Dieta na jesienny spadek motywacji! Co jeść aby mieć energię?

Walka o piękne ciało i dobre zdrowie wcale nie jest łatwa. Dodatkowo niektóre okresy w roku nie sprzyjają aktywności na świeżym powietrzu czy diecie. Jesień niestety raczej hamuje nasze zapędy. Chłód i niepogoda sprzyjają leniuchowaniu w domu, pod kocem, z tabliczką czekolady. Jak nie dać się jesiennemu spadkowi motywacji? Co pomoże nam zachować świetną sylwetkę i wysoki poziom energii w długie jesienne wieczory? Zapraszamy do lektury naszego dzisiejszego artykułu!

Jesienne słoty

Jesienią cierpimy przede wszystkim z powodu niedoboru promieni słonecznych. Konsekwencją małej ekspozycji na światło słoneczne, może być  niedobór witaminy D. Niedobór słonecznej witaminy ma negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Dodatkowo w  okresie jesiennym nasz organizm zwiększa produkcję hormonu odpowiedzialnego za senność i apatię (melatonina), zmniejsza natomiast wytwarzanie “hormonu szczęścia” (serotoniny). Zobacz, co warto jeść, by nie odczuwać skutków jesiennego przesilenia!

Co jeść, żeby nie złapała nas jesienna chandra

Odpowiednia dieta pozwoli nam w znacznym stopniu ograniczyć wpływ brzydkiej jesiennej pogody na nasze samopoczucie. Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek warto uważać co się je, ponieważ w oka mgnieniu można przybrać kilka nadprogramowych kilogramów. Poza tym wiedząc, że musimy uzupełniać braki witamin i wiedząc gdzie je znajdziemy możemy komponować pyszne i zdrowe posiłki zaspokajające wszelkie potrzeby naszego ciała.

Witamina D

Witamina D poprawia nasze ogólne samopoczucie. Latem wystarczy spędzić trochę czasu na słońcu, i już nasz organizm ma odpowiednią dawkę tej wspaniałej witaminy. Jesienią musimy jednak bardziej się postarać aby o niedoborze nie mogło być mowy. Witaminę D możemy znaleźć w wątróbce, olejach roślinnych, jajach, produktach mlecznych oraz w rybach. Dodatkowa suplementacja witaminą D również nam nie zaszkodzi, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Witaminy z grupy B

Grupa witamin B jest bardzo obszerna a każda z nich rewelacyjnie wpływa na nasz organizm. Dodają energii, łagodzą napięcie, wspomagają układ odpornościowy. Szczególnie ważną rolę, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, odgrywa witamina B6. Uczestniczy ona w syntezie “hormonu szczęścia”. Witaminy z grupy B dostarczymy naszemu organizmowi jedząc kaszę, ryby, pełnoziarniste pieczywo oraz zielone warzywa.

witamina d

Największy wybór suplementów diety
Kliknij i sprawdź najniższe ceny!

Suplementacja magnezu

Magnez jest biopierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto koi nerwy, niweluje rozdrażnienie pomaga zwalczać stres i przeciwdziała depresji. Magnez wspomaga naszą walkę z nadciśnieniem i cholesterolem. Magnez znajdziesz w produktach zbożowych, nasionach dyni, słonecznika oraz w orzechach. Jeśli chcesz wiedzieć jak najszybciej uzupełnić braki magnezu, przeczytaj nasz artykuł!

Cynk i selen

Selen wzmacnia naszą odporność, ma działanie przeciwzapalne oraz pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Cynk ma wiele zastosowań i działa kompleksowo na nasze ciało. Tak jak selen, wspomaga układ immunologiczny, ponadto poprawia kondycję włosów i paznokci, zapobiega otępieniu. A oba te  minerał popodnoszą poziom endorfin w naszym organizmie. Znajdziesz je w mięsie oraz w owocach morza (ostrygach, rybach).

Kwasy tłuszczowe

Aby oprzeć się jesiennej nieprzyjemnej aurze, niezbędne są też nienasycone kwasy tłuszczowe. To  kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie jest w stanie syntetyzować. Szczególne ważny jest kwas alfa linolenowy oraz linolowy zawarte w oleju lnianym. Są one niezwykle istotne dla prawidłowej pracy układu sercowo–naczyniowego oraz nerwowego. Te kwasy tłuszczowe dostarczymy jedząc tłuste ryby morskie, olej lniany oraz orzechy włoskie. Stosując suplementację kwasami omega 3, należy pamiętać też o dostarczaniu kwasów omega 6.

Witamina C

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że spożywanie witaminy C, zwłaszcza w okresie jesiennej słoty jest konieczne. Witamina C wzmacnia odporność ale też jest antyoksydantem, który zapobiega starzeniu się skóry. Ta witamina jest też niezbędna do przemiany tryptofanu w serotoninę. Warto więc zadbać o to, aby w naszym jadłospisie obecne były owoce oraz warzywa. Zwłaszcza żurawina, cytrusy, porzeczka, kiszona kapusta, papryka czy natka pietruszki.

Z przesileniem jesiennym można walczyć! Można z łatwością uniknąć związanego z tym okresem roku spadku nastroju, niedoborów witamin oraz obniżenia odporności. Wystarczy tylko zadbać o swoją dietę. Teraz już wiesz, jakie produkty powinny gościć na Twoim stole, zwłaszcza w czasie jesiennych, deszczowych dni. Nie pozwól by jesienna chandra pozbawiła energii i chęci do działania!

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.