Domowy napój izotoniczny. Jak samodzielnie zrobić napój izotoniczny?

Z dnia na dzień temperatura wzrasta. Za oknem widzimy grupy osób, które uprawiają wysiłek fizyczny w postaci: jazdy na rowerze, biegania, jazdy na rolkach lub nordic walkingu. Wysiłek i aktywność fizyczna jest związana z ubytkiem wody w organizmie. Dlatego należy stale uzupełniać płyny, które są tracone wraz z potem. W sklepie mamy dużą możliwość wyboru napojów izotonicznych. Te z kolei są nafaszerowane chemią. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie zdrowych płynów, które uzupełnią nasze potrzeby. Zwłaszcza, że domowe izotoniki nie mają sztucznych barwników i konserwantów. Ponadto sami mamy wpływ na dobór składników. Taki napój jest świetny na każdą okazję nie tylko podczas treningu. Powinniśmy również sięgać po niego w trakcie upałów, gdy jesteśmy narażeni na utraty znacznej ilości wody z organizmu. Pomaga to w regeneracji i właściwym funkcjonowaniu całego ciała. Celem izotoników jest dostarczanie elektrolitów i minerałów, które tracimy w trakcie wysiłku. Najlepiej dawkować je niewielkimi porcjami, co 10-15 minut podczas treningu. Domowe napoje są tańsze i zdrowsze, czyli bez konserwantów.

Kiedy przygotować izotonik w domu?

Koktajle nawadniające sprawdzają się w każdej sytuacji. Dlatego w zasadzie możemy przyrządzać je codziennie. Szczególnie, że znajdują one zastosowanie nie tylko w przypadku wysiłku fizycznego, ale również przy innych okazjach. Oto kilka przykładów:

  • prace w ogrodzie, na działce lub długotrwałe wysiłki, w trakcie których występuje utrata wody z potem;

  • również dla osób osłabionych lub starszych wskazane jest spożywanie napojów izotonicznych;

  • w przypadku odwodnienia z powodu: gorączki, zatrucia lub innych chorób;

  • dzieci w trakcie zabawy zawsze powinny uzupełniać płyny, elektrolity przydają się kobietom w ciąży oraz karmiącym matkom;

  • po imprezach wzbogacanych alkoholem, gdyż działa on hamująco na hormon antydiuretyczny, czyli wazopresynę i zaburza jego działanie, w konsekwencji powoduje nadmierne usuwanie wody z organizmu.

Wielu z nas idzie na łatwiznę i woli spożywać gotowe elektrolity. Są one do zdobycia w każdym sklepie w postaci napoju lub tabletek do rozpuszczania w wodzie. Możemy jednak przygotować prosty napój izotoniczny w domowych warunkach. Naturalny, zdrowy i w porównaniu do ceny sklepowego o wiele tańszy.

Zalety domowych napojów izotonicznych

Własnoręcznie przyrządzony izotonik nie zawiera żadnych szkodliwych i zbędnych substancji takich jak konserwanty lub barwniki. Jest znacznie zdrowszy, a to ma szczególne znaczenie, gdy spożywamy je w dużych ilościach. Domowej roboty napoje izotoniczne dają nam większe pole do popisu, jeżeli chodzi o smak i wartości odżywcze. Mamy możliwość wzbogacania ich smakowo o dodatki wpływające na wiele funkcji zdrowotnych. Producenci ograniczają nas do kilku smaków. Dodatkowo samodzielne przyrządzanie izotoników wychodzi o wiele taniej.

Izotoniki mają identyczną przenikalność jak płyny ustrojowe, gdyż zawierają taką samą ilość cząsteczek i przez to dość szybko wchłaniają się w przewodzie pokarmowym. Ich zadaniem jest wyrównanie strat wody, witamin, soli mineralnych i w niewielkim stopniu węglowodanów utraconych z potem, a co za tym idzie poprawa wydolności oraz odnowa mięśniowa. Największe zastosowanie znalazły w dyscyplinach długotrwałych i intensywnych: biegach przełajowych, kolarstwie oraz w grach zespołowych. Można je stosować przed i w trakcie wysiłku fizycznego. Zamiast kupować drogie izotoniki w sklepach sportowych warto samodzielnie przygotować je w domu. Dodatkowo mamy pewność, że w ich składzie znajdują się tylko naturalne i świeże składniki.

Sztuczne kontra domowe napoje izotoniczne

Jak powszechnie wiadomo w skład popularnych na rynku izotoników wchodzą: woda, dekstroza, maltodekstryna, cytrynian sodu, cytrynian potasu, aromaty, stabilizatory – guma arabska, ester glicerolu i żywicy roślinnej, witaminy – niacyna, E, kwas pantotenowy, B6, biotyna, substancje słodzące: aspartam, acesulfam-K, barwnik- błękit brylantowy, czerwień koszenilowa i inne. Zawierają one cukier i substancje słodzące. Dodatkowo znajdziemy w nich: aromaty, barwniki, stabilizatory oraz słodziki. Możemy być więc pewni, że przygotowany samodzielnie izotonik będzie znacznie zdrowszy.

Napoje izotoniczne mają specjalnie dobrany skład: zawierają łatwo przyswajalne węglowodany proste (glukozę, fruktozę) oraz składniki mineralne w odpowiednich ilościach (sód, potas, magnez, wapń) Nie obciążają przy tym żołądka, przez co są najpopularniejszymi napojami dla sportowców. Jednakże są niezdrowe ze względu na sztuczne dodatki. Stosuje się je w celu utrzymania barwy i właściwości konserwujących. Sztuczne barwniki są niekorzystne dla zdrowia.

Bezpośrednio po zakończeniu treningu należy spożyć ok. 0,5 l napoju izotonicznego. Następnie zaś powinno się nawadniać nim regularnie organizm w odstępach czasowych 15-20 minut przez pełną godzinę. To, że nie odczuwamy pragnienia nie oznacza, że organizm został prawidłowo nawodniony.

i-isostar-koncentrat-400g

Isostar koncentrat do napoju izotonicznego

Kliknij i sprawdź najniższe ceny

Jak zrobić domowy napój izotoniczny?

Nie ma nic prostszego jak przyrządzenie zdrowego izotonika z produktów dostępnych w domu i pobliskim warzywniaku. Potrzebujemy do tego blendera i znajomości zasad zrobienia izotonika. Do podstawowych składników należą: woda, sól, koncentrat soku owocowego/napar smakowej herbaty oraz cukier. Koncentraty owocowe, napary smakowych herbat lub wyciskane soki owocowe nadają smak przygotowanym samodzielnie napojom sportowym. Warto zwrócić uwagę na to, że soki w kartonach zawierają duże ilości sacharozy. Z tego powodu do izotoników nie powinniśmy dodawać już cukru. W celu zachowania izotonicznych właściwości napój tego rodzaju powinien zawierać około 6-7g węglowodanów prostych na każde 100 ml i odrobinę sodu oraz potasu. Węglowodany otrzymamy ze 100% owocowego, jednodniowego lub samodzielnie wyciśniętego soku. Następnie łączymy go z wodą w proporcjach 1:1. Innym źrodłem węglowodanów jest miód lub zwykła, spożywcza glukoza, którą możemy dostać w sklepach oraz aptekach. Z kolei dawką minerałów będzie sól kuchenna, która dostarczy sodu oraz potasu.

Domowy izotonik ze względu na brak konserwantów znacznie szybciej się psuje. Dlatego najbezpieczniej przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin. Przygotowanie takiego napoju jest proste. Wystarczy kilka minut bezpośrednio przed treningiem na stworzenie domowej roboty izotonika. Eksperymentując z przepisami nie ma potrzeby precyzyjnego pilnowania proporcji. Najlepiej obserwować własny organizm, jak reaguje na własnoręcznie przyrządzone izotoniki.

Do wykonania domowego izotonika poleca się wodę kokosową. To napój uzyskiwany z zielonych owoców palmy i nie jest rozcieńczonym mlekiem z kokosa. Popularność zyskał dzięki zawartości: magnezu, potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w nim zbliżony do osocza ludzkiej krwi. Woda kokosowa to napój nie tylko dla sportowców, gdyż działa przeciw utleniająco i pomaga regulować ciśnienie krwi.

Cytrynowo-miodowy napój izotoniczny składa się z: wody (1000 ml), miodu (4-6 łyżek), soku z cytryny (wyciśnięty z połówki), soli (pół łyżeczki). Całość dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Możemy przelać go do bidonu i zabrać w drogę. Dla wzmocnienia smaku dodajemy listki mięty lub zamiast wody używamy napar z zielonej herbaty. Taki izotonik nadaje się dla biegaczy oraz kolarzy. Można również użyć owoców typu pomarańcza lub grapefruit. Izotonik można wzbogacić o dodatkowe kalorie wówczas wykorzystamy go: na maraton, półmaraton, ale również na siłownię podczas bardziej wymagających treningów, jak crossfit lub spinning. Można dodać odrobinę więcej soku dla zabicia smaku soli. 

Zostaw odpowiedź