Maltodekstryna – jaki ma wpływ na zdrowie?
Maltodekstryna jest znanym środkiem stosowanym w przemyśle spożywczym. Spożywa ją tak naprawdę każdy z nas w mniejszych bądź większych ilościach. Na większości przetworzonych produktów możemy znaleźć maltodekstrynę na etykiecie różnych produktów żywnościowych.
Maltodekstryna – co to takiego?
Jest to znany składnik spożywczy – polisachryd. Składnik ten otrzymujemy ze skrobi kukurydzianej, ryżowej bądź owsianej poprzez częściową hydrolizę. Maltodekstryna jest białym proszkiem, jeśli połączymy go z wodą, to otrzymamy lepką masę.
Jaki ma wpływ na nasze zdrowie?
Są badania, które mówią, iż maltodekstryna ma niedobry wpływ na nasz układ pokarmowy (przede wszystkim na florę bakteryjną). Środek ten nie kwalifikuje się jednak jako niebezpieczny dla zdrowia. Maltodekstryna ma też wysoki indeks glikemiczny. Na rynku jest też jej modyfikacja, która nie ulega trawieniu. Maltodekstryna może powodować takie same reakcje jak inne środki, które znajdziemy w środki, a więc alergie czy wzdęcia. Jako, że specyfik ten podnosi poziom cukru we krwi powinny go unikać osoby, które chorują na cukrzycę i te mające tendencję do tycia.
Jeśli maltodekstryna jest spożywana w normalnych, standardowych ilościach, to nie powinna wywrzeć żadnego wpływu na nasze zdrowie. Składnik ten otrzymujemy z roślin, jednak trzeba mieć na uwadze, iż jest on bardzo wysoko przetworzony. Specjaliści, którzy nadzorują wszystko co dzieje się na rynku spożywczym nie ostrzegają przed maltodekstryną. Warto wiedzieć, iż produkcja tego specyfiku jest podobna do procesów, które zachodzą w trakcie trawienia skrobi. To powoduje, że maltodekstryna jest łatwo przyswajalna. Bardzo duża ilość tego produktu powoduje, że zostaje nam skrobiowy posmak.
Zadbaj o swoje zdrowie!!!
Najlepsze suplementy diety!!!
Maltodekstryna w sporcie
Ciekawostką jest to, że maltodekstryna jest też wykorzystywana do odżywek (głównie węglowodanowych i węglowodanowo-białkowych) i napojów sportowych. Domniema się bowiem, iż produkt ten poprawia wyniki podczas ćwiczeń, jednak dotychczas znane badania są sprzeczne.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym
Maltodekstryna jest stosowana w różnych produktach dzięki swoim właściwościom. Przede wszystkim stosuje się ją w żywności dla niemowląt i dzieci, bowiem jest bardzo łatwo przyswajalna przez organizm. Często stosuje się ją także w przemyśle cukierniczym. Dzięki maltodekstrynie łatwiej osiągnąć odpowiednią konsystencję i przedłuża się trwałość produktu. Składnik ten jest też nośnikiem zapachu oraz smaku, działa jako emulgator i stabilizator. Stosuje się go też w procesie suszenia i jako środek podnoszący temperaturę zamarzania w mrożonkach.
Gdzie najczęściej spotkamy maltodekstrynę?
Maltodekstrynę stosuje się w niezliczonej ilości produktów. Najczęściej możemy ją jednak znaleźć w słodyczach, sosach, wędlinach, słodzikach, produktach w proszku, przyprawach, żywności dla niemowląt, lodach, konserwach, napojach sportowych, suplementach diety, lekach, masłach kremowych, jogurtach, serach czy owocach w puszkach. Jeśli chodzi o produkty mięsne, to maltodekstryna jest jednym ze składników solanek saletrzanych. Owe solanki są pożywką dla bakterii, dzięki którym mięso dojrzewa. Maltodekstryna ma także zdolność zastępowania tłuszczu. Co istotne nie zmienia wówczas smaku. Dzięki temu składnikowi np. w przypadku majonezów możemy zredukować ilość tłuszczu z nawet 80% do 20%.
Maltodekstryna jest niemalże wszędzie. Należy pamiętać, że nie szkodzi ona zdrowiu jeśli jest spożywana w normalnych ilościach.