Kasza bulgur zbawienna dla układu nerwowego – właściwości, zastosowanie, przepisy

Od czasu silnego trendu bycia fit, wzrasta zainteresowanie w naszym kraju kaszami. Jeszcze niedawno najczęstszą wersją posiłku składającego się z kaszy było danie: gulasz z kaszą gryczaną, ewentualnie kasza pęczak w niewielkich ilościach dodawana do zup. Dzisiaj konsumenci otrzymują ofertę co najmniej kilkunastu rodzajów kaszy. Nie wszystkie jednak posiadają te same własności odżywcze i smakowe, dlatego warto poznać specyfikę każdej z nich i dostosować wybór do swoich potrzeb i gustu.

Kasza bulgur, co to jest?

Kasza bulgur należy do podstawowych składników diety mieszkańców Bliskiego Wschodu. Sposób jej produkcji znany jest co najmniej od 4000 lat. Bulgur należy do grupy kasz pszenicznych razem z kaszą kuskus oraz kaszą manną. Jednak na ich tle wyróżnia się przede wszystkim zawartością błonnika, którego posiada co najmniej dwa razy więcej niż pozostałe gatunki. A jednocześnie jest wśród nich najmniej kaloryczna. Posiada mnóstwo cennych dla organizmu właściwości odżywczych, m.in fosfor, potas i magnez niezbędne do budowania kośćca i wartościowych dla układu nerwowego. Dlatego warto wprowadzić ją na stałe do swojego jadłospisu i nauczyć się przygotowania urozmaiconych potraw serwowanych całej rodzinie.

 Kaszy bulgur – jak powstaje?

Kaszę bulgur otrzymuje się z ziaren pszenicy durum, twardej, najwartościowszej odmiany pszenicy. To pszenica durum wymieniana jest w Biblii ponad 70 razy. Uprawia się ją przede wszystkim w państwach o suchym klimacie, upalnym dniu i chłodnej nocy. Można ją znaleźć w Afryce Północnej, Europie Południowej, Turcji, Syrii, Północnej Dakocie USA i w Kanadzie. Odmianę pszenicy durum po modyfikacjach uprawia się również w naszym kraju.

Ziarniaki pszenicy durum po oczyszczeniu gotuje się, suszy i zgniata. Występuje w trzech odmianach:

  • drobnoziarnistej
  • średnioziarnistej
  • gruboziarnistej

Każda z odmian kaszy wpływa trochę inaczej na układ pokarmowy człowieka, dlatego powinno się dobrać taką, po której można poczuć się komfortowo. A warto je testować, ponieważ produkty wytwarzane właśnie z pszenicy durum posiadają więcej witamin i minerałów niż produkty wytwarzane z innych odmian pszenicy.

Kaszy bulgur – właściwości odżywcze

Każde 100g ugotowanej kaszy bulgur posiada ok. 83 kalorii. Warto jednak wziąć pod uwagę dystrybutora kaszy, ponieważ wartość kaloryczna różni się i zawiera w przedziale od 80 kcal aż do 330 kcal. A ponadto kasza bulgur zawiera:

  • białko
  • tłuszcz
  • błonnik
  • wapń
  • magnez
  • fosfor
  • potas
  • sód
  • cynk
  • witaminy z grupy B
  • witaminę A, E, K
  • kwas foliowy

Kasza bulgur a układ nerwowy

Każdy, kto prowadzi stresujący tryb życia, odczuwa napięcie nerwowe, ma problemy z zasypianiem powinien wprowadzić kaszę bulgur do swojego jadłospisu. Zawarte w nim witaminy z grupy B oraz spora ilość magnezu wpływają kojąco na układ nerwowy, wzmacniają go i pozwalają na utrzymywanie równowagi psychicznej:

  • witamina B1, czyli tiamina oddziałuje pozytywnie na mózg poprawiając pamięć i usprawniając myślenie
  • witamina B2, czyli ryboflawina pozwala niwelować zawroty głowy, łagodzi też falowe, nawracające bóle głowy
  • witamina B6, czyli pirydoksyna umożliwia wchłanianie przez organizm magnezu, jednocześnie bierze udział w produkcji neuroprzekaźników, czyli serotoniny, dopaminy i noradrenaliny odpowiadających za samopoczucie, a przy ich braku wywołujące stany depresyjne i lękowe
  • witamina B9, czyli kwas foliowy niezbędny do funkcjonowania układu nerwowego, jednak przyswajany przez organizm tylko w 50%
  • magnez bierze udział w zaopatrzeniu mózgu w glukozę, czyli podstawowe paliwo dla tego organu
  • węglowodany złożone podnoszą poziom serotoniny we krwi wpływając na nastrój i samopoczucie

Oczywiście kasza bulgur nie działa w sposób bezpośredni, czyli po zjedzeniu 100 g kaszy nie osiągniemy natychmiast poczucia szczęścia, jednak budując swój jadłospis świadomie i zaopatrując organizm w składniki odżywcze zawarte w tej kaszy, w prosty i nieskomplikowany sposób odżywia się układ nerwowy dostarczając mu niezbędnego do sprawnego funkcjonowania paliwa.

Kasza bulgur dla układu sercowo-naczyniowego

Zawarte w kaszy bulgur składniki odżywcze tworzą silną grupę substancji oddziałującą i wpływającą na poprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego człowieka:

  • potas obniża ciśnienie krwi a wraz z wapniem, również dostępnym w kaszy, usprawniają skurcze serca odpowiedzialne za pompowanie wzbogaconej o tlen krwi do wszystkich tkanek i organów organizmu
  • magnez rozszerza tętnice usprawniając przepływ przez nie krwi, chroni w ten sposób przed zawałem serca, jednocześnie wpływa na poziom wapnia i reguluje wchłanianie potasu
  • sód i potas stymulują napięcie mięśniowe i pracę komórek nerwowych
  • błonnik obniża poziom złego cholesterolu we krwi i wiąże tłuszcze co pośrednio przyczynia się do ochrony organizmu przed miażdżycą, która z kolei prowadzi do wielu przypadłości z zawałem czy udarem włącznie
  • żelazo i kwas foliowy zapobiegają anemii i niedokrwistości

Kasza bulgur
Kliknij i sprawdź ceny!

Kasza bulgur dla kobiet w ciąży

Spożywanie kaszy bulgur zaleca się kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym piersią. Czynnikiem, który o tym zadecydował jest kwas foliowy, czyli witamina B9 zapobiegająca wrodzonej wadzie cewy nerwowej płodu. Kwas foliowy największe znaczenie w tym przypadku ma w okresie pierwszego trymestru ciąży. Kwas foliowy pomaga też w laktacji, a ponadto zawartość błonnika skutecznie wpływa na przemianę materii i utrzymanie organizmu w dobrej kondycji zdrowotnej, tak ważnej dla kobiety w tym okresie.

Zostaw odpowiedź