Rokitniki – bogactwo właściwości zdrowotnych
Rokitnik to roślina pochodząca z Chin, Grecji i Tybetu. W Europie pojawiła się w okolicach I wieku p.n.e. została doceniona za poprawę zdrowia u koni, które zajadały się jagodami rokitnika podczas wypraw wojennych.
Nazwa rokitniki wywodzi się z hippophae rhamnoides, gdzie hipnos oznacza konia. Rokitnik po tragedii w Czarnobylu doskonale sprawdził się, jako lekarstwo na oparzenia oraz choroby popromienne. Obecnie rokitnik najpopularniejszy jest w Estonii, Rosji oraz Rumunii. Największa plantacja rokitnika na świecie jest prowadzana w Chinach, stamtąd też trafiają do nas najlepsze owoce.Rokitnik można również znaleźć w Polsce głównie nad Bałtykiem, ujściem Wisły i w Pieninach.
Rokitnik odznacza się wąskimi i lancetowatymi liśćmi, pomarańczowymi owocami oraz żółto-zielonymi kwiatami, występuje w postaci mocno rozgałęzionych krzewów.
Roślina głównie ceniona jest za bogactwo mikroelementów oraz witamin. Do najważniejszych substancji występujących w rokitniku zaliczyć możemy witaminę A, witaminę E, witaminę K, witaminę P, karotenoidy, kwas foliowy, fitosterole oraz kwasy organiczne. Dodatkowo rokitniki odnalazł swoje zastosowanie w kosmetyce, kuchni, a także pełni rolę rośliny ozdobnej.
Właściwości i zastosowanie rokitnika
Rokitniki to roślina posiadająca wiele właściwości odżywczych oraz zdrowotnych, posiada, bowiem około 190 bioaktywnych substancji, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Do głównych zalet zdrowotnych rokitnika należą:
- bogactwo składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń, krzem, potas
- liczne antyoksydanty, flawonoidy, fenole, lipidy aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
- bardzo duża zawartość witaminy C(porównywana do aronii i dzikiej róży) – wzmacnia odporność
- duża zawartość kwasów tłuszczowych miedzy innymi kwas omega-7 (źródło pozytywnych właściwości zdrowotnych i przeciwutleniacz)
Rokitnik w kosmetyce i kuchni
Rokitnik jest wszechstronną rośliną i źródłem stężonych polifenoli, witamin, minerałów oraz beta-karotenu. Jego wyjątkowe właściwości wykorzystywane są w kosmetyce, głównie w produktach mających działanie nawilżające oraz preparatach zapobiegających łysieniu oraz przeciwłupieżowych. Działa pozytywnie na skórę borykająca się z przebarwieniami, łuszczycową i zniszczoną. Kosmetyki z rokitnika mają właściwości regenerujące i mocno nawilżające.
W kuchni rokitnik służy, jako dodatek do przygotowania przetworów, herbat, soków, dżemów, i olejów. Rokitnik to jedna z niewielu roślin, która nawet po gotowaniu czy suszeniu utrzymuje swoje właściwości zdrowotne. Posiadanie dużej ilości witaminy C sprawia, że sok z rokitnika może zastąpić cytrynę do przyprawiania potraw.
Rokitnik w medycynie naturalnej
Rokitnik posiada właściwości przeciwgorączkowe, pozwala zwalczyć chorobę wrzodową dwunastnicy, wrzodową żołądka i polecany jest przy stanach zapalanych narządów wewnętrznych. Dostarcza dużą ilość witaminy C i E, które pomagają wzmocnić odporność, wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Witamina K obecna w rokitniku wpływa korzystnie na poprawę krzepliwości krwi.
Olej rokitnikowi pomaga zwalczyć zgagę, choroby wrzodowe oraz dolegliwości bólowe. Dodatkowo sprawia, że rany na ciele szybciej się goją oraz znikają inne choroby skóry. Rokitnik sprawdza się również przy częsty bólach i usztywnieniach stawów.
Różnego rodzaju oparzenia, odmrożenia oraz odleżyny zacznie szybciej znikają po okładach z rokitnika lub kąpielach ziołowych. Rokitnik dostarcza bardzo dużo energii jest dużo zdrowszy od kawy, a ma podobne działanie. Polecany jest do picia sportowcom i osobom, na co dzień zmagającym się z dużym wysiłkiem fizycznym.
Jak przyjmować rokitnik?
Rokitnik nie daje żadnych sutków ubocznych, poleca się go stosować 3 razy dziennie. Z jego owoców można przyrządzić: olej, napar, przewroty, soki lub kąpiel i kosmetyki. Suszone owoce z rokitnika zamówić można na natur-sklep.pl . Olej rokitnikowy na powinien być przyjmowany 3 razy dziennie przed posiłkami w postaci 10 mililitrów. Innym sposobem na spożywanie rokitnika jest przygotowanie naparu z 2 łyżek suszonych owoców zalanych szklaną wrzątku.