Jaką dietę powinni stosować sportowcy?

Niezależnie od tego, czy uprawiasz sport tylko rekreacyjnie, czy profesjonalnie, wraz ze wzmożoną aktywnością fizyczną Twój organizm zwiększa zapotrzebowanie na substancje odżywcze. Ilość wymaganych kalorii, jakich trzeba dostarczyć dziennie do organizmu sportowca, zależy przede wszystkim od rodzaju i intensywności wysiłku fizycznego. Ważne jest, aby w ciągu dnia zjeść przynajmniej 5 niewielkich posiłków, ponieważ zbyt duże porcje i przejadanie się powodują obciążenie układu trawiennego.

Podstawa to węglowodany złożone

Podstawą diety sportowej są węglowodany złożone, stanowiące optymalne źródło energii dla organizmu. Sportowcy powinni spożywać produkty węglowodanowe przed planowanym treningiem, gdyż podnoszą one wytrzymałość i opóźniają uczucie zmęczenia. Źródłem dobrych węglowodanów są produkty pełnoziarniste, warzywa i niektóre owoce np. jabłka, grejpfruty, pomarańcze.

Produkty białkowe po treningu

Białko stanowi główny materiał energetyczny i budulcowy dla organizmu i sprzyja prawidłowemu rozwojowi mięśni. Źródłem pełnowartościowego białka są kurze jaja, mleko i produkty mleczne, chude mięso oraz ryby. Dla osób aktywnych fizycznie zapotrzebowanie na białko zależy od rodzaju i intensywności treningu, płci, wieku i ogólnego stanu organizmu.

Tylko dobre tłuszcze

W diecie osób aktywnych fizycznie zalecane są ryby. Zawarte w nich kwasy omega-3 zapobiegają nadmiernej utracie wody z organizmu i utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu – jego nadmiar zaburza pracę układu krążenia, którego prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne przy zwiększonej aktywności fizycznej.

Witaminy i minerały

Zwiększony wydatek energetyczny może zaburzyć gospodarkę mineralno-witaminową organizmu. Mięśnie podczas wysiłku potrzebują znacznej ilości tlenu, który jest dostarczany do tkanek przez krew. Żelazo wpływa korzystnie na proces wytwarzania hemoglobiny i dostarczania tlenu komórkom. Jego naturalnym źródłem są m.in. podroby, suche rośliny strączkowe oraz natka pietruszki.

Potas wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krwionośnego, pomagając utrzymać optymalne ciśnienie krwi – więcej informacji znajdziecie na stronie http://optymalnewybory.pl/potas-w-diecie-sportowca/. Produkty bogate w potas to m.in. pomidory, ziemniaki, banany, szpinak, brzoskwinie. Warto zwrócić uwagę, że na rynku dostępne są również produkty wzbogacane w ten składnik mineralny, np. margaryny. Sportowcy powinni zwracać szczególną uwagę produkty solone, ponieważ nadmiar sodu zaburza równowagę sodowo-potasową.

Braki magnezu, który jest niezbędny do budowy mięśni i wpływa na koncentrację, należy uzupełniać, jedząc m.in. pestki dyni, kaszę gryczaną i szpinak.

Naturalnym źródłem antyoksydantów i witamin z grupy B są np. ryby morskie, orzechy oraz jajka i nabiał.

Stosując odpowiednią, bogatą w niezbędne składniki odżywcze dietę, można bezpiecznie, a przede wszystkim zdrowo uprawiać każdy sport.

Zostaw odpowiedź