Aktywność fizyczna powinna być stałym elementem w życiu każdego z nas. Różnorodne formy sportów są nie tylko zdrowe, ale są również wspaniałą alternatywą spędzania wolnego czasu. Sport często stanowi również hobby, które niekiedy wiążemy z naszą przyszłością. Niestety nie każdego przekonują pozytywy, przemawiające za uprawianiem aktywności fizycznej. Wiąże się to dość często z powszechnie panującym zdaniem, że uprawianie sportu jest prostą drogą do wypadków, a co za tym idzie – złamań, zwichnięć czy kontuzji. Jednym z najbardziej nieprzyjemnych oblicz sportu są zakwasy. Skąd bierze się ten silny i nieznośny ból?
Jak powstają zakwasy?
Prawidłowa nazwa zjawiska potocznie nazywanego zakwasami to zespół opóźnionego bólu mięśniowego. Wbrew pozorom zakwasy są zjawiskiem pozytywnym, gdyż wskazują na to, że nasze mięśnie są wprawiane w ruch. Pojawiają się u osób, które po długiej przerwie lub nagle zaczęły uprawiać aktywność fizyczną – wskutek tego dochodzi do stanu zapalnego mięśni, które stymulują receptory odpowiedzialne za ból. Receptory nie są jednak stymulowane od razu – dzieje się to dopiero po parenastu godzinach intensywnego treningu. Równie często zakwasy pojawiają się w wyniku małych urazów włókien mięśniowych. Ból powstały na wskutek zakwasów utrzymywać się może od 5 dni nawet do 2 tygodni.
Jaka są główne przyczyny powstawania zakwasów?
- ćwiczenie w warunkach lub z przyrządami i obciążeniami, do których nasz organizm nie jest przyzwyczajony
- brak odpowiedniego rozgrzania organizmu i konkretnych partii ciała przed treningiem
- brak zastosowania tzw. treningu wyciszającego – na zakończenie treningu. Są to lekkie ćwiczenia rozciągające
- zbyt intensywny trening po dłuższej przerwie bez aktywności fizycznej
Czy kwas mlekowy jest przyczyną zakwasów?
Dość popularnym jest stwierdzenie, że zakwasy są przyczyną kwasu mlekowego. Nic bardziej mylnego. Kwas mlekowy, który powstaje w tkance mięśniowej wskutek intensywnej pracy mięśni zostaje wypłukany nawet 30 minut po wysiłku fizycznym – nawet nieco dłuższe „zaleganie” tego produktu w organizmie nie powoduje zniszczenia komórek. Ponadto jest produktem, który jest regularnie zużywany przez wątrobę, więc nie ma możliwości, by regularnie zalegał w naszych mięśniach.
Czy można uniknąć zakwasów?
Przy odpowiednio zaplanowanym treningu i zbilansowanej diecie możemy uniknąć lub złagodzić zakwasy. Trzeba pamiętać, aby ćwicząc po raz pierwszy po dłuższej przerwie nie ćwiczyć zbyt długo i intensywnie. Według naukowców – regularne spożywanie soku wiśniowego przed rozpoczęciem treningu obniża występowanie zakwasów lub w znaczy sposób łagodzi ból. Ważny jest również prawidłowy dobór obciążenia np. podczas podnoszenia ciężarów. W uniknięciu nieprzyjemności związanych z zakwasami ogromny wpływ ma to, czymś się odżywiamy. Pamiętajmy by zaczynając treningi ograniczyć spożywanie tłustego mięsa i kofeiny, zaś do jadłospisu włączyć zielone warzywa, cytryny i ogórki. Można również wspomóc się wizytą w saunie, jacuzzi lub po prostu brać długie kąpiele, które pomogą uniknąć zakwasów, a w razie ich występowania – uśmierzyć ból. Przy bolesnych zakwasach zalecany jest trening wytrzymałościowy – 30 minut biegania lub jazdy na rowerze.
Jak leczyć zakwasy ?
Powinniśmy przede wszystkim na jakiś czas ograniczyć intensywne treningi – nie oznacza to jednak, że powinniśmy w zupełności zrezygnować z aktywności fizycznej. Powinniśmy delikatnie i stopniowo wpływać na ukrwienie naszych mięśni, poprzez masaże, kąpiele w gorącej wodzie. Możemy również skorzystać z niekonwencjonalnych metod naszych babć – baniek lekarskich.
Żel chłodzący na zakwasy
Kliknij i poznaj ceny!
Piwo dobre na zakwasy ?
Nic bardziej mylnego! Piwo w żaden sposób nie pomaga w pozbyciu się zakwasów, a wręcz przeciwnie – piwo osłabia anabolizm organizmu, a jako napój o ogromnej ilości kalorii przyniesie dla organizmu więcej złego, niż dobrego.
Domowe sposoby na zakwasy:
Istnieje wiele prostych metod, aby walczyć z zakwasami w domowym zaciszu. Musimy przede wszystkim pamiętać o piciu dużej ilości wody – najlepiej z dodatkiem cytryny lub ogórka z dodatkiem miodu – cukry i mikroelementy są bardzo ważne przy „leczeniu” zakwasów. Jeśli jesteśmy zwolennikami warzyw, powinniśmy pamiętać o buraku – gdyż jest to warzywo, które doskonale działa na uśmierzenie bólu mięśni. W uzupełnieniu poziomu elektrolitów, co jest niesamowicie ważne w leczeniu zakwasów pomoże nam pomidor. Ponadto możemy stosować miejscowo kefir czy jogurt naturalny – taki zimny okład przyniesie nam chwilową ulgę, oraz zmniejszy obrzęki. Wykorzystać możemy również maści przeciwbólowe, plastry rozgrzewające lub chłodzące, oraz kremy. Aby poprawić nasze krążenie, a co za tym idzie, pobudzić mięśnie, zalecane są również prysznice naprzemienne – na przemian polewamy ciało gorącą i zimną wodą. Możemy również skorzystać z wizyty u fizjoterapeuty – rozluźniający, delikatny masaż rozluźni nasze mięśnie. W ostateczności powinniśmy pamiętać o lekach przeciwbólowych i przeciwzapalnych.