Cysteina – czym jest, właściwości, źródła, zastosowanie w medycynie

Cysteina – czym jest, właściwości, źródła, zastosowanie w medycynie
5 (100%) 3 votes

Cysteinę zalicza się do grupy endogennych aminokwasów. Są to takie związki, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Uważa się ją za najbardziej cenne dla naszego organizmu białko, głównie ze względu na to, że pomaga na niezliczoną ilość schorzeń.

Cysteina – źródła

Naturalnie możemy znaleźć cysteinę w wielu produktach spożywczych. Są to na przykład:

  • Soja,
  • Kukurydza,
  • Soczewica,
  • Spirulina,
  • Mięso wieprzowe,
  • Mięso wołowe,
  • Mięso drobiowe,
  • Jaja,
  • Fasola ( zarówno biała jak i czerwona),
  • Zielony groszek.

Cysteina – właściwości

Cysteina posiada wiele właściwości, które korzystnie wpływa na nasz stan zdrowia oraz samopoczucie. Aminokwas charakteryzuje się działaniem oczyszczającym. Oznacza to, że dostarczając do organizmu jej odpowiednie ilości, wspomagamy usuwanie z organizmu toksyn. Ich nagromadzenie w naszym ciele może być przyczyną powstawania wielu chorób i obniżeniu kondycji skóry.

Związek chemiczny może również okazać się pomocny przy odchudzaniu. Jego właściwości sprawiają, że pomaga on w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz wzmaga budowanie masy mięśniowej. Także działanie detoksykacjne pełni w tym wypadu dużą rolę, ponieważ otyłość może być w dużej mierze spowodowana nadmierną obecnością toksyn w organizmie.

Cysteina jest także pomocna podczas wielu procesów katabolicznych.


Cysteina – zastosowanie w medycynie

Cysteina jest bardzo pomocna przy wielu dolegliwościach zdrowotnych, w związku z czym znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle medycznym.

Stosowanie cysteiny specjaliści polecają osobom cierpiącym na mukowiscydozę oraz rozedmę, ponieważ charakteryzuje się właściwościami wykrztuśnymi.

Dostarczanie do organizmu odpowiedniej dawki cysteiny znacząco zwiększa odporność. Dlatego produkty bogate w tę substancję szczególnie poleca się osobom starszym oraz małym dzieciom, które szczególnie narażone są na choroby. Dodatkowo związek będzie przydatny osobom, które często łapią grypę lub przeziębienia.

Przeprowadzono badania, których wyniki wykazały, że stosowanie leków zawierających glutation cysteiny może znacznie spowolnić rozwój niektórych nowotworów. Szczególnie skuteczna okazała się w wypadku raka jajnika. Stosowanie leków zawierających przedłużało życie chorych o ponad 60 tygodni, a także dawało spore szanse na całkowite wyzdrowienie z choroby.

Suplementację cysteiną powinny zacząć również osoby, u których zdiagnozowano stany depresyjne. Uważa się, że cysteina znacznie przyspiesza okres „wyjścia” z choroby. Specjaliści przepisują leki z zawartością cysteiny także osobom, u których stwierdzono stany lękowe.

Cysteinę poleca się również osobom, które przechodzą okres rekonwalescencji po różnego rodzaju zabiegach chirurgicznych. Dzięki wsparciu organizmu przez aminokwas, znaczniej szybciej jesteśmy w stanie powrócić do zdrowia.

Związek chemiczny jest również dobrą bronią w walce z chorobami autoimmunologicznymi, na przykład toczniem układowym. Wzmocnienie odporności organizmu nie tylko nie wzmogło choroby, ale także pomogło ją zwalczyć. I to bez powstawania różnego rodzaju skutków ubocznych jak to jest podczas stosowania innych leków na tę chorobę.

Przeprowadzono także badania, dzięki którym stwierdzono, że cysteina może okazać się pomocna również przy przewlekłych chorobach układu oddechowego. Stosowanie leków z cysteiną znacząco łagodzi objawy tychże chorób, przez co poprawie się samopoczucie chorego.

Cysteina może być również nadzieją, dla osób które chcą uchronić swoją skórę przed oznakami starości. Specjaliści uważają, że stosowanie cysteiny pozwala na spłycenie zmarszczek i wyraźną poprawę kondycji skóry.

Cysteina – przeciwwskazania do stosowania

Mimo niezliczonej ilości zalet tego związku chemicznego, nie można z nim przesadzić jak z każdym innym, gdyż mogą pojawić się skutki uboczne. Należą do niech między innymi:

  • Nadmierne wydzielanie gazów – w cysteinie znajdziemy duże ilości siarki. Często jelita nie nadążają z metabolizmem i siarka zamienia się w siarkowodór.
  • Zaburzenia we wchłanianiu insuliny, dlatego nie poleca się suplementacji osobom chorym na cukrzycę.
  • Ponadto specjaliści odradzają stosowania preparatów, których składnikiem jest ten związek chemiczny: kobietom będącym w ciąży, kobietom, które karmią piersią oraz młodzieży w wieku dorastania. Takich preparatów powinny wystrzegać się również osoby, które chorują na cystynurię.

You might also like More from author

Comments