Dieta wątrobowa – kiedy stosować, zasady, zalety i jadłospis

Wątroba dorosłego człowieka waży nawet 2 kilogramy, to właśnie w tym największym organie ludzkiego ciała, odbywa się neutralizowanie wszelkiego rodzaju niesłużących organizmowi, substancji. Żółć, którą wytwarza, pozwala na trawienie tłuszczów, które dostarczamy naszemu ciału, a substancje z niej uwalniane, powodują zgodne z normą krzepnięcie krwi.  Wątroba wpływa również na  gospodarkę hormonalną i odporność organizmu. Problemy zaczynają pojawiać się w momencie, gdy zostaje przeciążona do tego stopnia, że nie potrafi już spełniać w sposób prawidłowy swoich licznych funkcji. Dieta wątrobowa pozwala wtedy na odciążenie tego istotnego narządu i podarowanie mu czasu na konieczną regenerację. Terapia dietą szczególnie polecana jest osobom, które:

  • chorują na przewlekłe zapalenie wątroby,
  • chorują na wirusowe zapalenie wątroby,
  • cierpią na jej marskość oraz otłuszczenie,
  • prowadzą wyjątkowo stresujący tryb życia,
  • są uzależnione od alkoholu lub leków,
  • cierpią na choroby trzustki i pęcherzyka żółciowego.

Dieta wątrobowa – zasady i jadłospis

Ponieważ podstawowym błędem żywieniowym, który wątroba wybacza z trudem, jest nadmierne spożywanie niezdrowych, tłustych posiłków – niezbędne jest podczas stosowania terapii dietą, ograniczenie ich przyjmowania do niezbędnego minimum. Zasady diety wątrobowej są proste – mniej tłuszczów. I tak zaleca się:

  • spożywanie czerstwego pszennego pieczywa typu sucharki,
  • jedzenie płatków owsianych, orkiszowych lub jaglanych,
  • dodawanie do potraw miodu oraz mąki jest jedną z ważniejszych zasad diety wątrobowej,
  • przygotowywanie potraw na bazie ryżu oraz makaronów, do których produkcji nie wykorzystano dużej ilości jaj,
  • jedzenie kasz drobnoziarnistych – jęczmiennej, mannej i kukurydzianej,
  • dieta wątrobowa zaleca dodawanie do dań klusek francuskich lub lanych,
  • spożywanie delikatnych zup przyrządzanych w oparciu o wywary z chudego mięsa lub bezmięsnych,
  • wykorzystywanie w kuchni chudego mięsa takiego jak cielęcina i wołowina, a także wędlin sprawdzonej jakości, bez tłuszczu,
  • jedzenie ryb o chudym mięsie takich jak halibut, dorsz, pstrąg, morszczuk i mintaj – najlepiej pochodzących ze sprawdzonych łowisk niezanieczyszczonych substancjami toksycznymi – najzdrowsze są ryby pochodzące z Pacyfiku, Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Północnego –  natomiast wyjątkowo niekorzystnie pod względem zawartości w mięsie metali ciężkich, wypadają ryby z łowisk w Azji, które nie są prawidłowo kontrolowane,
  • spożywanie przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu takich jak maślanki – bez dodatków smakowych, jogurty i kefiry naturalne, mleko niskotłuszczowe – ważne by znalazły się w jadłospisie chorego,
  • wykorzystywanie w menu warzyw oraz owoców żółtych, pomarańczowych i zielonych, bogatych w beta karoten takich jak marchew, brzoskwinie, papryki, morele,
  • dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy C, zawartej między innymi w pomidorach, ziemniakach, pietruszce, koprze, jagodach lub truskawkach,
  • w ramach deserów wykorzystywanie domowej produkcji galaretek, budyniów, kompotów – należy pamiętać, iż jadłospis w diecie wątrobowej nie przewiduje nadmiernego przyswajanie cukrów,
  • wspieranie dań łagodnymi przyprawami takimi jak majeranek, cynamon i wanilia, stosowanie ostrych przypraw jest niezgodne z zasadami diety wątrobowej,
  • picie wody niegazowanej lub herbat owocowych – bezwzględnie powinno się zaprzestać picia napojów gazowanych typu cola – to jedna z podstawowych zasad stosowanych podczas terapii,
  • nie przesadzanie z dodawaniem do potraw czosnku, który w większych ilościach może mieć działanie osłabiające wątrobę.

Dieta wątrobowa musi zostać uzupełniona o przygotowywanie posiłków w odpowiedni sposób. Dania należy:

  • gotować w wodzie lub na parze,
  • dusić bez obsmażania,
  • piec w folii w piekarniku,
  • stosować lekkie składniki podczas przyrządzania sosów i zup – wykluczyć śmietanę,
  • przygotowywać bez udziału tłuszczu – jego dobowa dawka nie powinna przekraczać około 30 gramów na dobę z uwzględnieniem wykorzystania
    w każdej formie, w tym również podczas smarowania pieczywa,
  • przyrządzać nie stosując ostrych i podrażniających przewód pokarmowy, przypraw typu ostra papryka, chilli, musztarda, ostre keczupy,
  • sporządzać bez udziału nadmiernej ilości cukru, który obecny jest w tortach lub lodach,
  • przygotowywać samodzielnie – ograniczając kupowanie gotowej, przetworzonej i wyjątkowo szkodliwej dla wątroby żywności w sklepach i barach typu fast food,
  • nie nadużywać soli – wystarczy by dzienne zużycie wynosiło około 1 łyżeczki na dobę.

 

Zadbaj o swoją wątrobę
Kliknij i sprawdź ceny!

Dieta wątrobowa – zalety

Dieta wątrobowa okaże się skuteczna, jeśli zmianie ulegną także negatywne przyzwyczajenia związane ze sposobem spożywania codziennych posiłków. Niewątpliwą zaletą stosowania diety jest konieczność zdrowego przygotowywania potraw, które nawet u osób zdrowych pozytywnie wpłynie na kondycję wątroby. I tak, wskazane jest:

  • spożywanie śniadania w czasie godziny od przebudzenia się,
  • jedzenie małych porcji posiłków kilka razy dziennie, najlepiej co 2 lub 3 godziny – zapobiega to uczuciu dyskomfortu w jamie brzusznej często odczuwalnego z powodu wzdęć,
  • dokładne przeżuwanie dań,
  • powstrzymanie się od picia w trakcie posiłku,
  • jedzenie we względnym spokoju, bez stresu, nie w biegu,
  • przygotowywanie posiłków tuż przed ich podaniem – unikanie odgrzewania dań, lub odmrażania jedzenia przygotowanego na zapas,
  • dieta wątrobowa obejmuje spożywanie posiłków, których temperatura jest optymalna – nie za gorąca, ani nie za zimna,
  • jedzenie ostatniego posiłku na około 3 godziny przed położeniem się spać,
  • unikanie spożywania owoców lub warzyw w ramach ostatniego posiłku w ciągu dnia.

Podczas stosowania diety wątrobowej zawsze wskazane jest  skonsultowanie się z lekarzem, co do ilości dostarczanych kalorii oraz białka – w zależności od schorzenia wątroby, podaż dzienną białka można zwiększyć lub zmniejszyć. Podobnie wygląda ustalenie ilości przyjmowanych tłuszczów – tutaj istotną rolę odgrywa stan narządu, a dieta może być dowolnie modyfikowana, by pozytywnie wpływać na chorą wątrobę.

Dieta wątrobowa idealnie sprawdza się także w przypadku wszystkich, którzy pragną zrzucić nadmiar wagi –  rozsądnie stosowana, gwarantuje schudnięcie bez ubytku na zdrowiu. Warto również uzupełnić jej stosowanie o regularny wysiłek fizyczny i trzymać się zasad jej stosowania nawet po osiągnięciu upragnionej wagi.

Zostaw odpowiedź