Kwas mlekowy, naturalny probiotyk – właściwości i zastosowanie

Kwas mlekowy, czyli naturalny probiotyk

Kwas mlekowy w skojarzeniu z wysiłkiem fizycznym i pracą mięśni nazywany jest często, chociaż niewłaściwie, zakwasami. Kwas mlekowy z grupy hydroksykwasów powstaje w organizmie wówczas, gdy następuje spalanie glukozy bez odpowiedniej ilości tlenu. Znajduje się w mięśniach i pojawia się w trakcie intensywnego treningu bez odpowiedniego przygotowania wytrzymałościowego. Zadyszka towarzysząca treningowi, zbyt mała ilość tlenu w organizmie sprzyja wytwarzaniu się kwasu mlekowego.

Kwas mlekowy, co to jest?

Kwas mlekowy znajdujący się w mięśniach wspiera różnego rodzaju reakcje chemiczne zachodzące w organizmie. To dzięki niemu nasz organizm radzi sobie z obciążeniami. Aby układ mięśniowy był w stanie wykonywać swoją pracę, musi otrzymywać glukozę. W trakcie pracy mięśni glukoza zostaje poddana rozkładowi, w wyniku którego powstaje jon mleczanu. Jeżeli związek ten nie otrzyma odpowiedniej ilości tlenu zamienia się w kwas. Kwas ten zostaje odprowadzony do wątroby, gdzie ulega ponownemu przekształceniu w glukozę.

Kwas mlekowy, wbrew utartym opiniom nie ma negatywnego wpływu na same mięśnie. Mleczan kwasu mlekowego wykonuje zadanie zaopatrywania włókien mięśniowych w energię. A w czystej postaci kwas mlekowy można wykorzystać do szybszej regeneracji organizmu po wysiłku.

W swoje czystej wyodrębnionej postaci kwas mlekowy jest gęstą cieczą, bez koloru i o łagodnym, lekko kwaśnym smaku. Posiada charakterystyczny zapach i rozpuszcza się w wodzie. W sposób naturalny znajduje się w owocach, warzywach, winie oraz różnego rodzaju produktach fermentowanych. W przemyśle spożywczym kwas mlekowy otrzymuje się dzięki naturalnemu procesowi fermentacji białego cukru. Ma on wiele zastosowań korzystnych dla naszych kubków smakowych i organizmu. Stosuje się go jako :

  • środek zakwaszający
  • środek naturalnie konserwujący
  • środek poprawiający walory smakowe produktów spożywczych

Ponadto kwas mlekowy wykazuje wiele pozytywnych właściwości:

  • działa bakerioójczo
  • działa przeciwgnilnie
  • działa jako bezpieczny stabilizator przedłużający przydatność do spożycia produktów spożywczych

W przeciwieństwie do octu spirytusowego, składnika wielu kiszonek, kwas mlekowy jest przyswajalny przez organizm człowieka, dzięki czemu nie szkodzi wątrobie, nerkom, trzustce, pęcherzykowi i woreczkowi żółciowemu.

Kwas mlekowy w przemyśle spożywczym

O pozytywnym działaniu na organizm wszelkich kiszonek mówi się od bardzo dawna. Kiszonki oczyszczają organizm, wzmacniają system odpornościowy, chronią przed chorobami. Kiszonki wspomagają trawienie oraz wchłanianie produktów przemiany materii. Zmniejszają również poziom złego cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego wspomagają procesy syntetyzowania witaminy K i witamin z grupy B.

Kwas mlekowy stosuje się w przemyśle spożywczym do produkcji przetworów owocowo-warzywnych. Stosuje się go w produkcji ogórków konserwowych, kiszonych, papryki konserwowej, warzyw marynowanych, sałatek warzywnych, a nawet dżemów i marmolad. Kwas mlekowych stosuje się  w:

  • produkcji przetworów rybnych
  • piwowarstwie i winiarstwie
  • mleczarstwie
  • piekarnictwie
  • produkcji napojów
  • przetwórstwie mięsnym

Kwas mlekowy w kosmetyce

Kwas mlekowy znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce, a to za sprawą swoich właściwości nawilżających i regenerujących. Ponadto jest odporny na promienie UV, dlatego stanowi naturalny filtr ochronny w wielu kosmetykach. Chroni również skórę przed utratą wilgoci. Kwas mlekowy stosowany w przemyśle kosmetycznym jest obojętny dla alergików. Ponadto kwas mlekowy ma działanie:

  • przeciwbakteryjne
  • oczyszczające
  • likwiduje przebarwienia
  • eliminuje zaskórniki
  • pomaga w walce z trądzikiem i wypryskami

Zabiegi kosmetyczne wykonywane przy pomocy wysoko stężonego kwasu mlekowego wygładzają skórę i czynią ją delikatną oraz nawilżoną. Skóra staje się sprężysta. Kwas ten wykorzystuje się także do likwidacji zrogowaciałego naskórka, potrafi bowiem złuszczyć zewnętrzne warstwy skóry. Regularnie stosowany kwas mlekowy wyraźnie poprawia kondycję skóry a także poprawia wchłanianie innych kosmetyków.

Kwas mlekowy i produkty z kwasem mlekowym
Kliknij i sprawdź ceny!

Kwas mlekowy dla włosów

Kwas mlekowy wpływa pozytywnie nie tylko na skórę, ale i na włosy, przede wszystkim poprzez poprawę kondycji skóry głowy. Dzięki temu włosy stają się mocniejsze, zdrowsze, nie wypadają. W ofercie sklepów kosmetycznych można znaleźć płukanki do włosów na bazie kwasu mlekowego. Warto je stosować kuracyjnie, włosy stają się błyszczące, zdrowe i nawilżone. Płukankę z kwasu mlekowego można samodzielnie przygotować w domu.

Kwas mlekowy do higieny intymnej

Bardzo ciekawym i niezwykle korzystnym zastosowaniem kwasu mlekowego jest jego obecność w kosmetykach oraz preparatach leczniczych do higieny intymnej. Ma on za zadanie regenerację flory bakteryjnej okolic intymnych, przede wszystkim za sprawą wyrównania pH w narządach płciowych. Kwas mlekowy jest naturalnym probiotykiem stosowanym zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Dostępny jest w aptekach w postaci tabletek jak i kapsułek dopochwowych.

Zostaw odpowiedź