Wegańscy sportowcy – odżywianie ciała i umysłu
Wokół funkcjonowania ludzkiego organizmu wyłącznie w oparciu o posiłki typowo wegetariańskie czy wegańskie narosło już wiele mitów, głównie na temat tego, czy wyzbywając się produktów mięsnych lub nawet tych pochodzenia zwierzęcego dostarczamy sobie odpowiednich witamin i związków odżywczych. Dotyczy to całkiem przyziemnych wątpliwości, dotykających zwykłego człowieka, a co tu dopiero mówić o wyczynowym uprawianiu jakiegoś sportu. Tymczasem wielu profesjonalnych atletów zdaje się doskonale łączyć taki styl życia z codziennymi treningami, zarówno w ujęciu dbania o ciało, jak i umysł.
W pierwszym przypadku, krytycy zwykle zarzucają, że uzyskanie masy mięśniowej z prawdziwego zdarzenia możliwie jest tylko dzięki potrawom z mięsa. Oczywiście prawdą, jest, że najlepszym sposobem na budowanie tkanki mięśniowej jest wysokie spożycie białka, które wykorzystane w odpowiedni sposób skutecznie wspomaga nas także przy odchudzaniu. Nie oznacza to jednak, że jego źródłem nie mogą być produkty roślinne. Wiele z nich w istocie posiada wysoką zawartość protein. Będą to wszelkiego rodzaju ziarna, orzechy, a także zboża (pszenica, owies, ryż) czy warzywa takie jak brukselka i brokuły. Sporo z nich jest także wysokokaloryczna, co jest również kluczowe przy zwiększaniu wagi. Faktem jest, że przy naprawdę zaawansowanych treningach takich produktów będzie trzeba spożyć odpowiednio dużo, co może nastręczyć pewnych trudności. Dodatkowo bardzo ważną kwestią, na którą trzeba niewątpliwe zwrócić uwagę jest przyswajalność różnego rodzaju białka przez organizm, w zależności od źródła jego pochodzenia. Te i inne problemy warto przedyskutować ze specjalistami w odpowiednich dziedzinach, którzy pomogą dopasować plan do indywidualnych cech i możliwości.
Niemniej jednak spożywanie posiłków kuchni wegańskiej nie oznacza konieczności rezygnowania z uprawiania nawet najbardziej wymagających sportów i to na najwyższym stopniu intensywności. Zdeklarowani weganie z powodzeniem rywalizują nawet w tak ciężkich dyscyplinach jak futbol amerykański, boks, walki MMA czy bieganie maratonów. Jak najbardziej możliwe jest też uzyskanie imponujących efektów w kwestii rozbudowy i utrzymania masy mięśniowej. Żywym przykładem jest Patrik Baboumian, niemiecki siłacz (strongman) o ormiańskich korzeniach, mistrz świata i Europy, który przy wzroście około 170 cm waży 110 kilogramów.
Jeśli zaś chodzi o aspekt prawidłowego odżywiania mózgu, również tutaj nie brakuje sceptyków głoszących wyższość mięsa nad posiłkami roślinnymi. W pewnej mierze jest to prawda. Niezbilansowana dieta wegańska może nieść za sobą poważne zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dbać należy szczególnie o spożywanie odpowiednich produktów, między innymi tych zawierających żelazo, cynk, witaminę D3 i witaminę B12. Ta ostatnia jest chyba największą kwestią sporną, ponieważ weganie rezygnują praktycznie z wszystkich bogatych w B12 pozycji. Rozwiązaniem są wzmocnione witaminą płatki śniadaniowe lub korzystanie z suplementów. Zwracając uwagę na wszystkie potencjalne niebezpieczeństwa, dieta wegańska z pewnością przyniesie wiele korzyści w długiej perspektywie. Wracając do sportu, zaskakujący przykład znajdziemy w świecie pokera, gdzie zawodnicy muszą wykazać się przede wszystkim niesamowitymi zdolnościami analitycznymi. Choć na pierwszy rzut oka może się to wydawać błahostką, to jednak długie godziny spędzone na turniejach, na których trzeba przez cały czas utrzymywać skupienie i wzmożoną aktywność umysłu pracującego na wysokich obrotach, mogą nieźle dać się we znaki, a i kondycja fizyczna nie jest bez znaczenia.
Dlatego ważne jest tutaj odpowiednie zadbanie o organizm. Współcześnie można zaobserwować zmieniające się treny żywieniowe u pokerzystów, którzy niegdyś reprezentowali raczej mało zdrowe podejście do tematu, co przejawiało się najczęściej wyborem klasycznych fastfoodów i konsumowaniem sporych ilości alkoholu. W dzisiejszych czasach gracze przykładają zdecydowanie większą wagę do tego, co jedzą i piją, zwłaszcza jeśli może to wpłynąć negatywnie na utrzymanie przez nich koncentracji podczas długotrwałych rozgrywek. Nie wszyscy oczywiście od razu zostają na co dzień wegetarianami czy weganami, ale niewątpliwie zainteresowanie takim wyborem jest zauważalne. Zadeklarowanym wielbicielem kuchni wegańskiej i gorącym orędownikiem promowania zdrowego trybu życia w ogóle jest na przykład Daniel Negreanu. Kanadyjski zawodnik, który w latach 90. został najmłodszym zdobywcą bransoletki WSOP – nieoficjalnych mistrzostw świata, to jedna z najjaśniejszych postaci w branży.