Zielony jęczmień: cenny błonnik i chlorofil
W materiałach historycznych jęczmień pojawia się po raz pierwszy w VII w p.n.e na Bliskim Wschodzie. W niektórych krajach starożytnego świata stanowił wymienną walutę, w innych postrzegany był jako symbol męskiej potencji. Jęczmień widoczny jest na starożytnych monetach.
W ostatnich latach ogromną popularność zyskał sobie młody jęczmień, który na tym etapie wzrostu ma posiadać cudowne właściwości zdrowotne dla człowieka. Dostępny jest w postaci zielonego, drobnego proszku otrzymywanego podczas procesu wyciskania i odwirowania pod ciśnieniem w określonej temperaturze soku z młodego jęczmienia. Właściwości odżywcze i lecznicze młodego jęczmienia doceniła medycyna naturalna propagująca go jako sposób na odchudzanie czy źródło wielu witamin i mikroelementów.
Właściwości odżywcze zielonego jęczmienia
Zielony jęczmień, czyli sproszkowany sok z młodego jęczmienia zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, m. in.:
- witaminy z grupy B
- witaminy C,E
- kwas foliowy
- beta-karoten
- żelazo
- wapń
- magnez
- cynk
- potas
- krzem
- chlorofil
- aminokwasy
- błonnik
Zielony jęczmień swoją zawartością składników odżywczych porównywany jest z brokułem. Potężna dawka wapnia zawarta w soku wzmacnia kości, a żelazo i magnez pozytywnie wpływają na układ nerwowy. A mangan, cynk i krzem wzmacniają włosy i paznokcie. Młody jęczmień zawiera wielokrotnie więcej składników prozdrowotnych niż chociażby pszenica tak często stosowana w polskiej kuchni.
W porównaniu z pszenicą, młody jęczmień zawiera:
- 25 x więcej potasu
- 37 x więcej wapnia
- 5 x więcej żelaza
- ponad 2 x więcej magnezu
Zielony jęczmień pełni ważną rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, jego zasadowy odczyn niweluje problemy związane z zakwaszaniem organizmu. W jęczmieniu znajduje się również chlorofil, tak cenny dla człowieka. Regularne spożywanie zielonego jęczmienia przywraca skórze blask i usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Młody jęczmień jest również produktem bezglutenowym, dlatego mogą go stosować osoby uczulone na gluten.
Właściwości zdrowotne zielonego jęczmienia
W młodym jęczmieniu docenia się przede wszystkim jego właściwości przeciwutleniające, co skutkuje jego działaniem:
- przeciwzapalnym
- przeciwnowotworowym
- przeciwwirusowym
Zielony jęczmień leczy również trądzik i owrzodzenia, łagodzi ból żołądka i stawów, przeciwdziała stanom zapalnym. Chlorofil z kolei odkwasza organizm i reguluje równowagę zasadowo-kwasową. Niezwykle istotnym składnikiem jęczmienia jest rozpuszczalny błonnik pokarmowy przyspieszający metabolizm tłuszczu. Dzięki temu następuje również obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Błonnik pokarmowy działa także korzystnie na cały układ pokarmowy i obniża zachorowalność na choroby jelita grubego. Ponadto zielony jęczmień jest ogromnie przydatny w profilaktyce m.in:
- cukrzycy
- chorób serca
- nadciśnienia tętniczego
- hipercholesterolemii
- bezsenności
- nadwagi i otyłości
Zielony jęczmień ceniony jest również w leczeniu:
- problemów z jamą ustną i nieświeżym oddechem, działa przeciwzapalnie oraz dezynfekująco blokując bakterie tlenowe namnażające się w ustach
- niedoskonałości cery, przywraca bowiem młody wygląd dzięki antyoksydantom działającym przeciwzmarszczkowo i opóźniającym starzenie się organizmu
- zielony jęczmień dzięki zawartości antyoksydantów może zahamować lub spowolnić proces powstawania nowotworów, astmy oskrzelowej czy choroby Parkinsona
- wspomaga też oczyszczanie organizmu z toksyn
- dodaje energii oraz sił witalnych
- działa odchudzająco
- chlorofil zawarty w zielonym jęczmieniu stymuluje metabolizm tłuszczu i obniża zły cholesterol
- dzięki właściwościom dezynfekującym pomaga leczyć trądzik i opryszczki
- zielony jęczmień łagodzi również dolegliwości żołądkowe i bóle stawów
- chroni przed chorobami jelita grubego m.in. dzięki zawartości błonnika
Zielony jęczmień
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!
Zielony jęczmień a odchudzanie
Wielu konsumentów traktuje zielony jęczmień jako środek na odchudzanie. Tymczasem zielony jęczmień jest suplementem diety, który dzięki swoim właściwościom z pewnością wspomaga wszelkie diety odchudzające, albo pomaga konsumentowi w jego postanowieniach przestrzegania zdrowej diety. Jako suplement diety wspomagający odchudzanie swoją popularność zielony jęczmień zawdzięcza przede wszystkim zawartemu w nim błonnikowi rozpuszczalnemu w wodzie. Błonnik pod wpływem soków żołądkowych i płynów dostarczanych organizmowi pęcznieje w żołądku dając trwałe dość poczucie sytości. A błonnik nierozpuszczający się w wodzie, gdy przedostanie się do jelit wiąże tam masę kałową i w ten sposób wspomaga opróżnianie jelit i zapobiega zaparciom. W ten sposób oba rodzaje błonnika wspomagają funkcję organizmu: spowalniają potrzebę jedzenia i pomagają w dokładnym opróżnianiu jelit.
Chlorofil natomiast zawarty w jęczmieniu pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową co z kolei sprzyja utrzymaniu wskazanej wagi. A pozostałe witaminy i minerały wspomagają codzienne funkcjonowanie organizmu, szczególnie takiego na diecie, uzupełniając go o utracone substancje.