Żurawina na schorzenia układu moczowego
Żurawina jest owocem, który na polskich stołach widnieje jako dodatek do dań lub lekka przekąska. Bardzo często dodawana jest do mięs, sosów, owsianek, jogurtów oraz różnego rodzaju deserów. Rodzimym terenem uprawy żurawiny jest Ameryka Północna oraz Kanada. To bardzo zdrowy owoc, ponieważ zawiera w sobie wysoką zawartość składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Pół szklanki świeżej żurawiny to zaledwie 25 kcal. Ze względu na zawarte w żurawinie składniki odżywcze, polecana jest do jedzenia osobom skłonnym do infekcji dróg moczowych. Ponadto, poprawia funkcje odpornościowe oraz obniża ciśnienie krwi.
3 najważniejsze fakty o żurawinie
- To niskokaloryczny owoc bogaty w witaminę C, witaminę A oraz witaminę K,
- Zawiera w sobie potrzebne przeciwutleniacze działające korzystnie w zapobieganiu wielu chorobom,
- Surowa postać jest bardzo kwaśna w smaku, dlatego jest najczęściej spożywana suszona bądź przetworzona w sok.
Żurawina zdrowia doda?
Żurawina jest stosunkowo bardzo smacznym owocem, który posiada w sobie wiele, użytecznych składników odżywczych. Wykazano, że dieta bogata w tego typu owoc, pozytywnie wpływa na pracę organizmu. Ponadto żurawina jest dobrym źródłem różnych witamin i przeciwutleniaczy. Już w poprzednich wiekach, pierwsi Amerykanie używali żurawiny do leczenia chorób pęcherza moczowego i dysfunkcji nerek. Obecnie wyróżnia się kilka obszarów zastosowania żurawiny w leczeniu medycznym:
Infekcje dróg moczowych
Żurawina jest prawdopodobnie najlepiej znana ze swojej roli w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych, szczególnie u osób z nawracającymi infekcjami. Wysoki poziom przeciwutleniaczy w żurawinę pomaga zatrzymać niektóre bakterie przylegające do ścian dróg moczowych. W ten sposób żurawina pomaga zapobiec rozwojowi infekcji. Ważne jest jednak to, że przetwory z żurawiny nie są tak skuteczne jak surowy owoc. Przykładowo, sok żurawinowy nie leczy zakażeń dróg moczowych, ani pęcherza moczowego. Jego działanie może opierać się na lepszym nawodnieniu organizmu i pomaganiu w eliminowaniu niekorzystnych bakterii.
Choroba sercowo-naczyniowa
Niektóre dowody sugerują, że polifenole zawarte w żurawinach mogą zmniejszać ryzyko pojawienia się choroby sercowo-naczyniowej. Czyni to, poprzez niedopuszczenie do gromadzenia się płytek krwi i zmniejszenia ciśnienia krwi. Główną rolę odgrywają tu także uruchomione mechanizmy przeciwzapalne.
Nowotwór
Dotychczasowe badania wykazały, że składniki odżywcze w żurawinie mogą pomóc w spowolnieniu progresji nowotworu i że mogą mieć pozytywny wpływ na raka gruczołu krokowego, wątroby, piersi, jajnika i okrężnicy.
Zdrowe zęby
Proantocyjanidyny zawarte w żurawinach mogą również korzystnie wpływać na zdrowie jamy ustnej, ponieważ zapobiegają związaniu bakterii z zębami, Ponadto, żurawina może również korzystnie wpływać na zapobieganie chorobom dziąseł.
Żurawina Bio
Kliknij tutaj i sprawdź ceny!
Składniki odżywcze
Warto zaznaczyć, że żurawina jako owoc zawiera w sobie wiele składników odżywczych. Przede wszystkim: białko, błonnik, wapń, magnez, fosfor, potas, witamina C, kwas foliowy, witamina A, witamina E, witamina K oraz tiaminę witaminy B, ryboflawinę, niacynę i witaminę B6.
Witamina C
Witamina C jest silnym, naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C nie tylko może blokować niektóre szkody spowodowane przez wolne rodniki, ale także poprawia wchłanianie żelaza ze źródeł roślinnych, wzmacnia system odpornościowy i pomaga w tworzeniu kolagenu, który pomaga gojeniu się ran.
Błonnik
Wysokie spożycie błonnika wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju różnych schorzeń, w tym choroby wieńcowej, udaru mózgu, nadciśnienia, cukrzycy, otyłości i niektórych chorób żołądkowo-jelitowych. Wykazano również, że zwiększone spożycie błonnika obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu , poprawia wrażliwość na insulinę i zwiększa utratę masy ciała u osób otyłych.
Witamina E
Witamina E jest rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który bierze udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Może to pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu chronicznych chorób związanych z wolnymi rodnikami, takich jak choroby serca , rak, zaćma , choroba Alzheimera i zapalenie stawów.
Witamina K
Żurawina zawiera także witaminę K, mangan i duży zestaw składników odżywczych. Są to naturalnie występujące substancje roślinne, które pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe.
Niekorzystne skutki uboczne
Spożywane w umiarkowanych ilościach żurawiny i produkty żurawinowe są zwykle uważane za bezpieczne dla większości ludzi. Jednak nadmierne spożycie może powodować niestrawność i biegunkę, a także może zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych u predysponowanych ku temu osób.
Kamienie nerkowe
Kamienie nerkowe powstają, gdy minerały w moczu osiągają wysokie stężenia. Często jest to bolesny i uciążliwy stan zdrowotny, który nieleczony może doprowadzić do dysfunkcji nerek. Większość kamieni nerkowych tworzy się z nadmiernego gromadzenia szczawianu wapnia. Żurawina, a zwłaszcza skoncentrowane ekstrakty żurawinowe, mogą zawierać duże ilości szczawianu. Z tego powodu są uważane za czynnik ryzyka dla powstania kamieni nerkowych, gdy są spożywane w dużych ilościach.
Podatność na rozwój kamieni nerkowych jest różna u poszczególnych osób. U większości ludzi spożycie żurawiny prawdopodobnie nie wpływa znacząco na powstawanie kamieni nerkowych. Jednak, osoby z takimi predyspozycjami powinny ograniczyć jej spożywanie poprzez rewizję swojej diety.