Zdrowa żywność – zalety spożywania i przykłady odżywczej żywności

Obecnie zdrowa żywność jest częstym i lubianym dodatkiem codziennego jadłospisu. Produkty ekologiczne są mogą być uzupełnieniem różnych posiłków (śniadanie, obiad, kolacja). Pozwalają urozmaicić proste dania, a także znacząco podnoszą ich odżywczość oraz wzbogacają smak.

Zdrowa żywność zyskała swoją popularność, dzięki dużemu wzrostowi świadomości konsumentów w Polsce oraz na całym świecie. Nagłaśniane problemy chorób cywilizacyjnych (cukrzyca, otyłości, alergie) oraz potęgowanie potrzeby uprawiania sportu sprawiły, że społeczeństwo zaczęło zmieniać dotychczasowe nawyki żywnościowe na zdrowe i rozsądne produkty odżywcze.

Zdrowa żywność inaczej nazywana jest, jako żywność ekologiczna, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Rady EWG 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz ich oznakowania. Żywność ekologiczna powstaje bez udziału nawozów sztucznych oraz chemicznych środków ochrony roślin. Produkowana jest na żyznych glebach o dużej różnorodności biologicznej. Ponadto nie jest przetwarzana, dzięki temu nie uczula i nie posiada żadnych dodatkowych składników np. barwniki, konserwanty i inne.

Jak produkuje się zdrową żywność?

Zdrowa żywność pochodzi z naturalnych i żyznych gleb, na których nie stosuje się nawozów sztucznych. Rolnicy produkujący zdrową żywność mogą podnosić urodzaj swoich gleb za pomocą nawozów zielonych, oborników, kompostów oraz minerałów dostępnych w przyrodzie. W produkcji ekologicznych produktów zwierzęcych nie stosuje się pasz przemysłowych, antybiotyków, stymulatorów wzrostu, barwników, aromatów smakowych i substancji konserwujących.

Ponadto zdrowa żywność jest produkowana i przetwarzana tylko za pomocą metod ekologicznych. Powstaje w renomowanych gospodarstwach rolnych i certyfikowanych przetwórniach, które stale są kontrolowane przez specjalne jednostki.

Obecnie wiele gospodarstw polskich zmienia swoją dotychczasową produkcję rolną, na ekologiczną. Większy popyt na zdrową żywność sprawia, że rolnicy mogą lepiej zarobić na tego typu produktach i chętniej podejmują się takich wyzwań. Wzrost dostępności produktów ekologicznych spowodował również otwarcie wielu sklepów ze zdrową żywnością. Produkty ekologiczne mają bardzo dużo zwolenników i zaczynają się cieszyć również zainteresowaniem właścicieli przeróżnych lokali gastronomicznych.

Czym charakteryzuje się zdrowa żywność?

Żywność ekologiczna oznakowana jest specjalnymi znakami. Nie posiada żadnych składników dodatkowych, które mogą zmieniać jej naturalny wygląd, smak oraz podnosić trwałość. Doceniana jest za wysoką odżywczość, niską kaloryczność oraz bogactwo witamin i minerałów.

Spożywanie zdrowej żywności pozwala utrzymać prawidłową masę ciała, chroni organizm przed chorobami, a także eliminuje możliwość nagromadzenia dużej ilości tkanki tłuszczowej. Korzystnie wpływa na działanie układu trawiennego i immunologicznego, wygląd cery, włosów i paznokci. Produkty ekologiczne odznaczają się wysoką jakością i nie posiadają żadnych sztucznych dodatków. Gwarantują bogate walory smakowe, które można poczuć dzięki naturalności i braku szkodliwych składników.

Produkcja żywności ekologicznej korzystnie wpływa na stan środowiska i chroni organizmy żywe. Znacząco odciąża ekosystem i niweluje stosowanie szkodliwych substancji (antybiotyki, hormony wzrostu, sztuczne nawozy), dzięki temu środowisko jest czyste, naturalne i może rozwijać się własnym tempem.

Zdrowa żywność – rodzaje produktów

Zdrowa żywność jest stale rozbudowywana o nowy asortyment, obecnie można praktycznie zakupić każdy produkt spożywczy w formie ekologicznej żywności. Najchętniej kupowane rodzaje zdrowej żywności to: płatki owsiane, ryże, mąki, kasze (gryczane, jaglane, kuskus), makarony (pszenne, żytnie, razowe), produkty bezglutenowe, jaja ekologiczne, mleko, sery i inne produkty nabiałowe, oleje, oliwy, ekologiczne kawy, herbaty i zioła, ekologiczne napoje, słodziki, naturalne miody, przetwory, naturalne słodycze, orzechy, ziarna, bakalie i wiele innych.

Zdrowa żywność zawiera wiele cennych składników odżywczych np. kwas linolowy, błonnik, składniki mineralne, witaminy, substancje odtruwające i oczyszczające, zdrowe kwasy tłuszczowe i inne substancje, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Za pomocą zdrowej żywności każdy człowiek ma możliwość spożywania ekologicznych i wartościowych posiłków. Może przygotowywać różnorodne dania i urozmaicać swoją codzienną dietę. Zyskuje również pewność, że odżywia się zdrowo, ma więcej energii do życia i zagwarantowane dobre samopoczucie.

Zostaw odpowiedź