Szpinak – z czym smakuje najlepiej? Wartości odżywcze i właściwości szpinaku
Szpinak – z czym smakuje najlepiej?
Szpinak jako warzywo posiada bardzo wiele zalet. Przede wszystkim jest nośnikiem żelaza, niezbędnego nam do życia. Poza tym bogaty jest w liczne witaminy oraz substancje wpływające na detoksyzację naszego organizmu. Szpinak jest produktem bardzo tanim i w trosce o codzienne dostarczanie żelaza, witamin, a także oczyszczenie można go w różnych formach spożywać codziennie. Jest warzywem łatwym o obróbce. Świeże liście szpinaku jak najbardziej stanowić mogą formę przekąski, jeśli zależy nam na tym, by szpinak w trakcie cieplnej obróbki nie tracił ważnych wartości odżywczych. Ma lekko gorzkawy smak. Można przegryzać liście szpinaku z dodatkiem dietetycznego, białego serka z odrobiną szczypiorku. Jeśli np. ktoś w czasie oglądania wieczornego filmu lub koncertu lubi coś przegryzać między scenami, to już lepiej zdecydować się na świeże liście szpinaku z jakimś zimnym dipem, niż na kolejną paczkę chipsów, odkładających się później w formie tłuszczu na biodrach. Jest zdrowo, smacznie, a nasz brzuch nie czuje w sobie tykającej bomby. Zawracamy w ten sposób z drogi do miażdżycy i innych chorób.
Szpinak do naleśników na słodko? A kto zabroni?
Szpinak odnaleźć się może nie tylko w klasycznych daniach obiadowych. Można spróbować zastosować go także w specjałach deserowych. Popularne w ostatnim czasie naleśnikarnie, korzystające z naturalnych surowców i sprawdzonych smaków, coraz częściej starają się zaskoczyć swoich sympatyków nowymi specjałami, z użyciem elementów do tej pory rzadko stosowanych, pomijanych lub dotychczas uznawane za nietrafione. Domowe naleśniki szpinakowe, tym razem w wersji nie słonej, ale słodkiej, można wykonać jako pomysł na deser. W końcu ciasto naleśnikowe jest uniwersalne, w zależności od tego, na ile chcemy je dosłodzić. Przydadzą się:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- gęsta śmietana do ubicia
- substancje zagęszczające
- suszone lub świeże listki męty
- zimna herbata miętowa
- cukier lub słodzik
Ubitą śmietanę łączymy z rozmrożonym szpinakiem, drobniutko pokrojonymi listkami mięty oraz substancjami zagęszczającymi. Najlepiej będzie użyć miksera. Stopniowo przy tym dodaje się też zimną i mocną herbatę miętową, ale trzeba to robić ostrożnie, żeby substancja przeznaczona na słodki farsz nie była zbyt rzadka. Słodkie naleśniki ze szpinakiem te są bardzo smaczne i charakteryzują się niezwykle orzeźwiającą nutą. Można się w nich zakochać już po pierwszym spróbowaniu.
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem wędzonym
Są niezwykle wykwintnym daniem, coraz bardziej docenianym przez Polaków, zmęczonych już trochę naleśnikami z twarogiem lub mięsem. Naleśniki ze szpinakiem oraz łososiem są niezwykle lekkie, a przy tym sycące. Śmiało można je serwować jako drugie danie podczas rodzinnego obiadu. Na cienkie, jasne naleśniki nakładamy farsz złożony ze:
- szpinaku
- słonego sera feta
- prażonego słonecznika
- drobno posiekanych, suszonych pomidorów
Dla zagęszczenia farszu można jeszcze dodać odrobinę bułki tartej przy podsmażaniu farszu. Ciekawej nuty smakowej nadać może także cienko pokrojony, świeży por oraz odrobina cebuli i czosnku. Naleśniki z farszem w formie zwijanej można spożywać od razu po zwinięciu, ale polecamy także wersję zapiekaną. Zwinięte naleśniki ze szpinakiem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dokładnie wysmarowanym tłuszczem. Najlepiej będzie kłaść naleśniki ciasno, jeden przy drugim, aby danie było jeszcze bardziej sycące. Na naleśniki wysypujemy startą mieszankę serów:
- gouda
- parmezan
- mozarella
- cammembert pleśniowy
Doprawiamy z wierzchu do smaku i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do spożycia. Jest bardzo smaczne i kaloryczne, ale trudno sobie odmówić jego spróbowania, gdy niebiańskie zapachy unoszą się w całej kuchni.
Naleśniki ze szpinakiem i z gotowanym jajkiem
Szpinak w przepisach na naleśniki bardzo lubi sąsiedztwo jajek oraz mięsa. Wracając jeszcze do tematu smażenia naleśników, jeśli ktoś uważa się za absolutne beztalencie w tej dziedzinie, zawsze może kupić gotowe płaty naleśnikowe. Są one bardzo szerokie, więc pomieszczą dużo farszu z jakichkolwiek surowców. Nam najbardziej odpowiadają placki na tortillę, które są równie smaczne, jak tradycyjne, polskie naleśniki z gorącej patelni. Farsz do takich naleśników zrobimy z:
- podsmażonego szpinaku
- marchewki
- gotowanych jajek, pokrojonych w kostkę
- kawałków smażonego boczku
- zielonego groszku i kukurydzy
Wersja wegetariańska jak najbardziej dopuszcza pominięcie boczku w przepisie. Jeśli chcemy, by coś w naleśnikach ze szpinakiem zastępowało smak mięsa – można zdecydować się na soję soloną sowicie przyprawami do mięsa.
Produkty ze szpinakiem
Kliknij i sprawdź ceny!
Przyprawy do smacznego farszu naleśnikowego
Smak naleśników, jakie przygotujemy wraz ze szpinakowym nadzieniem, w dużej mierze zależy od tego, na jakie połączenie przypraw się zdecydujemy. Bogactwo ziół daje zawsze fascynujący smak i aromat, dlategom nie warto sobie żałować. Lekką gorycz szpinaku przyćmić można między innymi:
- tymiankiem
- czerwoną papryką
- gałką muszkatałową
- rozmarynem
- pieprzem ziołowym
- czosnkiem