Głodówka nie dla każdego – przyczyny i skutki diety głodowej

Głodówka nie dla każdego – przyczyny i skutki diety głodowej

Głodówka to jedna z najbardziej kontrowersyjnych diet oczyszczających. W ofertach wielu ośrodków wczasowych głodówka jest zachętą do spędzenia w nim czasu. Tymczasem ma ona tyle samo przeciwników co zwolenników. Dla jednych wpisuje się w tradycyjny post i po prostu musi być zdrowa, dla innych jest przyczyną wielu dolegliwości. Prawda, jak zwykle, leży gdzieś po środku.

Dla kogo głodówka?

Głodówka na pewno nie jest metodą, którą może stosować każdy. Nieprawdą jest, że wystarczy zrezygnować z jedzenia przez kilka dni i pojawią się jakieś spektakularne efekty. Zanim podejmie się decyzję o głodówce leczniczej, kilkudniowej lub jeszcze dłuższej, należy umówić się na wizytę do lekarza. A przed wizytą trzeba zrobić kilka badań, by wykluczyć szereg dolegliwości:

  • powinno się zrobić morfologię, by sprawdzić organizm na wypadek anemii
  • EKG, ponieważ podczas głodówki może nastąpić zawał lub wylew
  • USG jamy brzusznej, by wykluczyć choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • sprawdzić stężenie kwasu moczowego
  • sprawdzić poziom kreatyniny
  • prześwietlić płuca

Każda przewlekła choroba będzie stanowiła przeciwwskazanie do głodówki, a na pewno nie powinny poddawać się jej kobiety w ciąży, dzieci czy osoby w podeszłym wieku.

Jak przygotować się do głodówki?

Głodówka to proces, do którego nie powinno się tak sobie po prostu przystąpić. Jeżeli wykonane badania i konsultacja medyczna nie wniosła żadnych przeciwwskazań, przed przystąpieniem do głodówki powinien nastąpić okres powolnego zmniejszania dziennych racji żywnościowych, tak by codziennie przyjmować mniej kalorii. Zrezygnować z mięsa, węglowodanów, pozostać przy warzywach. Podobnie po zakończeniu głodówki należy powoli zwiększać spożywane kalorie zaczynając od niskokalorycznych, delikatnych potraw.

Przystępując do głodówki należy pamiętać o płynach. Bez względu na to, jakie ograniczenia będzie miała przyjęta głodówka, nigdy nie wolno zapominać o wodzie, a najlepiej o wodzie i sokach warzywnych przygotowanych ze świeżych warzyw.

Głodówka i jej rodzaje

Pomysłów na głodówkę jest wiele. Jej zwolennicy najczęściej stosują głodówki trwające od jednego do trzech dni. Jej zadaniem jest usunięcie z organizmu toksyn i oczyszczenie go ze wszelkich zalegających substancji. W trakcie takiej głodówki pije się wyłącznie wodę. W jej łagodniejszej wersji oprócz wody popija się soki warzywne oraz owocowe, koniecznie wykonane samodzielnie w domu. Należy wystrzegać się w tym czasie wszelkich kupnych soków, nawet wówczas, gdy etykieta zapewnia o ich doskonałych właściwościach.

Wersją o wiele bardziej drastyczną jest głodówka lecznicza trwająca od siedmiu do czterdziestu dni. Musi jednak ona zostać przeprowadzona pod pełną opieką lekarską. Podczas takie głodówki pije się wodę i to pozbawioną minerałów. W wersjach krótszych tego rodzaju głodówek leczniczych nie pije się wody w ogóle, a znany jest także sposób, gdy pije się wyłącznie odfiltrowany własny mocz.

Wody lecznicze i inne produkty mineralne
Kliknij i sprawdź ceny!

Co dzieje się z organizmem podczas głodówki?

Aby cały skomplikowany dość mechanizm głodówki zadziałał i pojawiły się wszystkie oczekiwane zmiany, głodówka powinna trwać ponad tydzień. Pierwsze dni głodówki charakteryzują się przetwarzaniem zapasów glikogenu odkładanego wcześniej w wątrobie, dopiero potem następuje uruchomienie tłuszczu. Pozbawiając organizm zaopatrzenia musi on sięgnąć do zapasów wcześniej zgromadzonych w komórkach tłuszczowych. Przy tej okazji, razem z tłuszczami organizm spala inne, pozostałe zbędne dla niego substancje.

Następuje proces spalania tłuszczu a jednocześnie organizm zaczyna już odczuwać skutki braku pożywienia i sięga po własne białko. Im w organizmie znajdują się mniejsze zapasy tłuszczu tym szybciej sięga on właśnie po białko. Podczas spalania tłuszczów powstają związki ketonowe, które zakwaszają znacząco organizm i oddziałują negatywnie na układ nerwowy. Ogromna ilość tych substancji wywołuje nienaturalny, sztuczny stan ekscytacji , znika nawet łaknienie. Jeżeli tak stan aktywności szkodliwych związków ketonowych utrzymuje się bardzo długo, niszczą one układ nerwowy, a w konsekwencji następują zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią, którym często towarzyszą zawroty głowy, nudności, zasłabnięcia.

Istnieje jeszcze jeden niechciany skutek głodówki, organizm „pamiętając” zaburzenia, jakie były jego udziałem zaczyna oszczędzać energię. Przechodzi niejako w stan uśpienia. Spowalnia wszystkie procesy życiowe, zwalnia metabolizm, obniża ciśnienie tętnicze krwi, nawet serce pracuje wolniej. Człowieka opuszcza życiodajna energia i mogą pojawić się różnego rodzaju zdrowotne problemy.

Innym niepożądanym skutkiem głodówki jest efekt jo-jo. W naturalny sposób organizm po zakończeniu głodówki będzie łaknął różnych składników, a to znaczy, że organizm będzie czynił z nich zapasy. W konsekwencji pojawią się zgubione kilogramy . Nie jest przypadkiem, że osoby, które przeszły już przez głodówkę lub nawet kilka, mają trudności z odchudzaniem, nawet wtedy, gdy stosują niskokaloryczną dietę.

 

Zostaw odpowiedź