Seler naciowy dla zdrowia i urody – właściwości i zastosowanie

Seler naciowy dla zdrowia i urody

Seler naciowy pojawił się na naszych stołach stosunkowo niedawno. Wprowadzony został jako modny dodatek do jednej z sałatek, która miała świadczyć o nowoczesnych gustach domowników. Seler naciowy w kuchni włoskiej stanowi razem z marchewką i cebulą absolutną bazę większości zup i sosów. Nadaje bowiem potrawie specyficzny, delikatny i świeży aromat, a na tyle intensywny, że można w potrawie ograniczyć sól. Seler naciowy to warzywo uwielbiane przez gwiazdy muzyki i filmu ze względu na bogactwo substancji odżywczych przy niewielkiej kaloryczności.

Właściwości odżywcze selera

Seler i to zarówno w postaci bulwy jak i naci posiada mnóstwo odżywczych i zdrowych składników. Badacze doszukali się w nim ponad 80 cennych dla zdrowia substancji. Aż trudno uwierzyć, że takie bogactwo składników może zawierać się w warzywie o tak niskiej kaloryczności. W 10 dag bulwy selera znajduje się 7 kalorii, a w tej samej ilości selera naciowego będzie 5 kalorii.

Seler zawiera m. in. :

  • witaminę C i to dwa razy więcej niż w kojarzących się z tą witaminą cytrusach
  • witaminę B kompleks
  • witaminę PP
  • kwas foliowy
  • beta-karoten
  • witaminę E
  • fosfor
  • cynk
  • potas
  • wapń
  • magnez
  • żelazo

Bogactwo składników odżywczy spopularyzował seler naciowy jako składnik wielu diet odchudzających, jego działanie polega na wspomaganiu spalania tkanki tłuszczowej, oczyszczania organizmu i stymulacji jego funkcjonowania. Jednocześnie docenia się jego zdolność stymulacji procesów trawiennych, zapobiega m.in.: zaparciom. Seler naciowy to jeden z antyoksydantów wiążący wolne rodniki. Seler naciowy korzystnie wpływa na włosy i skórę. Systematyczne spożywanie tego warzywa odżywia i uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów, seler również posiada zdolność minimalizacji obrzęków i łagodzenia bólu związanego choćby z artretyzmem.

Właściwości zdrowotne selera naciowego

Właściwości zdrowotne selera naciowego znane są od czasów starożytnych. Seler stosowany był jako środek uspokajający i afrodyzjak. Seler naciowy wpływa pozytywnie na wiele procesów życiowych wspomagając je lub stymulując, seler naciowy:

  • Zmniejsza stres, a to za sprawą zawartego w nim magnezu, potasu i wapnia, które wywierają korzystny wpływ na cały układ nerwowy. Niacyna z kolei obniża stężenie hormonów stresu, dlatego zaleca się spożywanie selera naciowego osobom narażonym na stres oraz mającym problem z bezsennością na tym tle. Seler naciowy z pewnością wpłynie na lepszy sen.
  • Obniża ciśnienie krwi oraz cholesterol. Seler naciowy posiada działanie moczopędne, a jednocześnie rozszerza naczynia krwionośne umożliwiając obiegowi krwi swobodny przepływ. Warzywo to skutecznie działa na obniżenie ciśnienia krwi, niektórzy badacze twierdzą, że spełnia tę funkcję na poziomie leków na obniżanie ciśnienia. Zawarta w selerze naciowym butylphthalide obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Seler naciowy działa przeciwnowotworowo za sprawą zawartej w nim apigeniny, substancji o takich właśnie właściwościach. Zabija ona komórki rakowe i hamuje wzrost guzków. Według badań substancja ta szczególnie jest pomocna w zwalczaniu nowotworów jajników, wątroby, prostaczy, trzustki i płuc.
  • Zgodnie z tradycją seler naciowy jest lekiem na potencję i jednocześnie afrodyzjakiem dzięki znajdującym się w nim feromonom: androsteronowi oraz androstenolowi, arginina z kolei usprawnia przepływ krwi. Dlatego zalecany jest mężczyznom ze zdiagnozowanymi problemami z potencją.
  • Seler naciowy pozytywnie wpływa na wzrok. Zawarta w nim witamina A pozytywnie wpływa na oczy. Dzięki systematycznemu spożywaniu selera naciowego można ustrzec się zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Seler naciowy zmniejsza obrzęki. Zawarty w nim potas i sód regulują gospodarkę wodną, dzięki czemu zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie a jednocześnie seler posiada zdolność zapobiegania odwodnieniu.
  • Seler posiada odczyn zasadowy, dzięki czemu jest cennym warzywem odkwaszającym organizm. Seler przywraca równowagę kwasowo-zasadową.
  • Poprawia trawienie dzięki zawartości dużej ilości błonnika i włókna pokarmowego. Błonnik pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit a włókno pokarmowe zapobiega zaparciom.
  • Seler naciowy działa również odmładzająco, woda w nim zawarta nawilża cały organizm i skórę oraz dostarcza cennych dla urody witamin C i E chroniących organizm przed wolnymi rodnikami.
  • Seler wspomaga też odchudzanie, przede wszystkim za sprawą zawartej w nim wody, regulacji układu trawiennego i moczowego, a także witaminy C wspomagającej spalanie tłuszczu.
  • Seler naciowy wspomaga produkcję żółci i  wspomaga jej uwalnianie, polepsza pracę nerek oraz serca.

Produkty z dodatkiem selera
Kliknij i sprawdź ceny!

Seler naciowy w kuchni

Seler naciowy jest doskonały do chrupania z dodatkiem sosów czy dipów. A w postaci soku w połączeniu choćby z jabłkiem stanowi ożywczy napój. Bogactwo składników odżywczych zawartych w tak przygotowanym soku dodaje zdrowia i urody. Seler jest także doskonałym dodatkiem do sałatek. Jego trochę pikantny smak i chrupkość wzbogaca każdą surówkę. Świetnie komponuje się z orzechami, jabłkiem czy buraczkami.

Zostaw odpowiedź