Zielony jęczmień: cenny błonnik i chlorofil

W materiałach historycznych jęczmień pojawia się po raz pierwszy w VII w p.n.e na Bliskim Wschodzie. W niektórych krajach starożytnego świata stanowił wymienną walutę, w innych postrzegany był jako symbol męskiej potencji. Jęczmień widoczny jest na starożytnych monetach.

W ostatnich latach ogromną popularność zyskał sobie młody jęczmień, który na tym etapie wzrostu ma posiadać cudowne właściwości zdrowotne dla człowieka. Dostępny jest w postaci zielonego, drobnego proszku otrzymywanego podczas procesu wyciskania i odwirowania pod ciśnieniem w określonej temperaturze soku z młodego jęczmienia. Właściwości odżywcze i lecznicze młodego jęczmienia doceniła medycyna naturalna propagująca go jako sposób na odchudzanie czy źródło wielu witamin i mikroelementów.

Właściwości odżywcze zielonego jęczmienia

Zielony jęczmień, czyli sproszkowany sok  z młodego jęczmienia zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, m. in.:

  • witaminy z grupy B
  • witaminy C,E
  • kwas foliowy
  • beta-karoten
  • żelazo
  • wapń
  • magnez
  • cynk
  • potas
  • krzem
  • chlorofil
  • aminokwasy
  • błonnik

Zielony jęczmień swoją zawartością składników odżywczych porównywany jest z brokułem. Potężna dawka wapnia zawarta w soku wzmacnia kości, a żelazo i magnez pozytywnie wpływają na układ nerwowy. A mangan, cynk i krzem wzmacniają włosy i paznokcie. Młody jęczmień zawiera wielokrotnie więcej składników prozdrowotnych niż chociażby pszenica tak często stosowana w polskiej kuchni.

W porównaniu z pszenicą, młody jęczmień zawiera:

  • 25 x więcej potasu
  • 37 x więcej wapnia
  • 5 x więcej żelaza
  • ponad 2 x więcej magnezu

Zielony jęczmień pełni ważną rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, jego zasadowy odczyn niweluje problemy związane z zakwaszaniem organizmu. W jęczmieniu znajduje się również chlorofil, tak cenny dla człowieka. Regularne spożywanie zielonego jęczmienia przywraca skórze blask i usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Młody jęczmień jest również produktem bezglutenowym, dlatego mogą go stosować osoby uczulone na gluten.

Właściwości zdrowotne zielonego jęczmienia

W młodym jęczmieniu docenia się przede wszystkim jego właściwości przeciwutleniające, co skutkuje jego działaniem:

  • przeciwzapalnym
  • przeciwnowotworowym
  • przeciwwirusowym

Zielony jęczmień leczy również trądzik i owrzodzenia, łagodzi ból żołądka i stawów, przeciwdziała stanom zapalnym. Chlorofil z kolei odkwasza organizm i reguluje równowagę zasadowo-kwasową. Niezwykle istotnym  składnikiem jęczmienia jest rozpuszczalny błonnik pokarmowy przyspieszający metabolizm tłuszczu. Dzięki temu następuje również obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Błonnik pokarmowy działa także korzystnie na cały układ pokarmowy i obniża zachorowalność na choroby jelita grubego. Ponadto zielony jęczmień jest ogromnie przydatny w profilaktyce m.in:

  • cukrzycy
  • chorób serca
  • nadciśnienia tętniczego
  • hipercholesterolemii
  • bezsenności
  • nadwagi i otyłości

Zielony jęczmień ceniony jest również w leczeniu:

  • problemów z jamą ustną i nieświeżym oddechem, działa przeciwzapalnie oraz dezynfekująco blokując bakterie tlenowe namnażające się w ustach
  • niedoskonałości cery, przywraca bowiem młody wygląd dzięki antyoksydantom działającym przeciwzmarszczkowo i opóźniającym starzenie się organizmu
  • zielony jęczmień dzięki zawartości antyoksydantów może zahamować lub spowolnić proces powstawania nowotworów, astmy oskrzelowej czy choroby Parkinsona
  • wspomaga też oczyszczanie organizmu z toksyn
  • dodaje energii oraz sił witalnych
  • działa odchudzająco
  • chlorofil zawarty w zielonym jęczmieniu stymuluje metabolizm tłuszczu i obniża zły cholesterol
  • dzięki właściwościom dezynfekującym pomaga leczyć trądzik i opryszczki
  • zielony jęczmień łagodzi również dolegliwości żołądkowe i bóle stawów
  • chroni przed chorobami jelita grubego m.in. dzięki zawartości błonnika


Zielony jęczmień
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!

Zielony jęczmień a odchudzanie

Wielu konsumentów traktuje zielony jęczmień jako środek na odchudzanie. Tymczasem zielony jęczmień jest suplementem diety, który dzięki swoim właściwościom z pewnością wspomaga wszelkie diety odchudzające, albo pomaga konsumentowi w jego postanowieniach przestrzegania zdrowej diety. Jako suplement diety wspomagający odchudzanie swoją popularność zielony jęczmień zawdzięcza przede wszystkim zawartemu w nim błonnikowi rozpuszczalnemu w wodzie. Błonnik pod wpływem soków żołądkowych i płynów dostarczanych organizmowi pęcznieje w żołądku dając trwałe dość poczucie sytości. A błonnik nierozpuszczający się w wodzie, gdy przedostanie się do jelit wiąże tam masę kałową i w ten sposób wspomaga opróżnianie jelit i zapobiega zaparciom. W ten sposób oba rodzaje błonnika wspomagają funkcję organizmu: spowalniają potrzebę jedzenia i pomagają w dokładnym opróżnianiu jelit.

Chlorofil natomiast zawarty w jęczmieniu pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową co z kolei sprzyja utrzymaniu wskazanej wagi. A pozostałe witaminy i minerały wspomagają codzienne funkcjonowanie organizmu, szczególnie takiego na diecie, uzupełniając go o utracone substancje.

Zostaw odpowiedź