Zakwaszenie organizmu-objawy, przyczyny, pH, dieta, osteoproza, depresja

Kiedy organizm jest nadmiernie zakwaszony, tworzy niepożądane środowisko, w którym rozwijają się choroby, bakterie i drożdże. Wykorzystuje również minerały i witaminy z ważnych narządów i kości, aby zneutralizować kwas i usunąć go z organizmu. W rezultacie zasoby minerałów w organizmie, takie jak wapń, sód, potas i magnez, mogą być niebezpiecznie niskie, powodując szkody, które często pozostają niezauważone przez lata, dopóki nie osiągną niebezpiecznego poziomu i nie doprowadzą do kwasicy.

Czym jest zakwaszenie organizmu

Optymalnym warunkiem dla organizmu jest zrównoważone środowisko, które nie jest zbyt kwaśne i niezbyt zasadowe. Jeśli Odczyn pH organizmu wskazuje na zakwaszenie, możemy być bardziej podatni na wiele chorób. Może to doprowadzić również do niedoboru niektórych składników odżywczych.

Dzieje się tak dlatego, że gdy organizm jest zbyt kwaśny, organizm może potrzebować pobrać minerały np. z kości, aby zneutralizować kwas.  Zakwaszenie organizmu zaburza prawidłowe funkcjonowanie i aktywność komórek, prowadząc do różnych chorób. Do jego częstych przyczyn należą: choroba podstawowa, cukrzyca, palenie tytoniu, niewłaściwa dieta, zaburzenia czynności nerek, czynniki genetyczne lub nadmierne spożywanie alkoholu.

Zakwaszenie organizmu definiuje się jako wzrost stężenia jonów wodorowych na poziomie komórkowym. To z kolei prowadzi do kwasowości osocza krwi. Kwasica jest zwykle diagnozowana, gdy pH krwi spada poniżej 7,35. Aby określić przyczynę zakwaszenia, wymagana jest analiza krwi tętniczej.

Objawy zakwaszenia organizmu

Zakwaszenie organizmu powoduje narażenie komórek na kwaśne środowisko, co prowadzi do spadku poziomu tlenu. Brak tlenu może czasami prowadzić do ostrych objawów kwasicy, w tym wstrząsu lub śmierci.

Jednak większość wymienionych poniżej objawów zwykle występuje z powodu braku tlenu w organizmie. Do objawów zakwaszenia należy zaliczyć:

  • Zmęczenie
  • Bóle głowy
  • Zadyszka
  • Płytki oddech
  • Letarg
  • Nieprzyjemny zapach ciała lub nadmierna potliwość
  • Senność
  • Cienie pod oczami.

Jednym z najczęstszych rodzajów objawów dotykających osoby z kwasicą są objawy psychiczne. Kiedy ciało nie jest w stanie dostarczyć wystarczającej ilości tlenu do mózgu, nie działa prawidłowo. Prowadzi to do zamieszania, problemów z pamięcią, zmian osobowości oraz drażliwości i problemów z koncentracją. Starsi pacjenci cierpiący na kwasicę mogą być źle zdiagnozowani z powodu zaburzeń funkcji poznawczych związanych z wiekiem lub z otępieniem, a także rozpoznaniem choroby Alzheimera.

Zakwaszenie organizmu a bóle stawów i artretyzm

Wszystkie produkty uboczne wytwarzane w procesie metabolizmu są kwaśne, toksyczne i wymagają neutralizacji przez pierwiastki alkaliczne.

Niestety, pierwiastki alkaliczne, takie jak jony wapnia, występują w zbyt małych ilościach, jeżeli organizm jest zakwaszony. Aby uzupełnić niski poziom jonów wapnia, ciało pobiera wapń z kości osoby. W rezultacie produkt uboczny znany jako węglan wapnia jest skoncentrowany wokół stawów. Jego obecność może powodować ból stawów u osób cierpiących na kwasicę.

Zakwaszenie organizmu a waga ciała

Osoby u których organizm jest zakwaszony mogą doświadczać utraty masy ciała. Drożdże i grzyby mają tendencję do szybkiego mnożenia w kwaśnym środowisku. W rezultacie zaczynają żerować na składnikach odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W zależności od poziomu kwasowości w organizmie ich obecność może zmniejszyć wchłanianie składników pokarmowych o blisko 50 procent.

Grzyby, drożdże i pasożyty żywią się głównie białkami. Brak białek często utrudnia organizmowi wytwarzanie składników chemicznych niezbędnych do uzyskania energii komórkowej. W rezultacie osoba doświadcza utraty wagi. Osoba cierpiąca na kwasicę może również przybierać na wadze. Komórki tłuszczowe przechowują kwasy. Aby ochronić organizm przed zakwaszeniem, ludzkie ciało wytwarza komórki tłuszczowe jako mechanizm obronny. Komórki tłuszczowe są tworzone przez system w celu przechowywania nadmiaru kwasu, dzięki czemu ważne organy są chronione. Niestety, chociaż ważne narządy są chronione przed szkodliwymi kwasami, powstające dodatkowe komórki tłuszczowe mogą spowodować niezdrową masę ciała.

Osteoporoza, a zakwaszenie organizmu

Jednym z najczęstszych sposobów leczenia osteoporozy jest zwiększenie spożycia wapnia. Jednakże, według naukowców, odkryto, że przyjmowanie wapnia ma niewiele lub nie ma nic wspólnego z leczeniem niektórych typów osteoporozy. Osteoporoza uważana jest za jawny objaw zakwaszenia organizmu.

Kiedy środowisko ciała staje się kwaśne, próbuje chronić się przed licznymi chorobami i chorobami. Jednym z takich sposobów zabezpieczania się jest usuwanie wapnia z kości. Powoduje to, że stają się one kruche i słabe, co prowadzi do osteoporozy.

Zakwaszenie organizmu a alergie

Alergie są jednym z najczęstszych objawów kwasicy. Chociaż nie wszyscy eksperci zgadzają się z tym faktem, udowodniono, że gdy ciało jest w stanie kwaśnym, najprawdopodobniej wiąże się to z wywoływaniem alergii i astmy.

Kiedy środowisko organizmu staje się kwaśne i brakuje tlenu, poziom toksyn zwiększa się w krwiobiegu. W rezultacie organizm nie jest w stanie prawidłowo trawić białek. Zwiększa to jego podatność na alergeny. Osoby z kwasicą mogą również rozwijać alergie pokarmowe. Stan ten może być również głównym powodem występowania alergii na pokarm u dorosłych.

Zakwaszenie organizmu, jak zachować równowagę pH

Dieta jest ważnym czynnikiem. Aby utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, należy spożywać produkty alkalizujące. Jednak zrównoważone przyjmowanie pokarmu nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na pH ciała. Stres, napięcie nerwowe, płytki oddech, niewystarczająca ilość ćwiczeń i niewystarczająca ilość snu to inne kwestie, którymi należy się zająć, aby utrzymać zdrowy poziom pH w organizmie.

  • Zioła i przyprawy mogą równoważyć pH. Wszystkie zioła i przyprawy są alkalicznymi produktami, z wyjątkiem czosnku. Używaj ich swobodnie w kuchni, aby pomóc zrównoważyć pH. Niektórzy ludzie piją alkalizujące herbatki do posiłków, aby pomóc w trawieniu i zrównoważeniu kwaśnych pokarmów. Innym sposobem na zrównoważenie pH jest przyjmowanie alkalizujących ziół wieczorem.
  • Znany jako środek zobojętniający kwas, wodorowęglan sodu neutralizuje kwas w żołądku. Picie sody oczyszczonej rozpuszczonej w wodzie pomaga zneutralizować kwas solny i eliminować zgagę. Soda oczyszczona równoważy także pH organizmu. Chociaż kwasowość jest niezbędna do trawienia pożywienia, zbyt duża kwasowość w organizmie sprzyja chorobom, takim jak osteoporoza, rak i artretyzm. Wszystkie te warunki rozwijają się w kwaśnym środowisku. Picie sody oczyszczonej rozpuszczonej w wodzie pomaga zrównoważyć pH i przyczynia się do dobrego samopoczucia.
  • Wszystkie zielone warzywa zawierające chlorofil mogą być również bardzo skuteczne w przypadku niwelowaniu zakwaszenia organizmu. Aktywność enzymów, równowaga hormonalna, kontrola wagi i inne funkcje organizmu zależą od odpowiedniego pH. Dodanie do diety płynnego chlorofilu i innych środków alkalizujących może pomóc w zrównoważeniu kwaśnego środowiska.
Zostaw odpowiedź