Co zakwasza a co odkwasza organizm?

Po ciężkim treningu dochodzi do zakwaszenia organizmu. Dochodzi do tego jednak wówczas, gdy mamy nieodpowiednią dietę. Warto wiedzieć, że zakwaszenie organizmu nie jest niczym dobry. Wówczas dochodzi do spowolnienia regeneracji organizmu. U większości osób, u których to wystąpi pojawia się także gorsze samopoczucie.

Trzeba zachować odpowiednie proporcje

Pomiędzy pokarmami powinny być zachowane odpowiednie proporcje. Musimy więc zadbać o to, by zachować odpowiednie proporcje między pokarmami zakwaszającymi a odkwaszającymi organizm. Jeśli będziemy spożywali więcej produktów, które mocno zakwaszą bądź odkwaszą nasz organizm – może to się niekorzystnie odbić na naszym zdrowiu. Najlepiej, żebyśmy w ciągu dnia stosowali dietę, gdzie będzie 80% związków odkwaszających i 20% zakwaszających. Koniecznie trzeba też pamiętać o spożywaniu dużej ilości płynów  – przede wszystkim wody.  Trzeba też pamiętać o zachowywaniu odpowiedniej higieny, unikać stresów i zadbać o właściwą ilość snu w ciągu doby.

Zakwaszenie organizmu

Prawidłowe PH naszej krwi waha się od 7,35 do 7,45. Jeśli do naszego organizmu będzie dostarczanych więcej produktów zakwaszających dojdzie do zakwaszenia organizmu. Przyczyną zakwaszenia może też być intensywny tryb życia, dużo stresu, unikanie aktywności fizycznej itp. Bardzo istotne jest też nasze odżywianie się. Zakwaszająco działają na nas produkty, które zawierają fosfor, siarkę oraz chlor, czyli np. alkohol, kawa, słodycze, sery, ryby, mięso, wędliny, śliwki, soki owocowe, chleb (razowy, orkiszowy i żytni), słonecznik, dziczyzna, margaryna, smalec, masło, ziemniaki, ryż, wiśnie czy baranina. Wysoce zakwaszające są też orzeszki ziemne, mleko, żurawina, wołowina czy wieprzowina.

Objawy zakwaszenia organizmu

Zakwaszenie organizmu objawia się m.in. wzdęciami, trądzikiem, bólami głowy, zmęczeniem, bólami stawów czy zgagą. U niektórych osób dochodzi do wypadania włosów, są też tacy, którzy stają się nadmiernie nerwowi. Jeśli mamy zakwaszony organizm będziemy mieli też problem z pozbyciem się nadprogramowych kilogramów. Problemem jeśli chodzi o zakwaszenie organizmu jest to, że wiele osób bagatelizuje powyższe objawy sądząc, że to zwykłe przemęczenie. Jest to bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu. Bagatelizowanie zakwaszenia może doprowadzić do alergii, różnego rodzaju grzybic, astmy, miażdżycy, zapalenia stawów, zapalenia spojówek, nowotworów czy choroby wrzodowej. Co ważne, jeśli pojawią się te choroby – to jeszcze bardziej nasilają zakwaszenie naszego organizmu.

Okazuje się, że w obecnych czasach zakwaszenie organizmu stało się ogromnym problemem. Na co dzień zjadamy coraz więcej kwasotwórczych produktów, a rzadziej spożywamy owoce, warzywa bądź kasze.

Należy też pamiętać o tym, że zakwaszenie organizmu może być również spowodowane tym, że źle działają niektóre nasze narządy np. wątroba, trzustka, żołądek nerki czy pęcherzyk żółciowy.

To czy nasz organizm jest zakwaszony możemy sprawdzić badając krew i mocz. Jeśli podejrzewamy, że zmagamy się z zakwaszeniem organizmu nie powinniśmy się odkwaszać na własną rękę. Warto skonsultować to z lekarzem, który podejmie odpowiednie leczenie.

Odkwaszenie organizmu

Jeśli stwierdzimy, że nasz organizm jest zakwaszony musimy podjąć wszelkie kroki, by go odkwasić. Dlatego ważne jest, by w naszej diecie pojawiły się produkty o odczynie zasadowym. Jakie produkty odkwaszą nasz organizm? Są to: przede wszystkim owoce (m.in. truskawki, kiwi, banany, arbuzy, cytrusy, oraz warzywa takie jak: szparagi, pietruszka, buraki, sałata, kabaczek czy słodkie ziemniaki. Alkalizujące są też: migdały, zielona herbata, syrop klonowy, kasza jaglana, kukurydza, mleko kozie, kokos, orzechy włoski czy soczewica.

f-aflofarm-eliminacid-30-tabletek
Suplement diety odkwaszający organizm
Kliknij i sprawdź ceny!!!

Chcą odkwasić organizm musimy też ograniczyć spożycie produktów, które go zakwaszają. Zmiana nawyków żywieniowych jest w tej kwestii bardzo ważna, by nie doszło do tego, że już po odkwaszeniu organizmu ponownie dojdzie do jego zakwaszenia. Specjaliści zalecają też spożywanie 5 niewielkich posiłków dziennie o stałych porach. Należy też dokładnie przeżuwać jedzone pokarmy i wystrzegać się spożywania ich w biegu.

Odpowiednie nawadnianie

Chcą odkwasić organizm musimy pamiętać o codziennym przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów. Należy wypijać 2,5 litra wody mineralnej każdego dnia. Dodatkowo warto też sięgać po zieloną herbatę, miętę, pokrzywę, skrzyp i inne napary ziołowe. Z samego rana powinno też wypijać się szklankę wody z wyciśniętym sokiem z cytryny.

Do każdego obiadu należy zjadać także surówki i sałatki. W ciągu dnia trzeba sięgać po owoce i warzywa – dobrze sprawdzają się też koktajle warzywne. Specjaliści radzą, by jak najczęściej sięgać po kaszę jaglaną. Produkt ten wspomaga trawienie oraz ma właściwości zasadotwórcze. Nadaje się i na deser, i do obiadu.

Odkwaszanie się jednak nie uda, jeśli nie zmienimy swojego trybu życia. Warto zadbać o aktywność fizyczną i zrezygnować z używek. Do tego odpowiednia ilość snu i wystrzeganie się stresujących sytuacji. To wszystko pozwoli naszemu organizmowi na szybkie odzyskanie równowagi.

Zostaw odpowiedź