprzestanie palenia papierosów – również elektronicznych,
- zrzucenie nadmiaru wagi – otyłość może powodować wzrost ciśnienia wewnątrz jamy brzusznej i zakłócać prawidłowe przemieszczanie się pokarmu
w kierunku żołądka, - rozsądne stosowanie leków, w tym również tych dostępnych bez recepty,
- pozbycie się obcisłych ubrań, w tym wyszczuplającej bielizny, której noszenie może zakłócać proces prawidłowego trawienia,
- zaprzestanie wykonywania ćwiczeń fizycznych bezpośrednio lub chwilę po posiłku,
- nie podjadanie tuż przed snem.
W przypadku większości osób zmagających się z cofaniem treści pokarmowych, stosowanie diety przeciwrefluksowej oraz zmiana przyzwyczajeń, a także stosowanie zapisanych przez lekarza leków osłonowych, pozwala na znaczne, bądź zupełne zlikwidowanie niemiłych symptomów ze strony układu pokarmowego.