Herbata górska z gojnika – poznaj jej lecznicze właściwości!

Morze Śródziemnomorskie i obszar lądu położony w basenie tego stosunkowo ciepłego morza sprzyjają rozwoju roślinności. Łagodny klimat, obfitość słońca, deszcz w określonych porach roku wszystko to ma wpływ na obfitość gatunków fauny i flory. Jedną z wielu roślin pochodzących z tych obszarów jest szałwia libańska, znana bardziej jako gojnik. Roślina znana od wieków na Bliskim Wschodzie zawędrowała i do naszego kraju, a to za sprawą swoich właściwości odżywczych, sprzyjających rozwojowi układu immunologicznego.

Gojnik, herbata górska

Gojnik, czyli szałwia libańska, albo herbata górska to najbardziej popularne określenia dla tej rośliny. Wszędzie, gdzie występuje w sposób naturalny, cieszy się uznaniem i renomą. Pita codziennie i systematycznie wzmacnia układ odpornościowy podnosząc jego naturalną wydolność. Gojnik regeneruje organizm redukując poczucie zmęczenia i wyczerpania. Jednocześnie dodaje energii, wpływa na witalność. Ponadto najbardziej znane jego właściwości to działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Gojnik w sposób naturalny występuje na obszarach powyżej 1000 m n.p.m. Nazwa też ożywczej rośliny zależy od regionu występowania, znana też jest jako:

  • gojnik
  • szałwia libańska
  • herbata górska
  • herbata pasterza
  • herbata olimpijska
  • herbata parnasowa
  • malotira
  • bułgarska viagra
  • irowort

Gojnik tylko w Grecji występuje w 12 odmianach różniących się między sobą wyglądem, smakiem, aromatem i właściwościami leczniczymi.

Właściwości zdrowotne gojnika

Gojnik jest doskonałym źródłem pozyskiwania składników mineralnych. Obfitość minerałów, jakie w nim występują powoduje, że wykorzystuje się go w leczeniu niedoboru tych składników w długim okresie czasu. Gojnik zawiera:

  • żelazo
  • mangez
  • cynk
  • potas
  • sód
  • miedź
  • kobalt
  • taniny
  • olejki eteryczne
  • przeciwutelniacze

Dzięki temu bogactwu gojnik wykorzystywany jest do leczenia wielu dolegliwości:

  • wiąże wolne rodniki, co ma pozytywny wpływ na rozwój wielu poważnych schorzeń
  • opóźnia procesy starzenia całego organizmu mając wpływ również na urodę
  • wspomaga układ krążenia
  • leczy niedokrwistość
  • reguluje w sposób naturalny ciśnienie krwi
  • reguluje temperaturę ciała
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • działa przeciwzapalnie
  • działa antybakteryjnie
  • działa przeciwgrzybiczo, poleca się go przy zakażeniu bakteriami candida
  • pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu
  • wspiera funkcjonowanie nerek i wątroby, pomaga przy występowaniu kamieni nerkowych
  • wywiera korzystny wpływ na układ oddechowy
  • leczy zapalenie zatok
  • leczy przeziębienia, katar i grypę
  • niweluje poczucie zmęczenia, również permanentnego
  • poprawia samopoczucie
  • działa uspokajająco, wpływa bowiem na wydzielanie się serotoniny i dopaminy
  • reguluje funkcjonowanie układu nerwowego
  • polepsza pracę i wydajność mózgu, pomaga w leczeniu Alzheimera i demencji starczej
  • wzmaga potencję, dlatego traktowany jest w niektórych krajach jak afrodyzjak
  • działa przeciwkaszlowo
  • pomaga w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych
  • łagodzi infekcje układu moczowego
  • łagodzi zaburzenia orientacji i pamięci
  • przeciwdziała osteoporozie
  • obniża poziom cholesterolu
  • jako roślina zawierająca przeciwutleniacze stymuluje syntezę kolagenu

Napar z gojnika

Kupując gojnik w celu przygotowania naparu warto pamiętać, żeby kupować zawsze całe liście, a nie w postaci proszku czy zmiksowane. Najwięcej właściwości leczniczych posiadają liście, możliwie jak najbardziej naturalne. Napar z gojnika przygotowuje się bardzo prosto, wystarczy dwie łyżeczki suszonych liści zalać wrzątkiem i odczekać ok. 10 minut. Herbata będzie gotowa do spożycia.

Z gojnika można również przygotować odwar. Jedną łyżeczkę suszonych liści zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu. Gotować ok. 3 minuty. Gotowy odwar można pić na zimno i na ciepło. Jak każdy tego rodzaju napój, należy pić go powoli małymi łyczkami, na początku 3 razy dziennie, za każdym razem przygotowując nową porcję napoju. Gojnik mogą pić również dzieci. Nie istnieją przeciwwskazania dla nadmiaru tego napoju. Pijąc go w dużych ilościach i często, warto pokusić się o parę eksperymentów smakowych i wzbogacić napar miodem, cytryną czy nawet miętą. Smakuje wówczas doskonale, na tyle, że zapomina się o właściwościach leczniczych rośliny, a staje się ona smacznym napojem.


Szeroki wybór herbat i tabletek z gonika
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!

Gojnik w przemyśle kosmetycznym

Gojnik wykorzystuje się również w przemyśle kosmetycznym z uwagi na jego właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne. Jako surowiec zielarski stosuje się go w produkcji kremów antystarzeniowych dla cery dojrzałej. Pojawia się również wśród składników szamponów za sprawą właściwości antybakteryjnych i antygrzybiczych. Gojnik chroni włosy przed skutkami koloryzacji oraz promieniami UV. Stosowany jest również, chociaż nie na skalę przemysłową, do produkcji perfum, z uwagi na przyjemny, kwiatowy zapach.

Dostępność gojnika

Gojnik dostępny jest również w naszym kraju w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Sprzedawany jest w postaci suszonych liści, proszku lub tabletek. Jego cena zależy od sposobu  przygotowania i techniki suszenia.

Zostaw odpowiedź