Guarana – właściwości odżywcze i odchudzające

Guarana znana jest szeroko stosunkowo od niedawna. Swoją popularność zyskała, gdy okazało się, że posiada właściwości odchudzające. Najważniejszym jej składnikiem jest kofeina, która stosowana wewnętrznie pobudza i dodaje energii, a jako składnik preparatów kosmetycznych pomaga w zwalczaniu cellulitu i odchudzaniu ciała.

Guarana, niezwykła wędrówka

Guarana, paulinia, gwarana, cierniopląt, osmęta to gatunek pnącza z rodziny mydleńcowatych. W stanie dzikim rośnie w dorzeczu Amazonki i Pary. Występuje w postaci wiecznie zielonego pnącza, osiągającego nawet 10 m wysokości. Owoce guarany przyjmują kształt torebki z jednym nasionem wewnątrz, a sam owoc posiada charakterystyczny pomarańczowy lub czerwony kolor.

Pierwsze doniesienia o stymulujących właściwościach sproszkowanych nasion guarany dotarły do Europy w XVII w. Mimo że jako surowiec zielarski wykorzystuje się wszystkie części rośliny, najbardziej użyteczne okazały się nasiona zawierające alkaloidy purynowe, substancje odżywcze a także przeciwutleniacza. W samej Ameryce Łacińskiej sproszkowaną guaranę stosuje się od wieków, przede wszystkim z uwagi na

  • właściwości stymulujące
  • pobudzające funkcje życiowe
  • rozgrzewające
  • przeciwbólowe
  • zmniejszające łaknienie i pragnienie

Europejczycy doceniają guaranę przede wszystkim jako składnik toników i proszków od bólu głowy. A ostanie lata popularności tej rośliny wynikają ze zdefiniowania jej cech odchudzających.

Właściwości zdrowotne guarany

Zawartość kofeiny oraz alkaloidów purynowych oddziałuje na wiele funckji życiowych ludzkiego organizmu, przede wszystkim:

  • stymuluje ośrodkowy układ nerwowy
  • zmniejsza zmęczenie fizyczne
  • zmniejsza zmęczenie psychiczne
  • zwiększa koncentrację
  • polepsza pamięć
  • poprawia nastrój
  • oddziałuje termoregulacyjnie
  • posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne
  • hamuje rozwój drobnoustrojów jamy ustnej
  • zapobiega powstawaniu płytki nazębnej w jamie ustnej
  • działa adaptogennie
  • pomaga w redukcji ciała

Właściwości odchudzające guarany

Odchudzające właściwości guarany wynikają z podstawowego jej składnika, czyli kofeiny. Kofeina wzmaga w ludzkim organizmie spalanie tkanki tłuszczowej oraz wydatkowanie energii, tym samym przyczyniając się do redukcji masy ciała. Badania nad tą właściwością guarany cały czas trwają, dlatego warto podchodzić do tego jej aspektu z dużą dozą ostrożności, zwłaszcza, że u wielu osób kofeina podnosząca ciśnienie we krwi i wysiłek fizyczny mogą prowadzić do wystąpienia wręcz złego samopoczucia. Niemniej badania wykazują, że owszem guarana pomaga w zmniejszaniu wagi ciała, ale na poziomie placebo, czyli w bardzo umiarkowanym stopniu.

Guarana na pamięć i koncentrację

To guarana a nie kawa zawiera najwięcej kofeiny. Nasiona kawy posiadają jej 2,8% podczas gdy guarana nawet do 6%. Wartość ta bierze się z bogactwa substancji również kofeinopodobnych, guarana bowiem zawiera: kofeinę, teobrominę i teofilinę. Najsilniejsza z nich jest kofeina, która:

  • pobudza
  • eliminuje zmęczenie i znużenie
  • równoważy wyczerpanie fizyczne i psychiczne
  • pobudza sprawność myślenia
  • wzmaga koncentrację
  • pomaga zwiększać wydzielanie adrenaliny, dopaminy i serotoniny

W wyniku spożycia guarany następuje pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego, przyspiesza serce i rozszerzają się naczynia krwionośne. To dlatego guarana jest zalecana w trakcie wytężonej pracy umysłowej oraz przy zwiększone aktywności fizycznej. Guarana zalecana jest często osobom, które nie tolerują kawy, choćby ze względów żołądkowych.


Suplementy z guaraną
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!

Guarana a seks

Kofeina zalecana jest też osobom narażonym na zaburzenia erekcji. W tym konkretnym przypadku wykazuje więcej pozytywnych właściwości niż kawa. Guarana spełnia swoje zadanie nawet u mężczyzn z wyraźną nadwagą czy nadciśnieniem. Nie pomaga natomiast w tym obszarze mężczyznom chorym na cukrzycę, która sama w sobie jest przyczyną zaburzeń w erekcji. Właściwości kofeiny pobudzające erekcję wynikają z rozluźnienia tętnic ślimakowatych prącia oraz mięśni gładkich ciał jamistych ,tym samym zwiększa się przepływ krwi.

Skutki uboczne stosowania guarany

Większość skutków ubocznych występujących podczas stosowania guarany wynika właśnie z zawartości w niej kofeiny. Kofeina bowiem może mieć negatywny wpływ na pamięć długotrwałą, wywoływać uczucie lęku, paniki czy niepokoju, pogłębia też insulinooporność. Kofeina może wywierać również negatywny wpływ na ośrodki wegetatywne, czyli naczynioruchowy, oddechowy oraz błędnika.

Od dawki 0,5 g kofeiny zaczynają się u przeciętnego konsumenta:

  • silne pobudzenie odruchów
  • przyspieszone bicie serca
  • osłabienie
  • nudności
  • wymioty
  • a przy zatruciu drgawki i porażenie układu oddechowego

Zdecydowanie guaranę powinny eliminować z diety kobiety w ciąży, osoby uczulone na jakikolwiek ze związków w niej występujących, osoby chore na cukrzycę i nadciśnienie tętnicze oraz osoby z zaburzeniami funkcjonowania układu oddechowego i serca. Przedawkowanie guarany może wywołać:

  • bóle brzucha
  • niepokój
  • napad paniki
  • skurcze mięśni
  • ból przy oddawaniu moczu
  • zgagę
  • ból głowy
  • biegunkę
  • bezsenność

Produkty z guarany

Guarana w postaci proszku z jej nasion wykorzystywana jest w produkcji napojów energetyzujących. W Ameryce Łacińskiej wytwarza się z jej dodatkiem piwo guaranowe. Roślina ta stosowana jest przy produkcji pieczywa, które otrzymuje w ten sposób przedłużoną trwałość. Aktualnie, na rynku europejskim najczęściej stosuje się ją do wyrobu suplementów oraz napojów dodających energii.

Zostaw odpowiedź