Tapioka egzotyczna i lekkostrawna – poznaj jej wartości odżywcze!
Białe i drobne kuleczki, czyli tapioka. Niektórzy porównują ją do pereł, inni do styropianu. Tapiokę otrzymuje się z bulw manioku. Jest bezsmakowa i bezzapachowa, dlatego tak doskonale nadaje się do potraw zarówno pikantnych jak i słodkich. Jednocześnie jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, co czyni z niej optymalną potrawą dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego.
Właściwości odżywcze tapioki
Tapioka jest rodzajem kaszy wytwarzanej z bulw manioku jadalnego. Maniok pochodzi z Ameryki Południowej, aktualnie uprawiany jest w Afryce, Brazylii, Gujanie, na Jawie i w Singapurze. Jest tam składnikiem codziennego jadłospisu, tym bardziej że z bulwy manioku nie tylko wyrabia się tapiokę. Tapioka dla mieszkańców Ameryki Południowej i Afryki stanowi podstawę ich wyżywienia, posiada podobne znaczenie jak u nas ziemniaki. Co ciekawe, bulwy manioku surowe są rośliną trującą, zawierają bowiem glikozyd manihotoksyny, który przekształca się w kwas pruski, silną truciznę. Natomiast bulwa manioku po ugotowaniu i wysuszeniu zamienia się w mąkę skrobiową, która służy do codziennych wypieków chleba, bułek, placków czy nawet wyrobu alkoholu.
Z bulw manioku produkuje się też kaszę o nazwie attike. Bulwy tarte i smażone to z kolei gari. W naszym kraju najpopularniejsza jest tapioka. Wartość odżywcza 100 g tapioki to aż 358 kcal, a ponadto tapioka zawiera:
- białko
- tłuszcze
- błonnik
- tiaminę
- witamina B6
- kwas foliowy
a także:
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- cynk
Przede wszystkim tapioka jest najlepszym źródłem skrobi opornej, takiej, która wspomaga codzienne funkcjonowanie układu pokarmowego.
Tapioka najlepsza dla alergików
Tapioka w naszym kraju sprzedawana jest najczęściej pod postacią granulatu, niewielkich kulek, rzeczywiście przypominających nieco strukturę styropianu. Czasami można dostać ją w postaci proszku, płatków czy pałeczek. Popularność tapioki w diecie bezglutenowej bierze się właśnie z głównej cechy tapioki, czyli braku w niej glutenu. Dzięki temu stanowi wspaniałą bazę pokarmową dla osób chorych na celiakię czy alergię na gluten. Będzie też pożądanym produktem spożywczym i tonującym dla osób cierpiących na różnego rodzaju alergie pokarmowe.
Tapioka nie jest jedynym produktem w naszej kuchu pozbawionym glutenu. Glutenu nie zawierają również:
- tapioka, przedmiot artykułu
- ryż
- kukurydza
- soja
- proso
- gryka
- amarantus
- teff
- komosa ryżowa
- chleb świętojański
- mąka orzechowa
Jednocześnie tapioka posiada jedynie śladowe ilości białka, natomiast jest doskonałym źródłem węglowodanów, zawiera ich prawie 90%, przy czym węglowodany tapioki cechuje lekkostrawność. Lekkostrawność węglowodanów i tym samym całego produktu pozwala na włączenie tapioki do diety dzieci i osób starszych. Zalecana jest również osobom ciepiącym na wrzody żołądka czy inne choroby układu pokarmowego. Tapiokę zaleca się również osobom w trakcie rekonwalescencji, choćby po zabiegach chirurgicznych.
Tapioka Bio
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!
Tapioka w kuchni
Tapioka może mieć postać mąki lub kuleczek o różnej wielkości i odcieniu. Jeżeli z tapioki ma powstać pudding, legumina, kisiel czy budyń najlepiej użyć kulki tapioki o niewielkiej średnicy. Taka tapioka doskonale nada się również do zagęszczenia zupy lub sosu. Natomiast większe kulki tapioki doskonale nadają się do niezwykle popularnej bubble tea, kolorowego drinka. Kulki tapioki można namoczyć wcześniej w kolorowych sokach i ułożyć na dnie szklanki do drinków. Taki napój wygląda niezwykle efektownie.
Tapioka używana jest również do wyrobu racuchów, naleśników, sufletów, musów czy galaretek. Warto także skorzystać z niej zamiast makaronu choćby w rosole czy innej zupie. Świetnie uzupełnia każdą sałatkę, a nawet nadaje się do wypieków ciast czy chleba. Tapiokę można przechowywać w domowej kuchni nawet dwa lata w szczelnym opakowaniu. Jednak przed spożyciem trzeba ją zawsze ugotować oddzielnie lub jako składnik potrawy. Kulki tapioki będą gotowe, gdy staną się w trakcie obróbki termicznej prawie przezroczyste.
Kulki tapioki należy gotować ok. 40 minut, dotyczy to tych mniejszych. Natomiast kulki większe, dostępne w sprzedaży są już najczęściej przetworzone i wymagają tylko zalania ich gorącą wodą i gotowania ok. 5 minut. Po zdjęciu z ognia kulki tapioki powinno się przelać zimną wodą. Można również kuleczki tapioki przed obróbką termiczną namoczyć w wodzie, czy innym płynie, w zależności od potrzeb.
Tapiokowe desery
Tapioka sama w sobie pozbawiona jest smaku, dlatego najlepiej łączyć ją z innymi produktami wyrazistymi w smaku. Tapioka doskonale nadaje się do wyrobu smakowych puddingów, np. na bazie mleka kokosowego, w którym gotuje się kulki tapioki. Po dodaniu wanilii, czekolady, owoców , cynamonu czy innych przypraw powstaje wspaniały lekkostrawny deser. W Brazylii przygotowuje się deser z tapioki gotowanej w czerwonym winie, do którego dodaje się korzenne, aromatyczne przyprawy.