Jaką rolę odgrywa magnez w diecie?

Magnez to niezwykle istotny pierwiastek dla człowieka. Jego właściwości wpływają m.in. na pracę układu nerwowego oraz odpornościowego i krwionośnego. Sprawia to, że bardzo ważne jest ułożenie diety tak, aby w codziennym menu znalazły się produkty zawierające magnez, takie jak orzechy, warzywa strączkowe i czekolada. Sprawdź, jak objawiają się braki magnezu oraz dlaczego warto go zażywać.

Niedobór magnezu – objawy

Dzienne zapotrzebowanie na magnez u kobiet wynosi około 300mg, a u mężczyzn – 400mg. Zależnie od tego, jak długo spożywamy za mało pierwiastka magnezu, objawy niedoboru są inne. Jeżeli sporadycznie zapominasz o uzupełnieniu poziomu magnezu, mogą wystąpić poniższe objawy:

– skurcz mięśni, np. łydek,

– ,,latanie” powiek,

– ogólne osłabienie,

– złe samopoczucie,

– zawroty i ból głowy,

– trudności z zasypianiem.

Przewlekłe niedobory magnezu prowadzić mogą do: miażdżycy, insulinooporności, arytmii serca, cukrzycy oraz nadciśnienia. Objawy niedoboru magnezu powinny zostać prędko wyleczone.

Insulinooporność – skutek niedoboru magnezu

Im mniej spożywamy magnezu, tym bardziej zmniejszamy wrażliwość tkanek na insulinę, co powoduje, że w przyszłości organizm nie przyswaja magnezu i go wydala, w ostateczności prowadząc do insulinooporności. Choroba ta polega zaburzeniu gospodarki węglowodanowej, a w przyszłości może prowadzić do cukrzycy. Osoby z insulinoopornością powinny skorzystać ze strony https://www.lightbox.pl/blog/dieta-przy-insulinoopornosci , która zawiera wiele wskazówek odnośnie jadłospisu. Jedzenie, które należy spożywać to ogrom owoców i warzyw, produkty śródziemnomorskie, pieczywo żytnie na zakwasie. Należy też wzbogacić dietę w błonnik roślinny i ograniczyć spożycie alkoholu oraz tłustych potraw.

Produkty zawierające magnez

Magnez możesz przyswajać w tabletkach, ale najlepiej dopasować dzienną dietę tak, aby zawarte były w niej produkty bogate w magnez, stanowiące naturalne źródła magnezu takie jak:

– czekolada, kakao,

– ciemne pieczywo, produkty zbożowe.

– kasza gryczana,

– owoce morza,

– banany,

– pestki dyni, nasiona roślin strączkowych,

– ryby,

– orzechy,

– produkty mleczne: mleko i sery,

– jaja,

– wysoko zmineralizowana woda,

– biała fasola,

– szpinak,

– natka pietruszki,

– płatki owsiane,

– ziemniaki,

– migdały.

Magnez w diecie pomoże twojemu organizmowi lepiej funkcjonować.

Rola magnezu w organizmie człowieka

Magnez w organizmie człowieka gromadzi się w tkance kostnej, tkance mięśniowej, tkankach miękkich oraz jest bardzo istotnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych. Ponadto odgrywa ważną rolę w procesie termoregulacji i obniża ciśnienie krwi. Pierwiastek magnezu jest niezbędny, aby praca serca była prawidłowa, a poziom stresu nie był wysoki. Oprócz tych niebywałych funkcji, magnez jest niezbędny do syntezy DNA, bierze także udział w wielu procesach enzymatycznych. Od niego zależy funkcjonowanie układu nerwowego. W sumie magnez potrzebny jest aż w 300 procesach organizmu.

W jakiej postaci magnez jest najkorzystniej przyswajalny?

Najlepiej przyswajalnymi związkami magnezu są: mleczan, cytrynian i asparaginian magnezu. Te sole są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu łatwo wchłaniają się w jelicie cienkim.

Przedawkowanie magnezu: objawy i następstwa

Magnezu, tak jak innych pierwiastków oraz witamin, nie wolno przedawkować. Zbyt duże spożycie może doprowadzić nawet do hipermagnezemi. Hipermagnezemia to zbyt duże stężenie magnezu we krwi, szczególnie niebezpieczne dla osób chorych na nerki. Objawy przedawkowania to m.in.:

– zaburzenia pracy serca,
– obniżenie ciśnienia krwi,
– nieprawidłowa praca ośrodkowego układu nerwowego,
– nudności i wymioty,
– odwodnienie organizmu,
– zaburzenia układu oddechowego, w tym trudności w oddychaniu,
– osłabienie pracy mięśni, ogólne osłabienie,
– trudności z zasypianiem,
– dezorientacja.

Jak widać nadmiar magnezu także może zaszkodzić, dlatego rozsądnie go spożywaj.

Preparaty z magnezem. Kto powinien suplementować sobie magnez?

Jeżeli odpowiednio uzupełniasz magnez, spożywając wskazane ilości produktów zawierających magnez, nie musisz zażywać suplementów. Inaczej jest, jeśli nie zjadasz wystarczającej porcji magnezu dziennie lub masz problemy z przyswajaniem magnezu. Przypadłość ta dotyka osoby, które spożywają alkohol albo uprawiają intensywne fizycznie treningi. Człowiek żyjący w nieustannym stresie także powinien suplementować magnez. Dotyczy to też kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną, która może powodować trudności z przyswajaniem pierwiastku magnezu. W takich przypadkach, powinieneś wprowadzić do diety więcej magnezu i zależnie od sytuacji, spróbować wyeliminować niekorzystne dla przyswajalności czynniki. Jeżeli to nie pomoże, wybierz suplement, najlepiej magnez w tabletkach. W sklepie lub aptece znajdziesz tabletki z dodatkiem witaminy B6, odpowiadającą za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Witamina ta pomaga także zwiększyć przyswajalność jonów magnezu. Jeśli masz niedobory magnezu i dodatkowo cierpisz na skurcze mięśni, wybierz tabletki z dodatkiem potasu. Istnieją także tabletki rozpuszczalne.

Zostaw odpowiedź