Dieta na przytycie. Jak szybko i zdrowo przybrać na wadze?

Większość osób szuka pomocy na pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Są też jednak tacy, którzy, mimo że jedzą wszystko i się nie oszczędzają – nie są w stanie przytyć. Zbytnia chudość również może być uciążliwa, dodatkowo wcale nie wygląda ładnie.

Metod na zgubienie tłuszczyku jest całe mnóstwo. Okazuje się jednak, że jeśli chodzi o nabranie kilogramów, jest już znacznie trudniej. Co ciekawe społeczeństwo często puka się w głowę słysząc o „diecie na przytycie” i zarzuca chudzielcom, że chcą tylko podkreślić wszystkim wokół, że są szczupli.

Dieta bogatobiałkowa i bogatoenergetyczna

Niektórzy chcąc przytyć zaczynają objadać się słodkościami. Wydaje się, że skoro ludzie, którzy się odchudzają to pierwszą rzeczą jaką robią jest ich odstawienie, to działanie w drugą stronę spowoduje nabranie wagi.  Może to i jest przyjemne dla podniebienia, jednak z pewnością zdrowe już nie. Jeśli więc chcemy nabrać nieco ciałka, ale tak, by nie odbiło się to niekorzystnie na naszym zdrowiu powinniśmy szukać w pożywieniu zdrowych kalorii.  Pamiętajmy, że duża ilość cukru i niezdrowego jedzenia może przyczynić się do wielu chorób – np. cukrzycy. A przecież nie chodzi nam o zachorowanie, a o przytycie i nabranie zdrowego, ładnego wyglądu. Zbytnia chudość zazwyczaj jest spowodowana niedoborem białka i energii.

Chcąc przytyć powinniśmy dziennie dostarczać znacznie więcej kalorii niż normalnie. Należy też jeść częściej – około 6 posiłków dziennie. Zamiast czekoladek, chipsów i batoników (puste kalorie, niezbyt dobry wpływ na zdrowie)  warto jeść dużo orzechów czy migdałów.

Po obfitym posiłku warto położyć się na pół godziny. Nie bez powodu babcie mawiały, że „trzeba poleżeć, by odłożył się tłuszczyk” – coś w tym naprawdę jest.

Chcąc przytyć zacznij przygotowywać sobie potrawy, które lubisz. Wtedy zjesz większe porcje i dostarczysz organizmowi więcej kalorii. Warto też sięgać po przyprawy, które wzmagają apetyt i korzystnie wpływają na trawienie.

Warto na różne sposoby pobudzać swój apetyt. Przed posiłkiem dobrze jest wypić szklankę soku ze świeżych owoców bądź warzyw. Zaleca się też picie melisy. I nie chodzi tu o jej właściwości uspokajające – zioło te spowalnia też przemianę materii.

Jem wszystko  – ale nie mogę przytyć

Są  osoby, które skarżą się, że je wszystko, a mimo to waga wciąż pozostaje bardzo niska. Warto też sprawdzić czy przyczyna takiego stanu rzeczy nie leży gdzieś głębiej. Warto więc zrobić badanie moczu, morfologię oraz zbadać nadczynność tarczycy. Jeśli badania są w normie, to trzeba spokojnie wdrażać nowe nawyki żywieniowe. Mówi się, że „co nagle to po diable” i wiele w tym przysłowiu prawdy. Ani szybkie przytycie, ani chudnięcie nie jest dobre dla naszego zdrowia.

Fakt, że nasza waga bardzo często jest uwarunkowana genami. Jedni tak mają, że mogą jeść co chcą w ogromnych ilościach i będą szczupli, a inni mimo zbilansowanej diety itp. zawsze mają trochę ciałka.

Jeśli chodzi o chudzielców, to warto wiedzieć, że po trzydziestce z pewnością łatwiej im będzie przytyć – wtedy metabolizm trochę zwalnia. Tak więc, jednym z rozwiązań jest też czas, jednak z wiadomych powodów rzadko ktoś z niego korzysta.

Chudość może być spowodowana mikroflorą

Warto też wiedzieć, że przyczyną niedowagi może być mikroflora, która u osób szczupłych jest inna niż u tych z nadmiarem kilogramów. W naszych jelitach mamy średnio 3 kilogramy bakterii. To m.in. one powodują zatrzymanie w organizmie niektórych składników, a wydalanie innych. U osób szczupłych mniej się zatrzymuje, a więcej wydala – u otyłych odwrotnie. Tu niestety nic nie można zrobić i z wagą bądź niedowagą trzeba walczyć wprowadzając odpowiednią dietę i tryb życia.

Dieta musi być różnorodna

Aby nabrać dodatkowych kilogramów musimy zadbać o spożywanie różnorodnych posiłków. Nie warto jednak sięgać po coś, za czym nie przepadamy. Chodzi o to, by jedzenie sprawiało nam też jakąś przyjemność. Trzeba się jednak trzymać kilku zasad – np. węglowodany powinny być połączone (zawsze) z tłuszczami – tzn. że trzeba jeść kanapkę z masłem bądź smalcem. Białka powinny łączyć się z węglowodanami (np. indyk z ziemniakami). Warto sięgać po chude mięso i tłuste ryby. Posiłek powinien być wysokoenergetyczny, niekoniecznie duży, jak wiele osób myśli.

Osoby chcące przytyć muszą pamiętać o śniadaniu. Nie wolno pomijać żadnego posiłków. Trzeba też unikać zimnych produktów (np. lodów) i produktów z bardzo dużą błonnika, bo przyspieszają one metabolizm.

Zostaw odpowiedź