Kasza jaglana- Właściwości, detoks jaglany, korzyści zdrowotne, sprawdzone przepisy!

Kasza jaglana przyrządzana jest z prosa. To jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz, z jakimi można się spotkać. Jej cenne właściwości zdrowotne znane są ludziom na całym świecie. Jakie właściwości ma w sobie kasza jaglana? Dlaczego warto je jeść? Sprawdzone przepisy na proste potrawy z udziałem kaszy jaglanej!

Kasza jaglana- Charakterystyka

Kasza jaglana staje się coraz najpopularniejsza i coraz częściej przyrządzana, jednak nadal nie jest to poziom chwały, na jaki zasługuje. To idealny dodatek do dań słodkich i słonych. Niestety jej złe przyrządzenie może sprawić, że będzie ona miała lekko cierpki smak. Warto ją spożywać przede wszystkim ze względu na właściwości lecznicze i walory smakowe.

Kasza jaglana- Właściwości odżywcze

Czym szczególnym może wyróżniać się kasza jaglana na tle innych, znanych kasz? Przede wszystkim zawartością cennych składników mineralnych. Kasza jaglana może mieć ich więcej, niż na przykład pszenica, czy żyto. Dodatkowo jest ona źródłem witamin, takich jak żelazo, magnez czy wapń i fosfor. Co więcej, można z w niej znaleźć wiele witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego człowieka.

Kasza jaglana- Zalety spożywania

Nie wszyscy wiedzą, że te małe, żółte ziarenka to tak naprawdę wyłuskane ziarna prosa. Było ono uprawiane już w epoce neolitu około 4000 tysiące lat temu! Powszechnie kasza jaglana nazywana jest ,,królową kasz”, ponieważ dostarcza ona dużo więcej składników mineralnych, niż jakikolwiek inny rodzaj kaszy. Przez wiele lat kasze były zapomniane i rzucone w kąt na rzecz makaronów. Moda na zdrowy tryb życia zmieniła jednak ten bieg i sprawiła, że kasza jaglana jest bardzo chętnie kupowanym produktem nie tylko przez wegetarian i wegan, dla których stanowi jeden z głównych składników diety, ale również przez osoby, które jedzą mięso i nie zawsze dbają o zdrowie.

Jak kasza jaglana wpływa na zdrowie człowieka?

Kasza jaglana ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie samopoczucie człowieka. Dostarczanie wspomnianych wcześniej, cennych składników mineralnych sprawia, że człowiek funkcjonuje dobrze, nie skarży się na dolegliwości trawienne i może zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Do zalet spożywania tych ziarenek można zaliczyć również fakt usuwania wielu toksyn z organizmu. Wskazać można więc tutaj działanie detoksykacyjne. Osoby, które zmagają się z przeziębieniem lub katarem, powinny jeść kaszę jaglaną, gdyż ma ona wiele właściwości bakteriobójczych oraz antyoksydacyjnych. Dodatkowo można przypisać jej działanie antywirusowe i rozgrzewające ciało.

Czym jest detoks jaglany?

Detoks jaglany powoduje poprawę samopoczucia oraz zyskanie energii. Na czym polega? To dobry pomysł dla osób, które nie uznają głodówek, jako formy detoksu, ani kuracji sokowej, która również jest niebezpieczna dla funkcjonowania organizmu. Bardzo często kasza jaglana stanowi główny składnik diety osób, które są w grupie ryzyka lub zmagają się z chorobami nowotworowymi. Ten rodzaj kaszy zawiera bowiem wiele antyoksydantów, które niwelują wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie groźnych chorób.

Kasza jaglana- Brak glutenu

Osoby, które zmagają się z celiakią, mogą bez opamiętania stosować przepisy zawierające kaszę jaglaną. Nie zawiera ona glutenu, dlatego często w takich przypadkach może stanowić główny składnik diety. Ludzie, którzy nie mają celiakii, lecz cierpią z powodu dolegliwości związanych z układem trawiennym, również powinny spojrzeć na ten rodzaj kaszy nieco życzliwiej. Ma ona niską kaloryczność, jest lekkostrawna i ma więcej cennych właściwości, niż na przykład amarantus, czy znana wszystkim komosa ryżowa. W kuchni można wykorzystać ją na wiele sposobów.

Kasza jaglana- Sprawdzone przepisy na obiad!

Krokiety z kaszy jaglanej z dodatkiem sera i szpinaku

Składniki:

  • 400 g kaszy jaglanej (ugotowanej na sztywno, czyli 120 g kaszy na ok. 1/2 szklanki wody),
  • 50 g świeżego szpinaku,
  • przyprawy (sól i biały, mielony pieprz),
  • 30 g żółtego, startego sera (najlepiej cheddar, gouda, mozzarella),
  •  jajko,
  • masło klarowne lub oliwa z oliwek,
  • 1 jajko, bułka tarta (panierka).

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną należy ugotować: woreczki kilkakrotnie płukać pod ciepłą wodą i włożyć do garnka. Wszystko zalać 350 ml zimnej wody. Całość gotować pod przykryciem, aż woda z garnka zostanie wchłonięta przez kaszę. Zdjąć z gazu i studzić. Następnie ostudzoną kaszę należy przełożyć do czystej miski i rozgnieść za pomocą dłoni lub praski. Do tego dodać umyty wcześniej, świeży, posiekany dokładnie szpinak, jajko oraz utarty ser. Doprawić solą i niewielką ilością białego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu należy uformować niewielkie kotleciki lub krokiety i obtoczyć w roztrzepanym jajku do panierki. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni na maśle lub oliwie z oliwek. Do urozmaicenia dodać można również plastry pomidora.

Kasza jaglana z dodatkiem cukinii

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/4 cebuli (najlepiej czerwonej),
  • bazylia,
  • przyprawy: słodka papryka, kurkuma, suszone oregano,
  • kawałek papryczki chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

Ugotować kaszę jaglaną: ilość kaszy powinna być zalana 3 razy większą ilością wody, niż kaszy (w tym przypadku będzie to szklanka wody). Gotować do czasu, aż kasza wchłonie wodę. Na patelni z rozgrzaną oliwą należy dokładnie usmażyć pokrojoną w kostkę cukinię, aż stanie się zarumieniona. Doprawić ją niewielką ilością soli i pieprzu. Na prasce rozgnieść czosnek i dodać do cukinii. Do całości dodać kaszę jaglaną oraz przyprawy. Wszystko mieszać kilka minut na gazie. Na talerzu należy wyłożyć pomidory, bazylię i wyłożyć potrawę. Całość delikatnie skropić oliwą.

Kasza jaglana- Sprawdzone przepisy na deser!

Delikatny, waniliowy budyń jaglany

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej wyciskany),
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 1 duża łyżka miodu,
  • łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie).
  • Syrop: pół jabłka, 1 łyżka miodu, pół laski wanilii, sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania

Kaszę opłukać pod ciepłą wodą. Całość wsypać do rondelka, dodać mleko i gotować około 15 minut pod przykryciem, aż płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Kaszę należy zblendować oraz dodać do niej sok jabłkowy, łyżkę miód oraz cukier wanilinowy, po czym blendować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W osobnej miseczce należy wymieszać wszystkie składniki na syrop. Budyń przelać do miseczki, położyć na nim kostki jabłka, polać syropem. Na wierzch można dodać rodzynki lub inne suszone owoce.

Kasza jaglana 
Kliknij i sprawdź ceny!

Truskawkowy mus jaglany

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 300 g truskawek,
  • 1 szklanka leka roślinnego,
  • 2 łyżki cukru lub miodu.

Sposób przygotowania

Kaszę wypłukać pod ciepłą wodą, wsypać do rondelka i zalać mlekiem. Całość gotować aż do czasu wchłonięcia się mleka. Ugotowaną kaszę należy zblendować wraz z truskawkami bez szypułek. Można dodać więcej owoców. Na koniec stopniowo dodawać cukier lub miód, aby uzyskać pożądaną słodkość. Podawać z plastrami truskawek lub brązowym cukrem.

Zostaw odpowiedź