Hibiskus – poznaj jego właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Hibiskus jest szczególnie ceniony przez miłośników oryginalnych herbat. Orzeźwiający, kwaskowaty smak, a przede wszystkim wspaniały czerwony kolor i przyjemny kwiatowy zapach stawiają tę roślinę wysoko w hierarchii. Z hibiskusa przyrządza się dżemy, galaretki, syropy a nawet wino. Liście hibiskusa są składnikiem sałatek czy mięsnych dań, a z kwiatów przygotowuje się aromatyczną herbatę.
Hibiskus ozdoba stołu i spiżarni
Pod nazwą hibiskus kryje się 220 gatunków tej rośliny z rodziny ślazowatych. Najpopularniejsze z nich to: kwiat malwy sudańskiej, ketmia, roselle, florida canberry. Hibiskus lubi ciepło i wilgoć, rośnie przede wszystkim w Chinach, Indiach, w Afryce czy Malezji, ale z powodzeniem hoduje się go w Polsce. Kolejne gatunki hibiskusa różnią się między sobą przede wszystkim kwiatem. Ten najpopularniejszy w naszym kraju posiada piękne czerwono-purpurowe kwiaty, kwitnące tylko jeden dzień, chociaż znane są też odmiany o płatkach w kolorach: niebieskim, żółtym lub białym.
Hibiskus jako surowiec zielarski
Jako surowiec zielarski wykorzystuje się właśnie ekstrakt z kwiatów, który posiada wiele odżywczych i prozdrowotnych składników. Hibiskus zawiera m.in.:
- witaminę C
- kwasy organiczne
- flawonoidy
- polifenole
- antocyjany
- polisacharydy
- fazeolaminę
Właściwości lecznicze hibiskusa
Hibiskus od dawna wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Przede wszystkim docenia się jego właściwości oczyszczające, pobudzające czy moczopędne. Ważnym składnikiem jest też witamina C. Najczęściej medycyna naturalna zaleca stosowanie kwiatów hibiskusa w następujących okolicznościach:
- do kuracji oczyszczających organizm z toksyn
- do pobudzenia przemiany materii ze względu na delikatne działanie przeczyszczające hibiskusa
- do uregulowania układu moczowego, hibiskus działa moczopędnie i zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie
- hibiskus obniża ciśnienie krwi
- reguluje cholesterol
- działa przeciwmiażdżycowo
- reguluje pracę wątroby
- ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
- zaleca się go do picia podczas infekcji objawiających się gorączką
- wzmacnia układ odpornościowy
- zaleca się go w dietach odchudzających ponieważ przyspiesza trawienie
- zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej
- fazeolamina hamuje wydzielanie się enzymu odpowiadającego za wchłanianie węglowodanów
Napar z kwiatów hibiskusa zaleca się szczególnie osobom z zakażeniami układu pokarmowego oraz skóry. Badania wykazały bowiem, że roślina ta hamuje przyrost w organizmie bakterii odpowiedzialnych za zakażenie. Hibiskus jest wartościowym przeciwutleniaczem, hamuje bowiem procesy kercynogenezy, skutkiem czego wpływa na obniżenie ryzyka chorób nowotworowych.
Systematyczne picie naparów i herbaty z hibiskusa działa pozytywnie na układ immunologiczny człowieka. Antocyjany zawarte w kwiatach wspomagają regenerację wątroby, niwelują skutki nieprawidłowej diety obciążającej wątrobę oraz skutki używek, z którymi wątroba musi sobie radzić. Hibiskus obniża również stężenie złego cholesterolu podnosząc wartość dobrego. W ten sposób, pośrednio, przyczynia się do ograniczenia występowania ryzyka chorób układu krążenia, choćby chorób serca czy miażdżycy.
Hibiskus w kosmetyce![hibiskus]()
Prozdrowotne właściwości hibiskusa wykorzystuje się nie tylko do działania wewnętrznego. Przemysł kosmetyczny już dawno odkrył tę roślinę i wykorzystuje do produkcji kosmetyków przede wszystkich o charakterze przeciwstarzeniowym. Polifenole, flawonoidy, antyoksydacyjne działanie kwiatów hibiskusa podnoszą elastyczność skóry, zmiękczają ją, ujędrniają a nawet wygładzają pierwsze zmarszczki.
Nawilżające i odżywcze właściwości rośliny powodują spowolnienie naturalnych procesów starzenia się skóry. Przeciwzapalne cechy rośliny łagodzą drobne podrażnienia widoczne na skórze oraz nadają je piękny odcień. Kwas askorbinowy zawarty w hibiskusie rozjaśnia przebarwienia skóry oraz chroni ją przed promieniowaniem słonecznym. Kwasy organiczne, naturalne antyoksydanty wiążąc wolne rodniki zapobiegają starzeniu się.
Hibiskus stosowany jest również do produkcji szamponów do włosów. Obecność kwasów organicznych oraz witaminy C korzystnie wpływa na włosy przywracając im blask. W sklepach zielarskich można kupić gotowe preparaty do włosów wspaniale nawilżające je i odbudowujące strukturę włosa. Włosy stają się szybko błyszczące i puszyste.
Kwasy organiczne zawarte w hibiskusie mogą pełnić jeszcze inną rolę. Surowiec zielarski dodawany jest do preparatów stosowanych do peelingu, nawet do wrażliwej cery. Pomaga delikatnie złuszczać skórę, a jednocześnie nawilża ją i odżywia.
Zupełnie oddzielnym kosmetykiem jest olej tłoczony z hibiskusa. Najczęściej dodawany jest on do balsamów antycellulitowych oraz ujędrniających i zmiękczających. Doskonale spełnia swoją rolę nawilżającą, a jednocześnie pięknie pachnie, co przy naturalnych kosmetykach jest zawsze wyzwaniem.