Makaron jako danie na wiele sposobów – wartości odżywcze i właściwości
Makaron jako danie na wiele sposobów
Makaron jest wytworem spożywczym pochodzącym z Włoch, ale z biegiem lat na dobre zadomowił się w tradycyjnej, polskiej kuchni. Dziś trudno sobie wyobrazić choćby zupę pomidorową bez makaronu, choć istnieje grono smakoszy twierdzących, że w tej kwestii zdecydowanie wygrywa ryż. Jak aranżować makaronowe dania, aby szybko się nie nudziły? Najlepszą zaletą makaronu jako surowca spożywczego jest między innymi to, że:
- nie kosztuje zbyt wiele
- szybko niszczy uczucie głodu
- z jednej paczki otrzymać można dużo gotowanego makaronu
- można go przygotować na słodko lub na słono
- może stanowić trzon większości ciepłych dań
- ma różne kształty, działające na wyobraźnię smakoszy
Okazuje się dziś, że tak naprawdę makaron makaronowi nierówny. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikomu nie przychodziło do głowy, że obecny w klasycznych makaronach gluten może powodować brzemienne w skutkach nietolerancje pokarmowe. Dziś, jako konsumenci, wszyscy jesteśmy bardziej świadomi tego, co jest ukryte w codziennej żywności i czego powinniśmy się wystrzegać. Dla wszystkich osób walczących z nietolerancją pokarmową na rynek spożywczy wprowadzone zostały makarony bezglutenowe. Czym różnią się one od makaronów klasycznych?
Makarony bezglutenowe
Są nieco droższe od tych standardowych, ale równie smaczne. Wytwarza się je z wysokiej jakości pszenicy durum. Im mniej glutenu posiada dany makaron, tym ciemniejszy jest jego kolor. Zazwyczaj taki makaron ma lekko brązową barwę. Po ugotowaniu w oko rzuca się nieco papierowa struktura. Makaron ten dość szybko schnie, więc po ugotowaniu oraz przecedzeniu warto go przechowywać pod przykryciem. Ugotowana torebka makaronu, zakupiona w supermarkecie, daje czubaty, litrowy garnek surowca, który możemy przeznaczyć na:
- dodatek do zupy
- składnik sałatki
- część zapiekanki
- danie na słodko (np. z twarogiem i cukrem, albo z jogurtem i świeżymi owocami)
Makaron już po ugotowaniu jest łatwy w obróbce. Gotowanie makaronu powinno odbywać się maksymalnie przez 10 minut. Jeśli gotujemy go dłużej, rozpada się i traci elastyczność.
Proste przepisy na makaronowe dania
Makaron ze szpinakiem
Od wielu już lat niezwykłym powodzeniem cieszy się wśród gospodyń domowych makaron ze szpinakiem. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Danie to idealnie nadaje się jako przystawka po delikatnej zupie na bazie świeżych warzyw. Potrzebujemy:
- paczkę makaronu (najlepiej rurki lub wstążeczki)
- opakowanie mrożonego szpinaku
- przyprawy
- słony ser feta
- słonecznik
Makaron oczywiście gotujemy do momentu, gdy uzyska charakterystyczną elastyczność. Na patelni podsmażamy mrożony szpinak. Gdy już będzie miękką masą, dodajemy do niego słony ser feta. Z doprawianiem trzeba się obchodzić ostrożnie, ser sam w sobie jest słony, a przy nadmiarze przypraw można zwyczajnie przesolić potrawę. Nie trzeba studzić składników. Makaron łączymy z masą szpinakową w jednym garnku. W osobnym naczyniu trzeba jeszcze uprażyć słonecznik. Wzbogaci on smak po dodaniu do makaronu. Przygotowany specjał najlepiej będzie spożyć na ciepło. Świetnie smakuje ze szklanką maślanki lub zsiadłego mleka.
Makaron na słodko lub na słono
Makaron z twarogiem
Twaróg to niezwykle uniwersalny, nabiałowy specjał, który smakować może zarówno na słodko jak i na słono. Kwestią zasadniczą jest umiejętne jego doprawienie. Połączenie białego sera z makaronem jest bardzo kaloryczne, ale też sycące, co bardzo chwalą sobie wszystkie osoby, pracujące fizycznie i doceniające fakt, że pod koniec pracowitego dnia, solidnym daniem nadrabiają braki energii w organizmie. Ugotowany makaron łączymy z rozmiękczonym twarogiem z dodatkiem słodkiej lub kwaśnej śmietany. Dzięki temu danie będzie miało charakterystyczny, mleczny smak. Przyda się też kilka łyżek cukru, a także cukru waniliowego, co tylko podkreśli aromat. Nie zaszkodzi dodać solidnej garści rodzynek, albo suszonych śliwek. Takie danie umiejętnie zastępuje deser. Makaron mieszany z twarogiem powinien być lekko przestudzony. W wersji słonej polecamy do twarogu dużo słodkiej papryki, bazylię i oregano, a także podsmażany boczek.To smaczne rozwiązanie na wczesny podwieczorek lub kolację.
Makaron do zupy
Jak należy rozważyć proporcje makaronu w zupie, aby nie zagłuszyć jej smaku? Nadmiar makaronu w zupie może zepsuć całe danie. Makaronu po ugotowaniu nigdy nie wrzucamy do garnka w zupie! Niektórzy o tym zapominają, a potem się dziwią, że po upływie kwadransa w garnku znajduje się sam makaron, a cały wywar z zupy został wchłonięty. Ugotowany makaron przed dodaniem do zupy na talerzu musi leżeć w osobnym naczyniu. Wystarczy przelać go do głębokiego durszlaka, postawić go na głębokim talerzu, aby cała woda ściekła i od góry przykryć pokrywką, aby makaron nie wyschnął. Ile dokładek zupy będziemy chcieli – tyle makaronu będziemy nakładać na talerz.
Makarony – różne rodzaje
Kliknij i sprawdź ceny!
O, makaronie ciężkostrawny!
Powszechnie wszyscy uskarżają się na kaloryczność makaronu. Jest on niewątpliwie smaczny, ale jeśli ktoś lubi bardziej jeść, niż się ruszać, na efekty specyficznej diety nie trzeba zbyt długo czekać. Bycie smakoszem produktów mącznych jest więc poniekąd wyzwaniem i motywacją do tego, by w odpowiednim momencie umieć odejść od stołu i nieco się poruszać, najlepiej na wolnym powietrzu.